Pyydyksistä pelastettu Lotta-valas on harvinainen vieras Itämerellä – "Vaarallisinta on, jos valas ei pääse enää pinnalle hengittämään, vaan hukkuu"

Raumalla on nähty ryhävalas viimeksi yli kymmenen vuotta sitten. Tutkija uskoo Lotan selviävän kotimatkastaan.

Länsi-Suomen Merivartiosto
Pyydyksistä pelastettu Lotta-valas on harvinainen vieras Itämerellä – "Vaarallisinta on, jos valas ei pääse enää pinnalle hengittämään, vaan hukkuu"

Länsi-Suomen merivartiosto sai tiistaina kalastajalta ilmoituksen lohirysään juuttuneesta Lotta-ryhävalaasta.

Meri Suominen

Ryhävalaan vierailu Rauman edustalla on harvinaista, mutta ei ennenkuulumatonta.

Viimeksi Rauman vesillä havaittiin Veetiksi nimetty ryhävalas vuonna 2006.

Länsi-Suomen merivartiosto pelasti eilen tiistaina Rauman edustalla lohirysään juuttuneen ryhävalaan. Valas osoittautui samaksi Lotta-valaaksi, joka vain muutamaa päivää aiemmin takertui siikarysään Vaasan rannikolla.

Miksi ryhävalas on eksynyt näin lähelle rannikkoa, on tutkijallekin epäselvää.

Lotta-valaan kannalta parasta olisi päästä pian takaisin Tanskan salmille ja sitä kautta valtamerelle. Nyt sen tarkka sijainti on kuitenkin epäselvä.

–Valas saattaa uida rannikonmyötäisesti kohti etelää, joka olisi ihan oikea suunta, Luonnonvarakeskuksen tutkija Sanna Kuningas arvioi.

Jumiin jääneen valaan luonnollinen reaktio on usein pyristely, josta voi seurata yhä pahemmin takertuminen pyydykseen.

–Vaarallisinta on, jos valas ei pääse enää pinnalle hengittämään, vaan hukkuu. Lisäksi iho voi mennä haavoille hankauksesta, Kuningas kertoo.

Valaan riski joutua rysän vangiksi kasvaa, mitä lähemmäs rannikkoa se päätyy. Avomerellä paikallaan olevia kalapyydyksiä on huomattavasti vähemmän.

Tutkija uskoo Lotan pärjäävän kotimatkallaan, jos sen perusterveys on kunnossa. Sairaudesta johtuva eksyminen olisi vakavampi paikka.

–Kunhan sen suuntavaisto toimii normaalisti, ei pitäisi tulla ongelmia, Sanna Kuningas toteaa.

Hänen mukaansa Lotta on varmasti nuori yksilö.

–Kuulemani mukaan Lotta oli arviolta 7–8 metriä pitkä. Aikuisen naaraan mitta on yleensä noin 12–15 metriä.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio