Sadetus pelasti perunasadon Harjavallassa – paikalliset varhaisperunat pian kaupoissa

Uudet perunat ehtivät ruokapöytään ajoissa ennen juhannusta. Lämmin alkukesä teki hyvää perunasadolle.

Emmi Ketonen
Sadetus pelasti perunasadon Harjavallassa – paikalliset varhaisperunat pian kaupoissa

Matias Kangas esittelee Kankaan tilan onnistunutta perunasatoa. Kokemäenjoen tuoma lämpö suojelee jokirannan viljelyksiä yöpakkasilta.

Emmi KetonenHarjavalta

Ensimmäiset varhaisperunat nostettiin Kankaan tilalla Harjavallassa jo viime viikon perjantaina. Tilalla on jo parhaillaan käynnissä suoramyynti, mutta lisäksi Harjavallan ja Kokemäen ruokakauppoihin perunaa olisi tarkoitus saada myyntiin vielä loppuviikoksi.

Viljelijä Matias Kankaan mukaan lämmin alkukesä on tehnyt tehtävänsä, ja perunasato vaikuttaa onnistuneelta.

Kuivuuden vuoksi sadetus on ollut tänä vuonna välttämätöntä Harjavallassa. Kangas arvelee maakunnassa olevan kuitenkin jonkin verran paikallisia eroja. Kaikilla viljelijöillä ei ole samanlaisia kastelumahdollisuuksia. Ilman sadetusta sato olisi jäänyt pienemmäksi.

Kankaan tilallakin vesi perunapelloille ohjataan suoraan Kokemäenjoesta, joten on onni, ettei öljyvuotoalue osunut kohdalle.

–Viranomaisilta on kysytty ja saatu tieto, että jokivesi tällä kohdalla Harjavallassa on välttynyt öljyvahingoilta ja vettä voidaan käyttää viljelysten kasteluvetenä. Onneksi.

Kangas arvelee, että viljelijät muuallakin Harjavallassa ovat välttyneet öljyvuodon seurauksilta. Toisin on esimerkiksi Harjavallan hautausmaalla, missä hautaistutusten kastelua varten on jouduttu tuomaan vesi muualta.

Satokausi Kankaan tilalla kestää noin kuukauden.

–Istutusta on porrastettu harsojen ja muovien avulla siten, että perunaa kypsyy tasaiseen tahtiin.

Tänä vuonna perunat istutettiin viime vuoteen verrattuna muutamaa päivää myöhemmin, mutta ensimmäinen nosto tehtiin yksitoista päivää aikaisemmin.

–Viime vuonna oli aivan eri kelit. Vappuna tuli vielä lunta. Lämpö on saanut sadon kypsymään ajoissa, Kangas kertoo.

Perunasato vaikuttaa myös lukumäärältään kiitettävältä, ja peruna on kooltaan viimevuotista tasaisempaa.

Kankaan pellot sijaitsevat hyvällä paikalla Kokemäenjoen rannassa.

–Joki lämmittää sen verran, etteivät yöpakkaset täällä haittaa. Kalassa kun kävin pari päivää sitten, oli pintavesi jo 18-asteista.

Kankaan tilalla viljellään pääasiassa Solist-lajiketta, joka on erittäin aikainen varhaisperunalajike. Kangas muistaa viljelleensä Solistia viimeiset viisi vuotta. Viljelijä on todennut sen maukkaaksi ja satoisaksi lajikkeeksi.

Lisäksi Kankaan tilalla viljellään muitakin vihanneksia, kuten kaaleja. Varhaiset kukka- ja parsakaalit ovat myös jo suoramyynnissä..


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Työasioissa meni tilat sekaisin, mutta jos autolla pörräily katsotaan työksi, niin kyllä näppylähanskoja kuluu.

  • Nimetön

    Ruotsalaista perunaa ostavalla kiitokset. Jää meille muille enemmän.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio