Satasairaalan jättisuunnitelma on nyt valmis – Alustava kustannusarvio 150–200 miljoonaa euroa, suunnitelmissa muun muassa uusi uusi psykiatrian talo

"Masterplan" eli alustava suunnitelma keskittää maakunnan erikoissairaanhoidon valtavaan kompleksiin, jossa toiminnot tulevat toisiaan.

Pasi Juhola
Satasairaalan jättisuunnitelma on nyt valmis – Alustava kustannusarvio 150–200 miljoonaa euroa, suunnitelmissa muun muassa uusi uusi psykiatrian talo
Ville HammarbergPori

Luopuminen Harjavallan sairaalasta ja Satalinnasta ovat alkusoittoa Porin sairaalanmäelle nousevalle jättikompleksille, jossa uudisrakennuskantaan valmistunut uusi lasten- ja naistentalo saa seurakseen valtavia rakennuskomplekseja.

Varsinaisen Satasairaalahankkeen ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus rakentaa uusi psykiatrian talo, jonka bruttoneliömäärä olisi 18 600 bruttoneliömetriä.

Toisessa vaiheessa nousisivat kuumasairaalan laajennus ja poliklinikkarakennus, joiden bruttoneliömäärä olisi yhteensä jo yli 27 000 neliötä. Poliklinikkarakennukseen kuuluvat esimerkiksi sisätautien ja kirurgian poliklinikat. Kuumasairaalalla tarkoitetaan muun muassa päivystystä, ensiapua, tehohoitoa ja esimerkiksi sydänvalvomoita.

–Psykiatrian talon tieltä puretaan muun muassa vanha synnytyssairaala ja vanha lastentalo. Kuumasairaalan laajennuksen ja poliklinikkarakenuksen tieltä väistyisivät muun muassa nykyiset tekniset tilat, kertoo huollon johtaja Tapio Kallio.

Kallio tähdentää, että Masterplan on vasta kehityssuunnitelma, jossa on ajateltu uusien rakennusten massoittamista olemassa olevaan sairaalan rakennuskantaan. Uudisrakennusten ulkonäkökään ei ole vielä lukkoon lyöty.

Tarkkaa kustannusarvio hankkeista ei vielä kyetä esittämään. Kaikkien vaiheiden rakentaminen, niiden järjestelmät ja laitteet saattavat maksaa 150–200 miljoonaa euroa.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennettavan psykiatrian talon rakentamiseen toivotaan joka tapauksessa päästävän nopeasti.

–Se voisi olla valmis vuonna 2021. Tämä edellyttää, että rakentamispäätös tehdään vielä sairaanhoitopiirin aikana. Tämän jälkeenhän päätöksiä tehdään maakunnassa, kertoo Kallio ja muistuttaa yhtenä liikkuvana osana tietenkin olevan myös valtion kanta hankkeisiin.

Jos kaikki menee toivotulla tavalla, niin kuumasairaalan laajennus olisi valmis vuonna 2024 ja poliklinikkarakennus vuonna 2026.

Oma lukunsa on myös pysäköintitilojen rakentaminen. Henkilökunnan pysäköintitilaa on mahdollista laajentaa sairaalakompleksin eteläpäässä.

–Asiakkaiden paikoitustiloja voisi tulla uudisrakennusten alle. Yksi mahdollisuus on rakentaa kokonaan uusi pysäköintitalo Satakunnan ammattikorkeakoululta pois jäävien rakennusten tilalle.

Satasairaalan ideana on keskittää toimintoja niin paljon, että erikoissairaanhoidon kaikki osat tukisivat toisiaan. Tämä tarkoittaisi säästöjä etenkin henkilöstökuluissa.

Toiminnallisilla muutoksilla pyritään siihen, että Satasairaalassa sairaansijamäärä olisi enintään 350, joista korkeintaan 100 on psykiatrialla.

Laskelmien mukaan keskittäminen ja tehokkuus tuovat seiniin sijoitetut investoinnit takaisin noin 15 vuodessa.

Keskittämisen ansiosta voitaisiin luopua monista entisistä tiloista.

–Satalinnan nykyinen vuokrasopimus loppuu tämän vuoden lopussa. Harjavallan sairaalasta luovuttaisiin 2021. Niin ikään luovuttaisiin Porin keskustassa sijaitsevista eri vuokratiloista, kertoo Tapio Kallio.

Kuntouttavat sairaala- ja terveyskeskuspalvelut säilytettäisiin edelleen eri puolilla maakuntaa.

Tehdyt, vuoteen 2024 tähtäävät investointisuunnitelmat on jo hyväksytty Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän yhtymävaltuustossa. Jokaisesta investointihankkeesta tehdään kuitenkin erillinen hankesuunnitelma hyväksyttäväksi.

Aimo askeleet kunnianhimoisissa suunnitelmissa tehtiin tällä ja viime viikolla, kun jättisuunnitelma eli Masterplan esiteltiin Satakunnan maakunnan tilapäiselle toimielimelle eli Vatelle ja hyväksytettiin sairaanhoitopiirin yhtymähallituksessa.

Satasairaalaa ruoditaan edelleen maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokouksessa.

Sairaanhoitopiirin maanantaisessa hallituksen kokouksessa otettiin jo pieni askel toteutukseenkin. Keskussairaalan vanhoja tiloja aiotaan suunnitelman mukaan korjata kolmella miljoonalla eurolla.

Tuosta summasta ensimmäiset varat käytetään uuteen päiväsairaalaan, joka on 12-paikkainen ja sijaitsee keskussairaalan nykyisissä tiloissa. Yhdessä yksikössä pystytään hoitamaan 12 paikalla sama määrä potilaita, joiden hoitoon nykytilassa tarvitaan noin 19–20 paikkaa hajautetusti eri puolella sairaalaa.

Päiväsairaalaa tarvitaan muun muassa sytostaattihoitojen toteuttamiseen.

Yhtymähallitus päätti kohdentaa päiväsairaalan korjaukseen ja varustamiseen noin miljoonan euron määrärahan

Toivottu aikataulu

Satasairaalan kaikkien vaiheiden rakentaminen, niiden järjestelmät ja laitteet saattavat maksaa 150–200 miljoonaa euroa.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennettavan psykiatrian talon toivotaan olevan valmis vuonna 2021.

Kuumasairaalan laajennus olisi valmis vuonna 2024 ja poliklinikkarakennus vuonna 2026.


Kommentit (19)

 • Nimetön

  Kaupungit tulevat kilpailemaan potilaista ja heidän mukanaan tulevasta rahasta. On uskomatonta että Porissa on jälleen jääty näin paljon jälkeen.

  Tarjoamalla hyviä palveluita riittävän nopeasti viihtyisissä tiloissa, voitaisiin taata Satakuntaan lisää rahaa, työpaikkoja ja ihmisiä. Jos sen sijaan annetaan potilaiden häipyä muualle, eikä houkutella kiireisempien sairaaloiden potilaita Satakuntaan, menetetään rahaa ja työpaikkoja.

  Useimmissa kaupungeissa suuret panostukset on jo tehty ja tilat ovat valmiina. Nyt Pori on jättänyt itsensä altavastaajaksi, josta on helppo leikata kun ei ole vielä uusia tiloja, joiden menot pitää saada katettua.

  Nyt vauhtia siihen päätöksentekoon. Terveydessä keskussairaalan kaltaisen paikan etu on koko Satakunnan etu aivan kuten Olkiluodon ydinvoimalan etukin on kaikkien satakuntalaisten etu.

 • Nimetön

  Kuvassa oleva metsikkö entisen AMK:n tontilla kannattaisi heti muuttaa pysäköintialueeksi.

  ”Valinnanvapauden koittaessa asiakkaat karkaa yksityiselle ja TYKS/TaYKS:iin.”

  Kyseessä on näköjään pääasiassa päivtystyksellisen toiminnan kehittäminen. Valinnanvapauden jälkeen moni käy varmaan yksityisellä kuulemassa, että ”sinun pitää nyt lähteä päivystykseen”. Yksityinen ei pysty hoitamaan mitään, mihin ei riitä yleislääkäri, stetoskooppi ja reseptivihko.

  Joku voi haluta vaihtaa sairaanhoitopiiriä, mutta unohtaa että mitä suurempi sairaala, sitä pidemmät jonot. Lisäksi jos valitsee hoitopaikakseen jonkin toisen sairaanhoitopiirin, joutuu hoidattamaan sitten koko vuoden kaikki muutkin lääkärissä käymisensä siellä.

  Ei ehkä ole kivaa lähteä sairaana Turkuun, Tampereelle tai Helsinkiin asti lasten kanssa hakemaan reseptiä keuhkokuumeeseen tai korvatulehdukseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio