Rauma hakee turvasatamaa sairaalalleen, leikkausten ja erikoisalojen yksityistäminen liikkeelle

Kari Suni/SK/Arkisto
Rauma hakee turvasatamaa sairaalalleen, leikkausten ja erikoisalojen yksityistäminen liikkeelle

Aluesairaala on raumalaisille tärkeä ja avainpalvelu. Sairaalassa oli viime vuonna noin 28000 hoitokäyntiä ja leikkauksia tehtiin lähes 2000.

Kari SuniRauma

Rauma yrittää turvata ja säilyttää aluesairaalansa leikkaushoidot ja erikoisalojen hoitopalvelut yksityistämisellä.

Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee tulevalla viikolla kokouksessaan aluesairaalan operatiivisten erikoisalojen siirtämistä yksityiselle toiminnanharjoittajalle tarjouskilpailulla.

Vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Marja-Leena Alho esittää lautakunnalle, sairaalapalvelujen osan yksityistäminen vietäisiin kaupunginhallituksen ja -valtuuston ratkaistavaksi.

Suunnitelmana on, että kaupungin ylläpitämästä aluesairaalasta siirtyisivät yksityisen palveluntarjoajan järjestettäväksi kirurgia eli leikkaushoidot, korva-, nenä- ja kurkkutautien, naistentautien ja anestesiologian erikoisalat. Henkilöstöä siirtyisi noin 50.

Aluesairaala on raumalaisille tärkeä ja avainpalvelu. Sairaalassa oli viime vuonna noin 28 000 hoitokäyntiä ja leikkauksia tehtiin lähes 2 000.

Leikkauspotilaista 75 prosenttia oli raumalaisia, euralaisia yhdeksän prosenttia, eurajokelaisia vajaat viisi prosenttia ja muualta Satakunnasta runsaat kolme prosenttia.

Sairaalaosastojen potilaista pääosa eli noin 97 prosenttia oli raumalaisia. Erikoisalojen poliklinikoilla raumalaisten osuus oli 78-96 prosenttia.

Yksityistämisen tavoite on säilyttää aluesairaalan nykyiset erikoisalojen hoitopalvelut Raumalla. Vuoden 2018 alussa voimaan tuleva terveydenhuoltolain muutos edellyttää leikkaushoitojen tueksi ympärivuorokautista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä.

Tämä tarkoittaa etenkin vaativien leikkaushoitojen keskittämistä keskussairaalatasoisiin hoitolaitoksiin.

Raumalla on tulkittu lainsäädäntömuutosta niin, ettei Rauman kaupungin tuottama leikkaustoiminta sosiaali- ja terveysministeriön alaisena voi jatkua enää vain tämän vuoden.

Ratkaisuksi haetaan yksityistä toiminnanharjoittajaa, jota päivystysvelvoite koskisi ja alustavasti neuvotteluja on käyty mm. Suomen Terveystalo Oy:n kanssa.

Toiveena on, että erikoisalojen hoito tältä pohjalta voisi jatkua sote-uudistuksen jälkeen eli vuodesta 2019, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle ja järjestettäväksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätösesityksessä on sote-uudistuksen keskeneräisyyden vuoksi neuvotteluvaraus.

Mikäli sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön uudistukset edellyttävät Rauman erikoissairaanhoidon palveluihin muutoksia, on muutoksista neuvoteltava kaupungin ja palveluntuottajan kesken lakien ja asetusten vaatimalla tavalla.


Kommentit (8)

  • peku

    Leikkaa talteen: Sotesta tuskin tulee mitään säästöjä ja ainoa hyvä asia on että tulee valinnan vapaus
    eli saat itse päättää missä sinua hoidetaan. Ne jotka haluavat Poriin saavat mennä mutta luulen että muutkin seudut kiinnostaa.

  • lea

    Näin Rauma yrittää kokoajan hajottaa Satakunnan lopullisesti. Mitenhän käy rusinoiden poimijan?
    Ettei vaan olisi yx pohjoisempi kaupunki joka on ahne p…..

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio