Susitutkija Huittisten laumasta: ”Hyinenkään vesi ei petoa pelota”

Satakunnan KansaHuittinen

Huittisten susilauman uimataidot ja älynlahjat käyttää hyväkseen siltoja ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua sekä puolesta että vastaan.

Nyt lusikkansa soppaan tökkää susitutkija, luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkainen. Hän on tutkinut susia vuosia. Hänen mukaansa sudet harvemmin käyttävät siltoja hyväkseen, mutta uivat kyllä sitäkin mieluummin. Säistä suuremmin piittaamatta.

– Olen nähnyt susien uivan koskessa kovillakin pakkasilla ihan huvikseen. Sudet voivat uida pitkiäkin matkoja säällä kuin säällä. Niiden turkki on sillä tavalla kerrostunut, että uimisen jälkeenkin turkki tuntuu lähes kuivalta. Hyinen vesi ei siis niitä pelota, Ronkainen kertoo.

Ronkaisen mukaan on hyvinkin mahdollista, että sudet uivat Loimijoen yli. Mutta laumojen määrä on edelleen ratkaisematta. Mitä mieltä susimies on asiasta?

– Susilauman reviiri on tavallisesti noin 900–1000 neliökilometriä. Aivan reviirien reuna-alueilla lauma saattavat sietää päällekkäisyyttä toisen lauman kanssa, mutta reuna-alueilla merkkailu on voimakasta, kun reviiriä käyvät molemmat osapuolet vahvistamassa. Yleisesti ottaen vieraan lauman jäsenelle tulee kyllä lähtö hyvin pian, jos tulee toisten tontille, Ronkainen sanoo.

Ronkaisen mukaan ei ole mitenkään tavatonta, että susihavaintoja tehtäessä erehdytään laumojen määristä. Ronkaisen mukaan tavallisempaa on, että kyse on yhdestä ja samasta laumasta, jonka jäsenet vain haahuilevat eri puolilla reviiriä eri kokoonpanoissa. Susilauman jäsenet eivät aina liiku yhdessä, vaan eläimet saattavat olla hajallaan kahden, kolmen tai viidenkin eläimen porukoissa.

– Varsinkin tällaisella säällä, kun lunta ei ole, susien ei tarvitse liikkua samoja polkuja pitkin. Se saattaa innostaa niitä hajautumaan. Lisäksi pennut ovat nyt uteliaita ja tutkivat ympäristöään. Lauman alfat saattavat kierrellä välillä vahtimassa pentuja ja välillä taas katselemassa ympärilleen, Ronkainen kertoo.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Ymmyrkäinen

    Se on kuules Rane jyrkkämielinen otus se susi. Sen perheen omistamalle pihalle kun vieras susi erehtyy, se on silloin nirri pois. Pihareunoiltakin se saa ankarat lähdöt muille maille haavojaan nuollen.

  • Rane

    Kuulkaas YMMYRKÄISET sekä kaikki muutkin: susilauma on perheyhteisö, jota ohjaavat susivanhemmat ja muu lauman porukka on näiden kahden suden jälkeläisiä. Tottakai lauma voi liikkua tilanteesta riippuen joko tiiviisti yhdessä tai ajoittain erillään esim ravinnonhakureissuilla. Lauma kuitenkin on yhdessä toimiva yksikkö, joka palaa aina yhteen. Voisiko tämän vaikka vääntää vielä ymmärrettävämmäksi näin: eihän ihmisperheenkään lapset jatkuvasti vanhempien kyljessä nyhjää, vaikka ovat vanhemmistaan ja näiden opeista ja kasvatuksesta vielä täysin riippuvaisia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio