Raumasterin johto tyytyväinen – ”toivottavasti tämä nyt loppui”

Käräjäoikeus hylkäsi myös yhtiöltä vaaditun yhteisösakon. Valtava vahingonkorvausvaatimuskin kaatui vanhentuneena.

Kari Suni
Raumasterin johto tyytyväinen – ”toivottavasti tämä nyt loppui”

Raumaster Oy:n toimitalo Nortamonkadulla Rauman keskustassa.

Harri AaltoTampere

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi maanantaina kaikki raumalaista suuryhtiötä, materiaalikäsittelyjärjestelmiä teollisuudelle valmistavaa Raumaster Oy:tä vastaan nostetut syytteet vanhentuneina.

Yrityssalaisuuden väärinkäytöstä olivat syytteessä yhtiön hallituksen nykyinen puheenjohtaja (s.1945), joka oli epäillyn rikoksen aikoihin Raumasterin konserninjohtaja, yhtiön hallituksen jäsen (s. 1954), joka oli aiemmin yhtiön toimitusjohtaja, sekä yhtiön prokuristi (s.1960), joka toimi aiemmin yhtiön energiaosaston johtajana.

Syyttäjä vaati heille kaikille ehdollista vankeusrangaistusta. Lisäksi syyttäjä vaati Raumasterin tuomitsemista 350 000 euron yhteisösakkoon.

Jutun asianomistajana oli Sastamalassa toimiva Pneuplan Oy, joka vaati peräti 12,5 miljoonan euron vahingonkorvauksia. Käräjäoikeus hylkäsi myös tämän vaatimuksen vanhentuneena.

Raumasterin nykyinen toimitusjohtaja John Bergman, jota ei epäilty rikoksesta, ilmaisi asianajotoimiston tiedotteessa tuoreeltaan tyytyväisyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun, jota hän piti oikeana.

Bergman toivoi, että käräjäoikeuden tuomio päättäisi ”kymmenen vuotta jatkuneen ajojahdin ja häirinnän”, jonka kohteena Raumaster ja yhtiön asiakkaat ovat hänen mukaansa olleet.

Jutussa oli kysymys lähes 12 vuoden takaisista tapahtumista. Pneuplanin palveluksessa 25 vuoden ajan suunnittelijana sekä suunnittelu- ja projektipäällikkönä työskennelleen miehen (s.1956) työsuhde purettiin elokuussa 2005 käräjäoikeuden mukaan perusteettomasti.

Avainhenkilö siirtyi muutama kuukausi myöhemmin Raumasterin palvelukseen ja vei mennessään suuren määrän cd-levylle kopioituja entisen työnantajansa teknisiä asiakirjoja ja liiketoimintaan liittyviä kaupallisia asiakirjoja. Myös neljä muuta Pneuplanin työntekijää siirtyi Raumasterin palvelukseen.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa 2012 ja Turun hovioikeus syyskuussa 2014 vuonna 1956 syntyneen miehen 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen yrityssalaisuuden rikkomisesta. Hovioikeus korotti tuomitun maksettavaksi määrättyjä vahingonkorvauksia 800 000 euroon.

Syyttäjä teki Raumasterin vastuuhenkilöistä syyttämättäjättämispäätökset jo elokuussa 2010. Toinen syyttäjä katsoi kuitenkin, että aiemmat päätökset syntyivät olennaisesti puutteellisten tietojen perusteella ja päätti keväällä 2015 nostaa syytteet.

Käräjäoikeuden mukaan viimeinen yrityssalaisuuden väärinkäytön tunnusmerkistön täyttävä teko tapahtui vuonna 2007. Syyteoikeus tästä rikoksesta vanhenee viidessä vuodessa. Epäillyt saivat haasteen tiedoksi kuitenkin vasta vuosia myöhemmin, heinäkuussa 2015, jolloin syyteoikeus oli jo vanhentunut.

Käräjäoikeuden mukaan Pneuplanin entinen avainhenkilö vei Raumasterille yrityssalaisuuksia, joita Raumaster käytti lokakuusta 2005 alkaen valmistamalla pneumaattisia kuljetinjärjestelmiä itsenäisesti tai yhdessä muiden kuljetinjärjestelmien kanssa.

Pneuplanin tarjouksia käytettiin kuitenkin vain kerran lokakuussa 2005, päätöksessä sanotaan. Sen sijaan teknisiä tietoja, kuten valmistus- ja mittakuvia sekä kokoonpanopiirustuksia, Raumaster käytti vielä aivan viime vuosiin asti.

Käräjäoikeus kiinnitti tältä osin kuitenkin huomiota Raumasterin nopeasti tehostuneeseen suunnittelutyöhön, joka johtui Pneuplanista kilpailijan pariin siirtyneistä ammattiosaajista.

Käräjäoikeus katsoi, että yrityssalaisuuden väärinkäyttö päättyi vuonna 2007, eivätkä Raumasterin toiminnassa sen jälkeen käytetyt, Pneuplanilta tuodut tiedot olleet enää yrityssalaisuuksia.

Valtio maksaa 200 000 euroa

Raumasterin oikeudenkäynti oli erittäin laaja.

Käräjäoikeus käsitteli syytteitä 11 päivän ajan ja kuuli tänä aikana muun muassa 20 henkilötodistajaa.

Pääosa kirjallisesta todisteista sisälsi liikesalaisuuksia ja määrättiin salaisiksi. Tämä heijastui myös henkilötodisteluun, jota käytiin osin suljettujen ovien takana.

Koska syytteet hylättiin, valtio joutuu maksamaan vastaajien kulut.

Valtio maksaa vastaajille noin 200 000 euroa. Summasta suurin osa, 160 000 euroa, on asianajajien palkkioita.

Myös asianomistajana ollut Pneuplan määrättiin maksamaan vastaajille erityisinä kuluna 2 000 euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Rauman keskusta on pieni, kuten kaupunkikin ei se näin kauas ulotu kuin kuvassa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös