SK testasi uuden citylinjan – Katso videolta, millainen on euron kyyti

Joonas Salli
SK testasi uuden citylinjan – Katso videolta, millainen on euron kyyti

Heikki ja Tuula Santala olivat ensimmäistä kertaa city-linjan kyydissä.

Sakari MuurinenPori

Vihreän värinen, sähköllä kulkeva, hieman tilataksia suurempi menopeli kurvaa Porin Siltapuistokadun pysäkille. Olen kuullut, että nyt sitä pääsee. Eurolla Puuvillasta keskussairaalalle ja takaisin.

Ajatus julkisen liikenteen käyttämisestä saa tuskaiset hikipisarat kohoamaan yksityisautoilun parkkiinnuttamalle iholle.

Kaikkea on silti pakko koettaa, paitsi opiskelijapolitiikkaa, ajattelen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Ensivaikutelma linja-autosta on siisti ja hiljainen. Ensimmäinen vastoinkäyminen ei kuitenkaan anna odottaa itseään turhan kauaa.

Kun linja-autoa käyttää kerran-pari vuodessa, on matkakortin hankkiminen enemmän tai vähemmän hukkaan heitettyä rahaa.

–Ei tämä käy, sanoo kuljettaja kun yritän maksaa pankkikortilla.

Olin kyllä varautunut tähän, mutta jostain syystä toivoin toisenlaista vastausta. Kaivan kuljettajalle likaisen metallinkappaleen. Kaksi euroa. Kuvaaja ja minä. Tasaraha.

Käännän katseeni uudenkarhean auton takaosaan. Nyt on varaa valita. Nimittäin istumapaikka.

Kaksi muuta matkustajaa välttelevät katsekontaktia. Ehkä he tuntevat myötähäpeää amatöörimäisen matkalippusähellykseni seurauksena. Tai ehkä he eivät vain halua, että heidän viereensä istutaan. Veikkaan sekä ja että.

Jätän kanssamatkustajat toistaiseksi rauhaan ja suuntaan auton takaosaan.

Hädintuskin ehdin istahtaa ennen kuin itäsaksalainen maisema tulvii verkkokalvoilleni. Porin torille ei toisiaan ole pitkä matka Puuvillasta. Kaksi muuta matkustajaa jäävät pois. Nyt on hyvä hetki jutella kuljettajan kanssa.

–Kyllä on oltu tyytyväisiä. Moni kun menee keskussairaalaan verikokeeseen, eikä siellä ole parkkipaikkoja, sanoo kuljettaja Manu Holmström.

Kuljettajankin näkökulmasta citylinjaa on mukava ajaa.

–Tää on tämmönen rauhallinen. Ei ole kiire mihinkään. Omaan tahtiin voi mennä.

Eetunaukiolla bussi alkaa jälleen täyttyä, kun kyytiin nousee neljä uutta matkalaista. Heikki ja Tuula Santala ovat ensimmäistä kertaa citylinjan kyydissä. He ovat matkalla Puuvillaan, mutta ajattelivat kulkea maisemareittiä keskussairaalan kautta.

–Oli käyttämätön kymppikortti. Nähdään tässä samalla, missä tämä pysähtyy, Heikki Santala sanoo.

Varsinkin huonoilla ilmoilla palvelulle kuulemma löytyy käyttöä.

–Kyllähän tällä on helppo lähteä käymään sairaalassa, Tuula Santala sanoo.

Sairaalalle kyyti saapuukin. Neljä minuuttia etuajassa. Kulkuneuvo täyttyy hyvää vauhtia uusista asiakkaista. Saatan rikkoa suomalaista linja-autoetikettiä, kun istun takapenkille Mira Rosendahlin viereen. Hän antaa synninpäästön, vaikka yleensä tapana onkin, että tuntemattoman viereen ei mennä ennen kuin äärimmäisessä hädässä.

Sairaalassa työskentelevä Rosendahl kehuu vuolaasti uutta palvelua.

–Ennen piti odottaa tunnin verran autoa ja tuli tosi pitkät päivät. Nyt ei ole väliä mihin aikaan pääsee töistä. Tähän (pysäkille) voi tulla milloin vaan ja pääsee kyytiin.

Asiakkaat tuntuvat totta tosiaan olevan tyytyväisiä. Puhelimitse tavoitettu Porin Linjojen toimitusjohtaja Markku Hermonen sanoo, että asiakkaiden määrä on kasvanut tasaisesti. Viimeisimmät luvut ovat torstailta.

–Silloin oli jo lähemmäs 300, jota me tavoittelemme. Se on huomattu, että sairaalan puolella on selkeästi kysyntää.

Hermosen mukaan tulevaisuudessa reitti voisi mahdollisesti laajentua esimerkiksi lentokentälle.

–Se ei ole ihan helppo hoidettava. Jos lennot kulkisivat yhtä täsmällisesti kuin bussit, niin tilanne olisi toinen.

Citylinja

Elokuussa aloittanut citylinja kulkee Puuvillasta kauppatorin ja matkakeskuksen kautta keskussairaalalle ja takaisin.

Liikenteen palveluaika on arkisin ja lauantaisin kello 6.30–22.30. Kello 18.00 asti bussi kulkee 15 minuutin välein ja sen jälkeen vuoroväli on 45 minuuttia. Lauantain vuoroväli on pääosin 45 minuuttia, keskipäivällä kuitenkin tiheämpi.

Liikennettä operoi Porin Linjat Oy kolmella midikokoisella bussilla, joissa on 20 istumapaikkaa sekä mahdollisuus pyörätuolin tai lastenvaunujen kuljettamiseen.

Matka maksaa yhden euron. Maksun voi suorittaa myös paikallisliikenteen muilla lipputuotteilla.


Kommentit (8)

  • Porilaine tallaaja

    Kyl toi city linja hyvä on, halpa kyyti kaupungin laidalta toiselle 🙂 mut sais muutki hinnat tippuu alemmas, o suhteettoman kalliita. Toilittaja o kauhee negatiivisel asenteel joukkoliikennet kohtaa. Must Pori Linjat hoitaa joukkoliikennet hyvi!

  • Nimetön

    Citylinja on tosi hyvä juttu, mutta kun Keskussairaalassa työvuoro alkaa klo 7.00 ja bussi on pihassa klo 6.55 , niin ei mitenkään ehdi vaihtaa työasua ja leimata ” kellokorttia ” työyksikössä ajoissa. Viisi minuuttiakin aiempi ajankohta saattaisi auttaa , ainakin silloin kun piha ei ole liukas ja pimeä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio