Sylvään kannabisepäily: "Käyttö on sen verran arkipäiväistynyt, että kovin helposti poliisi ei kouluille lähde"

Arkisto/Tapio Pessi
Sylvään kannabisepäily: "Käyttö on sen verran arkipäiväistynyt, että kovin helposti poliisi ei kouluille lähde"

Komisario Pauli Pitkäkoski esitteli kannabiskasvia vuonna 2012, kun poliisi teki Sastamalassa säännöllisesti näiden kasvien takavarikkoja.

Mika LampiSastamala

Sylvään koulun rehtori Jari Andersson ehtii keskiviikkona kertoa puhelimitse, että Sastamalassa on jonkinlainen huumeongelma.

Vain muutama minuutti tämän sanottuaan Andersson saa ensitiedon, että Sylväällä epäillään jonkun koulun ulkopuolisen henkilön kaupanneen tiistaina laittomia aineita oppilaille koulun alueella.

Tämä on erittäin harvinaista.

–Haluan siksi varoittaa heti vanhempia ja lisätä heidän tietoisuuttaan asiasta. Tästä lähtee ilmoitus poliisille.

Anderssonin mukaan valvontakameroiden kuvista voi olla apua tekijän tunnistamisessa.

–Joku on härskisti uskaltanut tulla koulun alueelle. Hän voi olla koulun entinen oppilas ja tietää talon tavat.

Anderssonin mielestä yksittäistä tapausta ei kannata liikaa korostaa vaan se kertoo laajemmasta ilmiöstä.

Pitääkö siitä olla huolissaan?

–Pitää. Kyse on yleisestä trendistä. Osassa perheistä hasis ei ole nykyään mikään ongelma vaan se on hyväksyttyä.

Sylväällä ei ole enää tehty huumeratsioita.

–Niitä emme saa enää tehdä, vaikka olisi syytä epäillä. Meillä on kuitenkin oikeus tarkastaa tavarat ja lokerikot. Poliisilla pitäisi olla syytä epäillä, mutta poliisi ei enää operoi hasiksen takia, sanoo Andersson.

Rikoskomisario Anssi Köykkä vahvistaa, että kannabiksen käyttö on sen verran arkipäiväistynyt, että kovin helposti poliisi ei kouluille lähde.

–Emme halua tulla häiritsemään. Pitää olla jotain merkittävämpää.

Anderssonin mielestä varhainen puuttuminen nuorten ongelmiin on tärkeää.

–Mikä on se lainkohta, joka estää varhaisen puuttumisen, kysyy Andersson.

Hän ihmettelee, kun poliisi ei enää ratsaa viritettyjä mopojakaan, vaikka ne ovat riski liikenteessä.

Onko Sylvään oppilailta löytynyt huumeita?

–Ei ole enää tänä lukuvuotena, eikä viime lukuvuotenakaan löytynyt, Jari Andersson sanoo.

Miten huumeenkäyttö ilmenee?

–Oppilaan käytös voi muuttua ja voi olla hajuhaittaa.

Kouluterveyskyselyn vastausten perusteella lähes puolet Sastamalan kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tietää, mistä huumeita saa hankittua.

Rikoskomisario Köykkä ei ole yllättynyt tuloksesta.

–Hyvinkin joku kaveri tietää tai ainakin joku kaverin kaveri tietää mahdollisesti jonkun, joka kasvattaa kannabista kotonaan.

Köykän mukaan kannabiksen kasvatus on yleistynyt ja kasveja tulee vastaan poliisitehtävien yhteydessä.

Kannabis on suomalaisten eniten käyttämä huumausaine, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus viime vuodelta.

Vuosittain kannabista käyttää arviolta 240 000 suomalaista.


Kommentit (9)

 • jaako

  ”Siis alkoholi ei ole huume vaan päihde! Huumausaineet ovat Suomen laissa kielletty! Ihmettelne noin leväpreäistä suhtautumista nuorten kannabiksen käyttöön ja tässäkin jutussa sitä vähätellään ja joka on omiaan madaltamaan nuoren kynnystä edes kokeilemaan. Kannabis on kuitenkin vain yksi askel kovempiin ja puhumattakaan sekakäytöstä alkoholin kanssa. On totta, että peini marginaaliryhmä ottaa kannabiskännin alkon sijaan mutta kyse on siis äärimmäisen pienestä ryhmästä. USA:ssa on joissain osavatlioissa kannabis sallittu mutta siellä lakiin on tehty muutos vain ja ainoastaan siksi, että vankilat täyttyivät ja poliisien resurssit menivät tähän. USA:n todellinen huumeongelma on ns. kovissa aineissa ja näiden kovien aineiden käyttäjät ovat lähes pääsääntöisesti aloittaneet huumeidien käytön juuri kannabiksella.”

  Tuo porttiteoria on maailman huonoin perustelu kannabiksen dekriminalisointia ja mitä tahansa muutakin asiaa vastaan. Olen pahoillani puolestasi, hyvää vointia sinulle.

 • On vain viisasta ottaa asioista oikeasti selvää

  Huumeiden ei tulisi enää olla huumeita vaan laillisia päihteitä. Se on ainoa tapa saada myynti valvottuun kontrolliin ja siten estää niiden päätyminen liian nuorille käyttäjille. Tästä on olemassa esimerkkejä Yhdysvalloista. Kriminalisoinnilla diilerit tekevät rahaa asiakkaasta välittämättä ja asiakas ohjataan vahvempiin päihteisiin rahan takia terveydestä välittämättä.
  Kieltolaki on tullut tiensä päähän. Se aiheuttaa enemmän ongelmia mitä ratkaisee ja tuhoaa ihmisten elämiä. Suomen olisi siihen syytä herätä. Demonisointi ja pelottelu olisi syytä loppua. Kärjistetysti voisi sanoa, että kaikki mitä meille on opetettu huumeista, on ollut valetta. Surullista että suurin osa meistä edelleen uskoo vanhan propagandan olevan ainoa totuus. Asia ei ole niin mustavalkoinen. Nykyisin huumeiksi luokiteltuja aineita on vaikutuksiltaan hyvin erilaisia, eikä niitä voi verrata mitenkään esimerkiksi alkoholin aiheuttamaan humalatilaan. Osa vaarallisia ja osa jopa lähes vaarattomia.
  Mm. YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja useiden eri valtioiden aiemmat presidentit tekevät maailmanlaajuisesti työtä kieltolakien kumoamiseksi järjestössä, joka toimii nimellä Global Commission On Drug Policy. Heidän ajamaan politiikkaansa kannattaa jokaisen tutustua.
  Ennaltaehkäisy ja haittojen vähentäminen ovat tulevaisuuden päihdepolitiikkaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio