Kolumnit

Putkiremontti on monen yrittäjän kauhu

Putkiremontti on monen yrittäjän kauhu
Anne Mäkelä

Vanhojen kerrostalojen remontit eivät aiheuta päänvaivaa vain asukkaille. Kiperässä tilanteessa ovat myös yrittäjät, jotka toimivat esimerkiksi putkiremontin tarpeessa olevan talon liiketiloissa.

Yrittäjän nimittäin pitää maksaa arviolta 1,5–2,5 kertaa suurempaa yhtiövastiketta kuin asuinhuoneiston omistajan. Vuokrasuhteessa oleva yrittäjä saa puolestaan tuntea remonttikustannukset muhevana vuokrankorotuksena.

Porin yrittäjien puheenjohtaja Jari Taimi nosti asian esille mielipidekirjoituksessaan (SK 6.9.). Hän kertoi keskustelleensa asiasta muutaman yrittäjän kanssa. Eräs yrittäjä kertoi siirtäneensä liiketilansa erillisen yhtiön omistukseen, jonka voi hädän tullen päästää konkurssiin. Tällöin toinen yritys voisi jatkaa toimintaansa jossain muualla. Liiketilan kustannukset putoaisivat lopulta taloyhtiön osakkaiden käsiin.

Mikropasin omistaja Pasi Isomäki manasi (SK 8.9.) paitsi kustannuksia myös sitä, että yrittäjä voi joutua maksamaan kalliisti remonteista, jotka eivät häntä hyödytä. Perusvessan remontista joutuu maksamaan yhtä paljon kuin kylpyhuoneen. Katutasossa toimivaa yrittäjää ei puolestaan hissiremontti paljon lämmitä.

Molempien miesten mielestä vastikkeita pitäisi kohtuullistaa. Kiinteistöliitto Satakunta ry:n toiminnanjohtajan Eino Taulun mukaan tämä on nykyisen lainsäädännön ja oikeuskäytännön mukaan lähes mahdotonta.

Muutoksia on toki mahdollista tehdä myös taloyhtiön sisällä, mutta kuka taloyhtiön osakas on valmis maksamaan itse korkeampaa vastiketta, jotta liiketilan omistajan kulut olisivat matalammat. Onhan moni liiketilallinen kerrostalo-osake aikoinaan juuri myyty asukkaalleen sillä ajatuksella, että vastike on alhainen, koska talossa on liiketiloja.

Mielenkiintoisin asia on se, miksi aikoinaan liiketiloilta on alettu periä korkeampaa vastiketta.

Taulun mukaan on ajateltu, että liikehuoneistot aiheuttavat taloyhtiöille enemmän kuluja kuin asuinhuoneistot. On kuitenkin vaikea kuvitella mitä nuo syyt olisivat. Oven saranat?

Pintojen kuluminen ja sähkö kuuluvat osakkeen omistajalle. Vesimaksut ovat usein kiinteät. Tarpeen mukaan voi sopia tilakohtaisista vesimaksuista.

Enemminkin taustalla on todennäköisesti nurinkurinen ajatus siitä, että kun tehdään bisnestä, on varaa maksaa enemmän kuin muut.

Ainoa vaihtoehto puuttua ongelmaan on lainsäädäntö. Ensin pitäisi kuitenkin selvittää kuinka laajasta ongelmasta on kyse. Toiseksi: mikä se lainlaatijan kädenojennus olisi?

Aika lailla mahdottomalta tuntuu myös se, että taloyhtiön osakkaat suostuisivat vapaaehtoisesti lisäkustannuksiin. Tyhjillään oleva liiketila ei ole taloyhtiölle varsinaisesti ongelma, kunhan omistaja maksaa vastikkeet.

Vanhoissa taloyhtiöissä peruskorjauksia on pakko tehdä. Jonkun pussista ne rahat kaivetaan. Jos ja kun asia yrittäjän kannalta joskus helpottuu, ehditään tehdä ja maksaa monta putkiremonttia.

Kirjoittaja on uutispäällikkö, joka asuu asunto-osakeyhtiössä, jossa ei ole liiketiloja.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tunttuuko vain vai valittavatko nykypäivän yrittäjät aivan jokaisesta heille kuuluvasta velvoitteesta? Juuri äsken tämä turtola valitti että menee konkursiin ja nostaa hinnat pilviin kun joutuu pulittamaan lakisääteisistä valvontamaksuista sen pari sataa euroa vuodessa. Jas nyt heti perään valitetaan putkiremonteista! Tuntuu että nämä nykypäivän uudet yrittäjät eivät ole mitenkään valmiita yrityksen pitämiseen. Kaikki yrittämiseen liittyvät kulut tuntuvat tulevan täydellisenä yllätyksenä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio