Satakunnan vastaanottokeskukset edelleen tupaten täynnä

Suurin osa kadonneista turvapaikanhakijoista jatkaa matkaa muualle Eurooppaan.

Kari Suni / Arkisto
Satakunnan vastaanottokeskukset edelleen tupaten täynnä

Rauman Lonsin vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 250 asukasta. Enempää ei mahdu.

Sakari Muurinen

Porin Liinaharjan ja Rauman Lonsin vastaanottokeskukset ovat edelleen ääriään myöten täynnä. Näin kertoo Suomen Punaisen ristin Satakunnan piirin vastaanottotoiminnan johtaja Juho Suoramaa.

Suoramaa kertoo, että Porissa on tällä hetkellä 350 asukasta ja Raumalla 250. Molemmissa on 50 enemmän kuin toimeksiannossa määrätään. Raumalla vastaanottokeskus on myös fyysisesti täynnä, Liinaharjassa tilaa olisi periaatteessa isommallekin joukolle, mutta toiminnallisuuden kannalta ollaan äärirajoilla.

Suoramaan mukaan asukkaiden vaihtuvuus on ollut hidasta, koska monella on valitusprosessi kesken hallinto-oikeudessa. Porissa on vastaanottokeskuksen perustamisesta alkaen annettu 256 kielteistä turvapaikkapäätöstä ja 61 myönteistä. Vapaaehtoisesti palanneita on 59 ja kadonneita 30.

Raumalla kielteisiä päätöksiä on 137 ja myönteisiä 74. Vapaaehtoisesti palanneita on 30 ja kadonneita 18.

Suoramaan mukaan suurin osa kadonneista lähtee maasta.

–Yleensä he ovat yhden tai kaksi kielteistä päätöstä saaneita. On tyypillistä, että he jatkavat matkaansa jonnekin päin Eurooppaa.

Kokemäen vastaanottokeskus on sekin myös täynnä. Asukkaita on tällä 80 ja heistä suurimmalla osalla on valitusprosessi käynnissä.

–Maahanmuuttovirastokin on kesän aikana toiminut aika hiljaisella, että päätöksiä odotellaan, sanoo vastaava ohjaaja Anne Lehtonen-Vinqvist.

Lehtonen-Vinqvistin mukaan kadonneita turvapaikanhakijoita on muutamia.

–Meillä on tosi rauhallista. Tietenkin se on ollut rankkaa aikaa odottaa tämä kaksi vuotta.

Myös Kankaanpään Niinisalossa kapasiteetti on täynnä. Medividan pyörittämässä keskuksessa on kaikkiaan 20 perhettä ja 110 asukasta.

–Vuodesta 2016 noin puolet asukkaista on vaihtunut. Meillä on pelkkiä perheasuntoja, joten kapasiteetti riippuu perheiden koosta, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Antti Kivelä.

Kivelän mukaan puolet perheistä on saanut päätöksen ja heillä on valitusprosessi käynnissä. Toinen puolisko ei ole saanut vielä ensimmäistä päätöstä. Kaksi perhettä on saanut myönteisen päätöksen ja ka

Juttua oikaistu 12.8. klo 9.59: korjattu virhe kuvatekstistä. Rauman vastaaonttokeskus on Lonsin kaupunginosassa ja Porin vastaanottokeskus Liinaharjassa.


Kommentit (6)

  • äly hoi

    Kielteisen päätöksen saanut noin moni, noin pieni määrä on palannut, sekä kadonnut, missä nämä muut ovat, edelleenkö vastaan otto keskuksissa, vaiko kirkoissa, kysyn vain?

  • evp.

    Nimettömälle, ja kenen rahoilla oletat näiden asioivat kaupoissa, miten luulet heidän ”rikastuttavan” ja elvyttävän maakuntaa, kerrohan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio