Säästyneen työajan uskotaan näkyvän palvelun laadussa – kotihoito aikoo säästää parituhatta tuntia vuodessa

Säästyneen työajan uskotaan näkyvän palvelun laadussa – kotihoito aikoo säästää parituhatta tuntia vuodessa
Jussi Rakkolainen

Harjavallan perusturvapalveluissa, erityisesti kotihoidossa on asetettu kunnianhimoinen tavoite. Toiminnasta pyritään karsimaan töitä, jotka eivät ole työntekijöiden ydintehtäviä. Mutta, kuten perusturvajohtaja Kimmo Mäkelä on painottanut, tehtävien vähentäminen ei tarkoita henkilökunnan vähentämistä. Päinvastoin, säästyvä aika halutaan siirtää palvelun laadun kehittämiseen.

Ensimmäiset askeleet otettiin aiemmin tänä vuonna, kun osa kotihoidon asiakkaista sai käyttöönsä lääkeautomaatin, joka muistuttaa ja jakelee lääkkeet automaattisesti oikeaan aikaan. Kotihoidon asiakkaina on sellaisia, joiden luona työntekijöiden on pitänyt käydä päivittäin vain antamassa lääkkeet.

Lisää apua työntekijöille on luvassa syksyllä, kun kotihoidon asiakkaiden kauppa-asiointia helpottamaan valjastetaan uutta teknologiaa. Sen sijaan, että kotihoidon työntekijä kävisi asiakkaan puolesta kaupassa, alkaa kauppa toimittaa ostokset asiakkaalle.

Jälkimmäisellä odotetaan säästettävän noin 1 400 työtuntia vuodessa, lääkeautomaatilla nelisensataa.

Toiminnan kehittämisen taustalla on kotihoidon henkilökunnan kanssa käydyt keskustelut. Ongelmaksi on koettu suunnaton kiire, joka puolestaan on omiaan lisäämään muun muassa stressiä ja sairauspoissaoloja. Harjavallassa tehtävillä uudistuksilla halutaan helpottaa työntekijöiden työtaakkaa.

Kun työntekijöiden työviihtyvyys paranee, alkanee se näkyä myös palvelun tasossa.

Kuten perusturvajohtaja on sanonut, ei tilanne parane yhden epäkohdan korjaamisella, vaan kokonaisuus muodostuu useista pienistä puroista. Niitä ovat esimerkiksi juuri lääkeautomaatit ja kauppa-asioinnissa tehtävät muutokset.

Ikäihmisten viihtyvyyttä parantavat asiat ovat oma lukunsa Harjavallassa. Viimeisin esimerkki näistä on vanhainkoti Hopearannassa käyttöönotettu riksa.

Se mahdollistaa ikäihmisten pääsyn esimerkiksi torille, omaisten haudoille tai vain ulkoilemaan vanhainkodin pihan ulkopuolelle.

Vasta parikymmentä kuntaa on osallistunut Pyörällä kaiken ikää -toimintaan, johon Harjavaltaan hankittu polkupyöräkin liittyy.

Harjavallan perusturvapalveluissa on avattu latuja, joita muidenkin kuntien soisi käyttävän.


Kommentit (6)

  • Hoitajille tsempit

    Saahan sitä uskotella ihmisille kaikenlaista…. Vanhusten hyväksi tuo aika ei tule menemään. Tilastoja saadaan ehkä näyttämään siistimmältä ja saadaan silmät kirkkaina valehdella, että kaikki on mainiosti ja säästöjä tulee, mutta aivan yhtä kiire hoitajilla tulee olemaan, sillä listoille tulee vastaavasti todennäköisesti lisää asiakkaita, samoin sijaiset saa luvan lähteä, vapautuvia vakipaikkoja ei täytejä ym. Eli laatu tuskin paranee yhtään sen enempää. Niin on poistunut naapuripitäjästäkin kaupassa käymiset (hoitajat syöttää kuitenkin listat kauppapalveluun), tuli mobiilit ja optimoinnit ym. mutta kiire, työssäuupumiset ja sairauspoissaolot senkun kasvaa. Kotihoito alkaa olla pelkkä suuri vitsi!

  • Nimetön

    Miksi Harjavalta ei palkkaa lisää työntekijöitä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio