Raumalaisen rakennusfirman pomomiehet käräjillä: Syyttäjä vaatii kaksikolle yli kaksi vuotta ehdotonta vankeutta ja liiketoimintakieltoa

Heikki HakolehtoRauma

Konkurssiin ajautuneen raumalaisen rakennusfirman kahdelle pomomiehelle luettiin kovat talousrikossyytteet tiistaina Satakunnan käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii 56-vuotiaalle raumalaismiehelle ja 66-vuotiaalle uusikaupunkilaismiehelle yli kahden vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Lisäksi kummallekin vaaditaan liiketoimintakieltoa.

Epäillyt rikokset ovat syyttäjän mukaan tapahtuneet Rauman Suvipiha Oy:n liiketoiminnassa vuosina 2013–2014. Erityisesti pihojen sekä viheralueiden rakentamiseen, suunnitteluun ja hoitoon keskittynyt yritys asetettiin konkurssiin kesäkuussa 2014.

Syyttäjän mukaan syytetyt laiminlöivät tilinpäätöksen laatimisen huhtikuussa 2013 päättyneeltä tilikaudelta, merkitsivät kirjanpitoon vääriä ja harhaanjohtavia tietoja sekä hävittivät ja kätkivät kirjanpitoaineistoa. Kirjanpitoon oli merkitty 100 000 euron myynti ja runsaan 104 000 euron osto ilman minkäänlaisia tositteita.

Yhtiöllä oli ennen konkurssia huhtikuussa 2014 taseessaan käyttöomaisuutta lähes 140 000 euron arvosta ja vaihto-omaisuutta 128 000 euron arvosta. Konkurssin jälkeen laaditussa pesäluettelossa sillä ei kuitenkaan ollut käyttöomaisuutta kuin 23 800 euron arvosta eikä lainkaan vaihto-omaisuutta. Käyttö- ja vaihto-omaisuuden muutoksia ei ollut merkitty kirjanpitoon.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat siis ilman hyväksyttävää syytä lahjoittaneet tai muuten luovuttaneet yhtiön omaisuutta ja siten oleellisesti pahentaneet yhtiön maksukyvyttömyyttä.

Velkojien joukossa ovat muun muassa valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera ja Työttömyysvakuutusrahasto.

Syyttäjän mukaan raumalaismies käytti yhtiössä tosiasiallista päätösvaltaa, vaikka uusikaupunkilainen olikin yhtiön hallituksen ainoa varsinainen jäsen sekä toimitusjohtaja.

Jutun käsittely jatkuu keskiviikkona ja torstaina, jolloin miehille on luvassa lisää raskaita syytteitä. Lisäksi syytteitä ropisee raumalaismiehen 23-vuotiaalle pojalle.

Syytetyt kiistävät syytteet.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio