Satakunnassa ei innostuttu yksityisten suojelualueiden perustamisesta – Suomen juhlavuoden tavoitteesta toteutunut alle prosentti

Kari Mankonen/Arkisto
Satakunnassa ei innostuttu yksityisten suojelualueiden perustamisesta – Suomen juhlavuoden tavoitteesta toteutunut alle prosentti

Sergei Käki ja Eeva Kalenoja luovuttivat alkuvuodesta metsää luonnonsuojelualueeksi Porin Makholmassa.

Harri VallinSatakunta

Satakunta on jäänyt peränpitäjäksi vuoden alussa käynnistyneessä Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle -kampanjassa.

Kampanjan tavoitteena on, että Suomen jokaiseen perustettaisiin vähintään sata hehtaaria uusia pysyvästi suojeltuja luonnonsuojelualueita, jotka jäävät maanomistajien omistukseen.

Satakunnassa sadan hehtaarin tavoitteesta puuttuu vielä yli 99 hehtaaria, eli eniten koko Suomessa.

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Päivi Gummerus-Rautiainen kertoo, että Satakuntaan on perustettu kampanjassa vain yksi yksityinen suojelualue, jonka pinta-ala vajaan hehtaarin.

Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa uusi yksityinen luonnonsuojelualue perustettiin Eeva Kalenojan ja Sergei Käen metsään Porin Makholmaan. Satakunnan Kansan verkkolehti kertoi asiasta 28. maaliskuuta. Pääset juttuun tästä linkistä.

Koko maan mittakaavassa kampanjan tavoitteena oli saada perustettua 1 800 hehtaaria yksityisiä suojelualueita. Tavoite näyttäisi Gummerus-Rautiaisen mukaan toteutuvan. Lopullinen päätös on hänen mukaansa tehty tällä hetkellä noin 1 200 hehtaarista.

Eniten yksityisiä suojelualueita on perustettu Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin, yli 250 hehtaaria kumpaakin. Tavoitteeksi asetettu sata hehtaaria on täynnä myös Keski-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Gummerus-Rautiaisen mukaan on tyypillistä, että eteläisessä Suomessa luonnonsuojelualueet ovat pohjoista pienempiä, koska metsätilat ovat pienempiä ja maankäyttöpaine on kovempi.

Suojelu tapahtuu kampanjassa vapaaehtoisesti, eikä siitä makseta maanomistajille korvausta. Yksityisten maanomistajien lisäksi suojelualueita on perustettu kuntien maille.

–Satakunnassa Huittisten kaupunki on tehnyt päätöksen 20 hehtaarin suojelualueesta. Lisäksi ainakin Porissa asiasta on ollut puhetta, mutta en tiedä, missä vaiheessa siellä mennään.

Valtio kantaa kortensa kekoon suojelemalla yksityisten osallistujien suojelualueita vastaavan pinta-alan, mutta enintään tavoitetta vastaavan hehtaarimäärän. Kuntien suojeltavaksi antamat alueet eivät kasvata valtion hehtaarimäärää.

Lue myös:

Eevan ja Sergein kotimetsästä luontolahja Suomelle


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Satakunnassa asuu ahneita maanomistajia….. kaikki tuotto pitää tulla omaan rahapussiin.
    Viis luonnonsuojelusta!

  • Nimetön

    Köyhää porukkaa Satakunnassa. Tai sitten vaan saitaa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio