Porin uusi kampus on nostanut vuokra-asuntojen hintoja

Satakunnan ammattikorkeakoulun kampus on nostanut sen läheisyydessä olevien vuokra-asuntojen hintoja. Kampus on myös elävöittänyt Itä-Porin vuokramarkkinoita.

Annika Kangasmaa
Porin uusi kampus on nostanut vuokra-asuntojen hintoja

Jos vuokraamasi asunnon julkisivu heijastuu Satakunnan ammattikorkeakoulun uuden kampuksen ikkunoista, voi kassaasi kilistä seuraavina vuosina lisää rahaa.

Annika KangasmaaPori

Satakunnan ammattikorkeakoulun uudella kampuksella on ollut nostava vaikutus alueen vuokra-asuntojen hintoihin.

Esimerkiksi Tori.fi:n kautta löytyy muun muassa 50 neliömetrin kokoinen asunto Porin Rautatienpuistokadulta, jonka kuukausivuokra on 790 euroa.

–Vanhoissa kerrostaloissa sijaitsevien kaksioiden vuokrien keskimääräinen neliöhinta on kampuksen alueella 12–13 euron paikkeilla. Voisi sanoa, että kuukausivuokrat pyörivät 590 ja 680 euron välillä, Vuokraporin vastaava hoitaja Peter Kouvo kertoo.

450 euron kuukausivuokralla saisi puolestaan 36 neliömetrin kokoisen yksiön Pellervonkadulta, Porin Tiilimäestä.

–Yksiöissä neliöhinnat ovat hieman korkeammat kuin kaksioissa. Neliöhinnat pyörivät 15 euron hujakoilla, Kouvo jatkaa.

Monissa asuntoilmoituksissa painotetaan asunnon sijaitsevan uuden kampuksen lähistöllä tai jopa ihan vieressä.

Porin Vuokralukaalin toimitusjohtajan Sami Sillanpään mukaan joissain vuokrailmoituksissa pyydetään asunnoista ylihintaa.

Korkean vuokrahinnan asettaminen on hänen mukaansa eräänlaista onnenonkimista.

–Joskus vuokranantajat haluavat kokeilla kovempia hintoja, mutta huomaavat kyllä nopeasti, ettei asuntoa saa vuokrattua.

Ylihintainen asunto erottuu helposti joukosta hintatietoisten kuluttajien keskuudessa.

–Vuokrahintojen vertailu on nykyään hyvin helppoa. Lisäksi Porin vuokramarkkinoilla ovat tarjonta ja kysyntä hyvässä tasapainossa. On erittäin epätodennäköistä, että ylihinnoitellun asunnon saa pyytämällään hinnalla vuokratuksi, Peter Kouvo pohtii.

Sillanpään ja Kouvon mukaan kampuksen ympäristön vuokrahinnoissa on ollut huomattavissa nousua myös vuokranvälitysfirmojen listoilla.

–Hintojen nousu johtuu toki hyvästä sijainnista, mutta myös siitä, että alueen myyntihinnatkin ovat nousseet. En usko, että hirveästi hinnat tulevat enää muuttumaan. Alueelle rakennetaan uuttakin, joka itsessään tasaa vanhemman rakennuskannan hintoja, Sillanpää ennustelee.

Suurin muutos on tapahtunut alueen kysynnän kasvussa. Tämän lisäksi kampuksella on ollut positiivista vaikutusta myös Itä-Porin vuokramarkkinoihin.

–Koivulassa, Sampolassa ja muualla Itä-Porissa vuokra-asuntojen menekki on nyt selkeästi parempaa kuin ennen. Siellä ei tosin ole ollut havaittavissa samanlaista hinnannousua, Sillanpää kertoo.

Samaan aikaan Samkin vanhan Tiedepuiston kampuksen läheisyydessä vuokra-asuntoja ei kysellä enää samalla lailla kuin ennen tähän aikaan vuodesta.

Satakunnan ammattikorkeakoulun uuden kampuksen toiminta alkaa kunnolla syksyllä, kun uudet ja vanhat opiskelijat täyttävät rakennuksen.

Porista vuokra-asuntoa kampuksen läheisyydestä hamuavan kannattaa herätä asialle viimeistään nyt, sillä vuokra-asuntojen menekki on jo suurta.

–Opiskelijat ovat tänä vuonna lähteneet liikkeelle entistä aikaisemmin ja asunnoista on tullut paljon kyselyjä. Sesonki on siis päällä ja elokuussa asuntoja tulee olemaan vähemmän tarjolla, Sami Sillanpää kertoo.

Vuokrahintojen nousu on näkökulmasta riippuen positiivinen tai negatiivinen asia.

Vuokranantajan näkökulmasta nousujohteinen kehitys on toki positiivista, mutta mitä ajattelevat opiskelijat, joiden tukileikkaukset astuvat voimaan elokuun alussa.

–Se onkin sitten toinen asia, että onko järkevää nostaa vuokrahintoja kampuksen läheisyydessä, missä ensisijaiset vuokralaiset ovat opiskelijoita, Sillanpää tuumaa.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Nuroisosäätiön jne ranketamiin ”bilekeskuksiin” varmaan löytyy asukkaita jotka eivät mieti arkista aamuheräämistä.
  Ne jotka sitä miettivät arvostavat normaalia asumisympäristöä. Vuokralla kun haluaa asua muitakin ihmisiä kuin pelkästään opiskelijat.

 • Nimetön

  Hinnat ja kysyntä putoaa rajusti, kun Nuorisosäätiö ja NCC saa uudet talot tehtyä.
  400-500 uutta opiskelija asuntoa.
  Länsi-Pori vuokramarkkina romahtaa täysin, sekä uustuotanto väärin ajoitettu.
  Monelle sijoittajalle jää asunnot käteen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio