Seppo KummalaHarjavalta

Keittiökalusteita valmistavan Puustelli Group:n Harjavallan tehtaan lähettämön katolla lumi peittää alumiinisia asennustelineitä. Ensimmäiset telinerivit ovat saaneet ylleen jättimäisen taulutelevision kokoiset aurinkopaneelit. Yhteensä paneeleita mahtuu 1 000 neliömetrin katolle 150 kappaletta, kertoo tehdaspalvelupäällikkö Martti Pelimanni.

–Tilaa olisi ollut useammallekin paneelille, mutta kantavuus tuli vastaan. Kattoa ei ole suunniteltu alun perin lisärakentamiselle.

Omalla painollaan asennettavat paneelit saivat 15 kilon lisäpainot, eli kokonaisuudessaan järjestelmä kuormittaa kattoa kolmen katumaasturin verran, joskin tasaisesti levitettynä.

Heikki Westergård
Sähköasentaja Eino Lumijärvi vastaanotti katolle paneelien asennuksessa lisäpainona käytettäviä tiiliskiviä.

Sähköasentaja Eino Lumijärvi vastaanotti katolle paneelien asennuksessa lisäpainona käytettäviä tiiliskiviä.

Tasaisella katolla asennustöiden tekeminen on helppoa myös talvisaikaan, joskin lumisateet hidastivat työtä. Alunperin paneelit haluttiin käyttökuntoon välipäivinä, mutta urakka venyi pari viikkoa alkaneen vuoden puolelle, järjestelmän asentavan Lammaisten Energia Oy:n energiapäällikkö Jari Puustelli sanoo.

–Nyt työt edistyvät nopeasti. Valmis tämä on hyvissä ajoin siihen, kun helmikuussa auringonvalon määrä riittää sähköenergian tuotannon käynnistämiseen.

Jari Puustelli vakuuttaa, että toisin kuin usein kuulee, Suomen olosuhteet soveltuvat hyvin aurinkoenergian tuotantoon. Kesäaikaan pitkät valoisat päivät tasoittavat talven pimeintä kautta.

–Paneelit pystyvät keräämään energiaa täydellä teholla keskimäärin 900 tuntia vuodessa.

Tuulienergialle se ei vielä pärjää, sillä tuulenvire pyörittää myllyjä pimeälläkin.

Heikki Westergård
Aurinkopaneeleiden keräämä tasavirta muunnetaan kahdella invertterillä tehtaan sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtovirraksi. Sähkö syötetään suoraan tehtaan omaan verkkoon, joten siitä ei tarvitse maksaa siirtokuluja tai veroa.

Aurinkopaneeleiden keräämä tasavirta muunnetaan kahdella invertterillä tehtaan sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtovirraksi. Sähkö syötetään suoraan tehtaan omaan verkkoon, joten siitä ei tarvitse maksaa siirtokuluja tai veroa.

Puustelli Groupille aurinkosähkö on tervetullut lisä energiansäästötalkoissa. Noin 40 kilowatin aurinkojärjestelmä tuottaa vuodessa arviolta reilut 40 000 kilowattituntia sähköä. Se vastaa reilun kahden keskikokoisen, sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Kaikki katolta "maksutta" saatava sähköenergia menee tehtaiden sähkönkulutukseen. Kokonaan energiataloutta se ei ratkaise, sillä tehtaiden vuosisähkönkulutus on noin 5 miljoonaa kilowattituntia. Pelimanni vakuuttaa, että pienikin energiansäästö on hyödyllistä. Lisäksi aurinkosähkön tuotanto sopii hyvin kalustetehtaan ekologiseen tuotantotapaan; hiilijalanjälki pienenee.

–Muitakin toimia tarvitaan, sähkönkulutuksemme ei ole kasvanut tuotannon kanssa. Vaihdamme jatkuvasti tuotantolaitteita energiatehokkaampiin.

Esimerkkinä Pelimanni käyttää valaistusta, joka haukkaa liki neljäsosan tehtaiden sähkönkulutuksesta.

–Vaihdamme loisteputket led-putkiin sitä mukaa, kun vanhojen putkien kolmen vuoden käyttöikä tulee täyteen. Ledit kestävät kymmenen vuotta ja kuluttavat energiaa murto-osan.

Heikki Westergård
Alumiiniset asennustelineet pysyvät paikoillaan lisäpainojen avulla, joten kattoon ei tarvinnut porata lainkaan reikiä.

Alumiiniset asennustelineet pysyvät paikoillaan lisäpainojen avulla, joten kattoon ei tarvinnut porata lainkaan reikiä.

Puustelli Groupin 4o kilowatin aurinkosähköjärjestelmä on maakunnan suurimpia ja Lammaisten energian tähän astisista järjestelmistä suurin. Suurempia aurinkosähköjärjestelmiä on esimerkiksi Pori uimahallin katolla (52,5 kw) ja syksyllä Kankaanpäähän valmistunut Promecon 55 kilowatin järjestelmä.

Puustelli Groupin aurinkosähköjärjestelmälle kertyi hintaa vajaat 60 000 euroa. Kun Tekes myönsi hankkeelle 25 prosentin investointituen, maksaa järjestelmä itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

Sähköä taivaalta

Lammaisten Energia rakentaa Puustelli Groupille 40 kilowatin aurinkosähköjärjestelmän. Sen vaatimat 150 aurinkopaneelia asennetaan Harjavallan tehtaan lähettämön 1 000 neliömetrin suuruiselle katolle.

Sähköjärjestelmä tuottaa vuodessa noin 40 000 kilowattituntia sähköä, joka syötetään suoraan tehtaan tarpeisiin. Paneeleista kerätty tasasähkö muutetaan kahdella invertterillä tehtaan sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirraksi. Tehtaat kuluttavat vuodessa sähköä yhteensä lähes 5 miljoonaa kilowattituntia.

40 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä on Lammaisten Energian tähänastisista suurin. Satakunnassa jonkin verran suurempia on rakennettu muun muassa Kankaanpäähän Promecolle ja Porin uimahalliin.

Energiatuen avulla lähes 60 000 euron investointi kuolettaa itsensä kymmenessä vuodessa.


Kommentit (1)

 • Nimetön

  Koska Omakoti asukas alkaa saada tukia Energian tuotantoon.
  Sellaisetkin jotka pystyvät itsekin tekemään toteutuksia.
  Kotitalous vähennys ei hyödytä niitä joiden itse pitää tehdä ja asennukset ja ovat siihen kykeneviä
  Koska toisilla on taitoa muttei rahaa muuten kuin itse tekemällä. Joten Kotitalous vähennys
  suosii vain varakkaita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio