Porin Ooppera konkurssiin – Ratsumiehestä ja Croakista kuusinumeroiset tappiot

Hanna Laasanen
Porin Ooppera konkurssiin – Ratsumiehestä ja Croakista kuusinumeroiset tappiot

Nukketeatteriooppera Croak oli Porin Oopperan tämän kevään suursatsaus. Se ei kuitenkaan tavoittanut odotetusti yleisöä.

Harri AaltoPori

Yli 40 vuotta Porin kulttuurielämää rikastuttaneen Porin Oopperan taival on päättynyt konkurssiin.

Satakunnan käräjäoikeus asetti oopperayhdistyksen keskiviikkoaamuna konkurssiin yhdistyksen omasta hakemuksesta.

Konkurssihakemuksen mukaan aatteellisen yhdistyksen velat ovat noin 220 000 euroa ja rahavarat muutamia tuhansia euroja.

Yhdistyksen omaisuus koostuu lähinnä oopperatuotantojen tarpeistosta, kuten lavasteista, puvuista ja valokalustosta. Omaisuuden arvo on kuitenkin vähäinen suhteessa velkoihin.

Yhdistyksen puheenjohtaja, Satakunnan Osuuskaupan talousjohtaja Lauri Hirvola arvioi, että Oopperan konkurssilla on merkittäviä heijastusvakutuksia kaupungin kulttuurielämään.

Oopperatuotantoihin on osallistunut keskimäärin sata henkilöä, musiikintuottajien lisäksi lavastajia, puvustajia ja valosuunnittelijoita.

Porin Oopperan kohtaloksi koituivat kaksi liian lähekkäin ajoittunutta suurproduktiota, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden esitys Ratsumies viime syksynä ja tämän kevään nukketeatteriooppera Croak.

–Länsirannikolla olevaan oopperataiteen kysyntäpohjaan nähden kaksi näin suuritöistä produktiota olivat ajallisesti liian lähellä toisiaan, Lauri Hirvola sanoo.

Puheenjohtajan mukaan kahden ison tuotannon yhdistykselle aiheuttamat tappiot olivat erittäin merkittäviä yhdistyksen kantokykyyn nähden. Kysyttäessä Hirvola tarkentaa, että yhteenlaskettuna kysymys on sadoista tuhansista euroista.

–Jäimme yleisötavoitteista, emmekä saaneet kaikkia perinteisiäkään tahoja mukaan osallistumaan rahoitukseen. Avustukset jäivät ennakkoitua pienemmksi, vaikka saimmekin valtionavustusta aika hyvin. Aikamoinen aukko kuitenkin jäi.

Sen sijaan aiemmin julkisuudessa ollut uhkakuvio, joka mukaan Oopperan hallituksen puheenjohtaja ja kuusi hallituksen jäsentä joutuisivat merkittäviin takausvastuisiin yhdistyksen lainoista, ei puheenjohtaja Hirvolan mukaan toteudu.

–Sen tyyppistä tilannetta ei ole syntymässä. Lainajärjestelyt oli kyllä hyvin suunniteltu ja pitkälle jo sovittukin, mutta totesimne, ettei niillä järjestelyillä enää pysty korjaamaan Oopperan tilannetta, Hirvola sanoo.

Lainajärjestelyissä oli kysymys enintään 90 000 euron pankkilainasta, jolle yhdistys haki alun perin vastuut täysin kattavavaa kaupungin takausta.

Kaupunki vaati kuitenkin kuntalain perusteella vastavakuudet eli käytännössä oopperayhdistyksen hallituksen jäseniltä omavelkaisen takauksen.

Lue myös:Voimahahmo väistyy – Miten käy Porin Oopperan?


Lue myös nämä


Kommentit (13)

 • Nimetön

  Oikein ikävää kun näin käy, nyt on se aika jolloin kulttuuriin pitäisi panostaa!! Ihmiset tarvitsevat sitä nyt kipeästi.

 • Nimetön

  ”Tärkeintä on saada sali täyteen joka ilta, eihän tuo mitään amatöörihommaa saa olla.”
  Toki ymmärrän rahan arvon ja merkityksen mutta se ei kuitenkaan saa olla kaiken mitta.
  Nyt mentiin sisältö edellä … tällä kertaa päin seinää, kuten todettua.

  Vaikka fyysiset puitteet, eli tässä tapauksessa Pori Ooppera, kaatuikin niin esitykset kuitenkin jäävät olemaan, toivoakseni myös elämään. Tässä mielessä, osin em. rahaan perustaen: kuka omistaa oikeudet näihin esityksiin, ovatko ne myytävissä eteenpäin, Poria isommille yleisökentille?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio