Riistakeskus hylkäsi hakemuksen kolmen suden kaatamiseksi Köyliön-Huittisten-Alastaron laumasta

Jussi Leinonen
Riistakeskus hylkäsi hakemuksen kolmen suden kaatamiseksi Köyliön-Huittisten-Alastaron laumasta

Lounais-Suomen susikanta on viime vuoden maaliskuussa tehdyn virallisen arvion mukaan maan vahvimpia.

Jukkapekka Varjonen

Suomen riistakeskus on hylännyt poikkeuslupahakemuksen, jolla haettiin lupaa kolmen suden kaatamiseksi Köyliön-Huittisten-Alastaron laumasta. Alueella on ollut susireviiri jo pitkään, ja lauman alfa-parille on syntynyt pentuja vuosittain ainakin vuodesta 2011 lähtien.

Hakemusta oli perusteltu taloudellisin ja sosiaalisin perustein. Alueelta on muun muassa tehty suhteellisen runsaasti susihavaintoja asutuksen tuntumasta.

Riistakeskuksen mukaan erityisen poikkeavia piirteitä alueen susihavainnoissa tai susitilanteessa ei kuitenkaan ole, eikä myöskään susien aiheuttamia kotieläinvahinkoja ole viime vuosina alueella todettu. Lisäksi luvan myöntäminen olisi edellyttänyt, että niin sanottuja muita tyydyttäviä ratkaisuja kuten susien karkotusta olisi ensin yritetty.

Kokonaisuutena arvioiden ja koko Suomen susikannan kehitys huomioon ottaen Suomen riistakeskus katsoikin, että poikkeusluvan edellytykset eivät tällä hetkellä täyttyneet.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomessa eli maaliskuussa 2017 yhteensä 150–180 sutta. Määrä oli noin 25 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Seuraava susikanta-arvio julkaistaan kesäkuussa 2018.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Nimetön

    Hyvä homma, jos koiria ei enää päästetä ajamaan riistaa ja pilaamaan räksytyksellä luonnosta nauttivien ihmisten päivää. Ajokoirien käyttö pitäisi kieltää eläinsuojelulaissa, ne joutuvat usein vaaratilanteisiin liikenteessä sekä tietysti aiheuttavat luonnon eläimille kohtuutonta haittaa.

    Parasta olisi jos sudet pitäisivät kotona myös ne viinalta haisevat aseistetut miehet. Susia tarvitaan pitämään kurissa riistanhoitajien ylisuurena ruokkimaa peurakantaa. Susi on luonnon oma liikenneturva.

  • Nimetön

    Ihmeen pienelle alueelle on 10% suomen susista sijoittunut. Luulisi siinä jo olevan varaa vähän karsia. Ja samalla kurmuuttaa hiukan, että oppivat kunnioittamaan ihmistä. Susi haitasta kärsivätkin ehkä vähän loiventaisivat mielipidettään, kun jotain edes on yritetty.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio