Porin perussuomalaiset kansanedustajat tuskin mahtuvat jatkossa samaan valtuustoryhmään

Porin perussuomalaiset kansanedustajat tuskin mahtuvat jatkossa samaan valtuustoryhmään
Raisa Ranta

Salkkarit ja Noin viikon uutiset voidaan lopettaa, nykyään parasta viihdettä tarjoilee päivän politiikka. Komediasta vastaa Amerikan Trumpin kättelyvideot ja tönimiset. Vuoden farssin titteli menee perussuomalaisten puoluekokouksen äänestyssekoilulle. Jännitys-realityn palkinnon nappaa Juha Sipilän ees-taas-vatulointi, jonka aiheina ovat hallituksen ero sekä muut päätökset ja niiden peruminen.

Naurattaisi, jos ei laittaisi vakavaksi. Hallitus jatkaa pienen kompuroinnin jälkeen toimiaan työttömyys- ja sosiaaliturvan heikentämiseksi, koulutuksen rahoituksen leikkaamiseksi ja terveyspalveluiden yksityistämiseksi niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Oppositio saa puolestaan yhteiskunnan avokätisesti rahoittaman rakkikoiran, jonka kannatus kumpuaa äärioikeistolaisesta liikkeestä ja muukalaisvihamielisestä ajatusmaailmasta. No, ainakin mamut, suvakit ja kukkahattutädit saavat olla hetken rauhassa, kun tappo- ja raiskausuhkaukset kohdistuvat välillä soinilaisiin.

Äärioikeistolaisten toimijoiden vaikutuspiirissä olevien poliitikoiden blokkaaminen eduskunnan piippuhyllylle on perusteltua. Rasismia ei pidä normalisoida, eikä sille tule antaa elintilaa sivistysyhteiskunnassa. Soinin ollessa portinvartijana ja pitäessä räikeimmät ylilyönnit kurissa, nämä taustatoimijat eivät silti olleet ongelma kokoomukselle ja keskustalle. Jussi Halla-ahon myötä riski mainevaurioille kasvoi liian suureksi.

Suurin murhe ei ole se, kuinka laaja poliittinen vaikutusvalta ääriaineksilla on eduskunnassa, vaan huoli on paljon syvemmällä. Rasismi, väkivallalla uhkailu ja vihan lietsominen ovat seuraus jostakin. Mistä tämä paha olo ja toivottomuus kumpuaa, siitä meidän tulisi olla enemmän huolissamme.

Olisiko Suomen sittenkin syytä satsata varhaiskasvatukseen, koulutukseen, pienempiin tuloeroihin ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan? Olisiko viisainta pitää kaikki mukana ja katkaista sukupolvet ylittävä huono-osaisuus?

Nähtäväksi jää miten perussuomalaisten jakautuminen näkyy Satakunnassa. Porissa kahden leirin muodostuminen lienee väistämätöntä. Kaupungin perussuomalaiset kansanedustajat tuskin mahtuvat samaan valtuustoryhmään jatkossa.

Siinäpä pulma, valitseeko porilainen tolkun perussuomalainen soinilaisen nykyhallituksen kovan ja eriarvoistavan leikkauslinjan vai halla-aholaisen maahanmuuttovastaisen yhden asian liikkeen?

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Eikös tuo Halla-aho ole tohtori! Että ei näytä koulutuksella olevan mitään vaikutusta rasismin kitkemiseen… Ja vuoden farssi puoluekokouksessa menee kyllä vihreille, jotka muistivat kesken ääntenlaskun että jossakin saattaa olla vielä laatikollinen ääniä -montakohan laatikollista jäi hukkateille?

  • Pikkusormi

    Vasemmistohan on holtittomasti mm. ollut hyväksymättä hallintarekisteriä, joka on yksi fiksuimmista ja ei-epäillyttävimmistä asioista niinku koskaan. Myös maksullinen koulutus ja ehdottoman tarpeellinen Sote ovat kyllä sellaisia parannuksia, että vasurit voivat vain kateellisina seurata vierestä. Noi ehti ensin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio