Salaperäinen simpukkateos on taideopiskelijan salaa Poriin sijoittama lopputyö: ”Ettei vastaavaa koskaan tapahtuisi”

Aalto-yliopiston opiskelija teki teoksen muistomerkiksi kuolleille simpukoille ja muistutukseksi ihmisille.

Hanna Laasanen/SK
Salaperäinen simpukkateos on taideopiskelijan salaa Poriin sijoittama lopputyö: ”Ettei vastaavaa koskaan tapahtuisi”

Moniosainen teos on ollut paikoillaan edellisviikosta alkaen.

Harri VallinPori

Satakunnan Kansa kertoi eilen Kirjurinluotoon ilmestyneestä taideteoksesta. Taavi-sillan kupeessa oleva teos esittää simpukoita, ja sen kyltissä lukee: ”Sori siitä 5. – 6.7.2014”. Tuona ajankohtana Harjavallassa sattunut Norilsk Nickelin nikkelivuoto tappoi joesta miljoonia simpukoita.

Teos on osa Aalto-yliopistossa opiskelevan taideopiskelijan lopputyötä. Nimettömänä pysyvä opiskelija haluaa, että keskustelu pyörii teoksen taustalla olevan ympäristökatastrofin, eikä teoksen, saati sen tekijän, ympärillä.

– Olen iloinen siitä, että Satakunnan Kansan verkkosivuilla asiasta käyty keskustelu keskittyi nikkelivuotoon eikä teokseen, hän sanoo.

Lupaa teoksen esille asettamiselle hän ei ole kysellyt.

– Anteeksi saa helpommin kuin luvan.

Taavi-sillan kupeessa oleva simpukka-asetelma on vain osa teosta. Simpukka-asetelmia löytyy tekijän mukaan kolmesta muustakin paikasta Kokemäenjoen rannasta Porin keskustan liepeiltä. Sen tarkemmin hän ei niiden sijaintia kuitenkaan paljasta.

– Teoksessa on kyse siitä, että simpukat ovat veden alla piilossa, ja osa niistä on harvinaisia. Myös nikkelivuoto tapahtui piilossa veden alla. Tarkoitus on, ettei myöskään teos ole helposti löydettävissä.

Hän toivoo, että simpukka-asetelmien etsimisestä tulee urbaani peli.

– On hienoa, että joku paikallinen Rauno löytää ne, tekijä sanoo viitaten Rauno Korhoseen, joka löysi Taavi-sillan kupeessa olevan asetelman.

Teoksen on hänen mukaansa tarkoitus olla paitsi muistomerkki kuolleille simpukoille myös muistutus ihmisille siitä, ettei vastaavaa enää koskaan tapahtuisi.

Hän kertoo saaneensa teokseen idean, kun oli Aalto-yliopiston kurssilla Porissa. Kurssin yhteydessä perehdyttiin Kokemäenjokeen.

– Olen huomannut prosessin aikana, että nikkelivuodosta uutisoitiin valtakunnallisesti aika vähän. Se on vähän hassua, sillä ympäristökatastrofit eivät ole pelkästään paikallisia asioita.

Hän keräsi teosta varten nikkelivuotoon kuolleiden simpukoiden kuoria. Niistä hän teki muotit, joihin teos valettiin metallista. Paikoilleen teos asetettiin edellisviikolla.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Ylihankala

    Lähes samanlainen ympäristörikos on tulossa Mäntyluotoon oikein luvan kanssa, kun Ekokem alkaaa laskea jätteenpolttolaitosten tuhkanpesun suolat ja myrkyt satama-altaaseen.

  • Hanski

    Opiskelija: Tee se uusiksi, mutta tee siitä tai niistä niistä vähintään metrin korkuinen….rahat tulet varmaan saamaan keräämällä hyvään tarkoitukseen….minä ainakin otan osaa….

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio