Porin urheilutaloa aiotaan laajentaa Kuninkaanhaan koulun tontille — ulkoliikuntakenttä jää alle

Pasi Juhola
Porin urheilutaloa aiotaan laajentaa Kuninkaanhaan koulun tontille — ulkoliikuntakenttä jää alle
Harri AaltoPori

Sisäliikuntaan tarkoitettujen isojen palloilusalien pulaa Porissa aiotaan helpottaa laajentamalla vanhaa urheilutaloa. Hanketta koskeva kaavoitusprosessi on nyt edennyt niin, että kaavaluonnos on valmistunut ja se on nähtävillä helatorstaihin asti.

Kaavaluonnoksesta ilmenee, että laajennusosa sijoittuisi viereisen Kuninkaanhaan koulun sorapäällysteiselle urheilukentälle. Tämä on herättänyt koulussa huolta, koska koulun arvioidaan jatkossakin tarvitsevan aluetta liikunnallisiin oppitunteihin.

Laajennus vie kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Nurmisen mukaan vain osan koulun urheilukentästä. Koulun käyttöön jää kaavamuutoksen jälkeen noin 1 500 neliömetriä urheilukenttää.

Se ei kuitenkaan riitä koulun 400 oppilaan koulun ulkoliikuntatarpeisiin. Oppilaista noin kolmasosa opiskelee urheiluluokilla.

–Läheisen Herttuankoulun itäpuolella sijaitsee kuitenkin urheilukenttä. Kun sitä laajennetaan, tilaa riittää molemmille kouluille. Myöhemmin alueelle on tarkoitus suunnitella lähiliikuntapaikka erillisenä kaavoitustyönä, Mikko Nurminen sanoo.

Ongelma on kuitenkin rakennustöiden aikainen jakso, jolloin rakennusalueeksi tarvitaan todennäköisesti koko sorakenttä.

–Silloin koululla ei ole ulkoliikuntakenttää lainkaan, joten se pitää joka tapauksessa osoittaa muualta, Nurminen myöntää.

Sosiaalisessa mediassa leviävän viestin mukaan Kuninkaanhaan koulun opettajia, oppilaita ja oppilaiden vanhempia herätellään tilanteeseen, jonka ulkoliikuntapaikan menettäminen koululle aiheuttaisi.

–Asemakaavanmuutos ei sinänsä ole mikään tae sille, että urheilutalon laajennus toteutuu, Nurminen rauhoittelee.

–Kaavoituksella luodaan vain juridiset perusteet sille, että laajennus voidaan joskus toteuttaa, jos tarvetta on. Se on vähän kuin varoitus kaikille osapuolille siitä, että laajennustyötä suunnitellaan.

Kuninkaanhaan asemaakaavan muutos voidaan sinänsä toteuttaa nopeasti, koska voimassa olevaan kaavaan tarvitaan vain vähäinen muutos.

–Korttelialue ei laajene eikä rakennusoikeus muutu, vain urheilutalon rakennusala laajenee länteen. Kaavamuutos voidaan hyväksyä kaupunginhallituksessa, valtuustoon asti sitä ei tarvitse viedä, Nurminen sanoo.

Kaupunginarkkitehti Pentti Klemetti Porin teknisestä palvelukeskuksesta kertoo, että urheilutalon laajennuksen hankesuunnittelu on nyt alkamassa yhteistyössä sivistyskeskuksen kanssa.

–Hankesuunnitelma valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Se sisältää täsmälliset tavoitteet, Klemetti sanoo.

Ensi vuonna on tarkoitus tehdä hankkeen toteutussuunnittelu. Klemetti arvioi, että rakentamiseen päästäisiin mahdollisesti vuosina 2019–2020.

–Sitovat investointipäätökset Porissa vain vuodeksi kerrallaan, Klemetti huomauttaa.

Tästä on kysymys

Urheilutalon laajennuksella halutaan nostaa sisäliikuntatilojen määrää vastaamaan nykyistä ja tulevaakin tarvetta.

Laajennus käsittää tällä tietämällä muun muassa ison palloilusalin, pukuhuoneita, suihkutiloja, yleisö- ja invavessat sekä varastoja ja teknisen tilan.

Urheilutalo on valmistunut vuonna 1983. Sen tekniikka on osin vanhentunutta, eikä sisätiloja ole merkittävästi korjattu.

Laajennuksen yhteydessä on määrä tehdä kuntotarkistus, jossa tarkistetaan muun muassa rakennuksen vesieristys. Myös rakennuksen energiatehokkuus arvioidaan uudelleen.

Lähde: Porin kaupunkisuunnittelu.


Lue myös nämä


Kommentit (16)

  • Nimetön

    Miksi sitä herttuan koulua ei pureta? Aivan hirvittävän näköinen rakennus. Maan tasalle äkkiä!

  • Urpo

    Miksi Porkan koulun liikuntasali jätettiin muutaman metrin liian lyhyeksi?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio