Testit

Seiskaluokkalaisten Satakunnan matikkamestaruuden vei Jetro, 14, Harjavallasta – olisitko itse selvinnyt näistä tehtävistä kunnialla?

Heikki Westergård
Seiskaluokkalaisten Satakunnan matikkamestaruuden vei Jetro, 14, Harjavallasta – olisitko itse selvinnyt näistä tehtävistä kunnialla?

14-vuotias Jetro Uotila selvitti itsensä 1160 nuoren matemaatikon joukosta korkeimmalle palkintopallille.

Tomi Tuomi

–Aika vaikeita ja erilaisia tehtäviä tällä kertaa. Piti oikein miettiä, 14-vuotias Jetro Uotila huokaa taiston tauottua.

Harjavallan keskustan yläkoulun seiskaluokalla opiskeleva Uotila on juuri julistettu Satakunnan seitsemäsluokkalaisten matematiikan loppukilpailun voittajaksi.

Vähän heikommallakin matematiikan ymmärryksellä tajuaa, että suoritus oli melkoinen. Kilpailun maaliskuussa kisattuihin alkueriin osallistui peräti 1 160 oppilasta Satakunnan kouluista.

–En kyllä missään tapauksessa osannut odottaa voittoa, Uotila myöntää.

Toiseksi finaalissa ylsi Lottapeppiina Lehti Eurajoen yhteiskoulusta ja kolmanneksi Kerttu Henttonen, joka käy samaista koulua kisan voittaneen Uotilan kanssa.

Tuore matikkamestari kertoo huomanneensa jo esikoulussa olevansa lahjakas matematiikassa. Jetro Uotila myöntää kuluttavansa välillä aikaa vapaallakin matematiikan pulmien parissa.

–Varsinainen harrastukseni on silti pianonsoitto, kilpailun pääpalkintona 200 euroa voittanut Uotila sanoo.

Nuori matemaatikko ei osannut heti voittonsa jälkeen sanoa, mitä hänestä tulee isona, tai vaikuttaako nyt saavutettu palkinto jotenkin tulevaisuuden uravalintoihin.

–Lukioon toki menen, mutta sen jälkeen kaikki on avoinna.

Satakunnan seitsemäsluokkalaisten matematiikan loppukilpailu järjestettiin keskiviikkona 25. huhtikuuta Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuksella.

Loppukilpailussa oli edustus Eurajoelta, Harjavallasta, Kankaanpäästä, Kokemäeltä, Merikarvialta, Pomarkusta, Porista, Raumalta ja Siikaisista.

Alla matematiikkakilpailun finaalin tehtävät. Vastaamalla niihin näet oikeat vastaukset.


Kommentit (4)

 • Krisu

  ”Jos halutaan että yksi lasillinen tulee mahdollisimman halvaksi niin ostetaan pienihintaisin pakkaus… Kysymyksen asettelu hanurista. Miksi ei suoraan kysytty halvinta litrahintaa, jätettiin määrittelemättä lasillisen koko…”

  Jos olisit lukenut kysymyksen huolella, niin alussa ilmoitettiin missä suhteessa tuotteita A, B ja C pitää laimentaa veteen, että saadaan yksi lasillinen mehua. Tällöin halvin litrahinta ei välttämättä tuota halvinta mehulasillista. (Kuten ei tehtävässä tehnytkään). Myöskään lasin koolla ei tässä tapauksessa ole merkitystä jos vain loppukonsentraation halutaan olevan sama.

 • kalman

  Hieman kompamaisia

  ”Tiivistettä A myydään yhden litran, tiivistettä B 7,5 desilitran ja tiivistettä C 1,5 litran pakkauksissa. Yksi pakkaus tiivistettä A maksaa 1,62 euroa, tiivistettä B 1,68 euroa ja tiivistettä C 3,36 euroa. Mitä mehutiivistettä ostetaan, kun halutaan yhden lasillisen mehua käyvän mahdollisimman halvaksi?”

  Jos halutaan että yksi lasillinen tulee mahdollisimman halvaksi niin ostetaan pienihintaisin pakkaus… Kysymyksen asettelu hanurista. Miksi ei suoraan kysytty halvinta litrahintaa, jätettiin määrittelemättä lasillisen koko…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio