Turistit luulevat Samkin kampusta matkakeskuksen sisätiloiksi ja kyselevät matkalippuja – "Monet ilahtuvat, että voi kun teillä on mukava matkakeskus, kun täältä saa lounasta ja kahvia"

Porin uusi matkakeskus on ollut vuoden käytössä. Moni ihmettelee, edelleen, mistä vessat löytyvät.

Heikki Westergård
Turistit luulevat Samkin kampusta matkakeskuksen sisätiloiksi ja kyselevät matkalippuja – "Monet ilahtuvat, että voi kun teillä on mukava matkakeskus, kun täältä saa lounasta ja kahvia"

Winnovan opiskelijat Iida-Maria Iltanen ja Maria Primetta matkaavat matkakeskuksesta päivittäin Tiedepuistoon ja takaisin.

Jarmo KaronenPori

Porin matkakeskus teilattiin yleisesti vuosi sitten, kun se otettiin käyttöön.

Ihmetyksen aiheiden ytimessä oli kysymys, miksi matkakeskus on vain sarja katoksia tuulisella aukiolla. Missä ovat sisätilat, missä vessat, mistä saa ostaa lippuja?

Useimmat matkustajat taitavat kuitenkin olla tyytyväisiä. He tulevat paikalle pari minuuttia ennen bussin tuloa ja nousevat kyytiin. Siinä ei muita palveluita ehdi kaivata.

Tyytyväisiä julkisen liikenteen käyttäjiä ovat esimerkiksi Winnovan opiskelijat Iida-Maria Iltanen ja Maria Primetta.

Iltanen alkoi matkustaa Harjavallan ja Porin Tiedepuiston väliä tämän lukuvuoden alusta. Hän kertoo hämmästyneensä, kuinka hyvin busseja kulkee.

Primetta on myös tyytyväinen läheisen kaupan sijaintiin Satakunnan ammattikorkeakoulun kampuksen toisessa päässä.

Uudisrakennuksen muihin palveluihin kuuluvat Juvenes-yrityksen ravintola Skene ja kahvila Agora. Niitä vetävä ravintolapäällikkö Simo Inkilä kertoo, että matkakeskus tuo heille jonkin verran asiakkaita, mutta harvoin he mitään ihmeitä ostavat.

–Yleensä ovat wc-tiloja hakevia, niin sanotusti muussa hädässä olevia. Ohimennen kysytään, mistä saa kahvia, Inkilä sanoo.

Ravintolan tai Samkin vessoja ei ole varsinaisesti matkakeskuksen käyttöön tarkoitettu, mutta kyllä Inkilä sen helpotuksen ihmisille suo.

Vieressä olevalla rautatieasemalla on matkakeskuksen asiakkaitakin palvelevat maksulliset vessat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Heikki Westergård
Ravintolapäällikkö Simo Inkilä avasi kesäkuussa kampuksen uudisrakennuksen kaksin puolin terassin. Matkakeskuksen puolelta voi seurata bussien menoa.

Ravintolapäällikkö Simo Inkilä avasi kesäkuussa kampuksen uudisrakennuksen kaksin puolin terassin. Matkakeskuksen puolelta voi seurata bussien menoa.

Samkin uudisrakennus otettiin käyttöön vain vähän ennen matkakeskusta viime vuoden kesällä. Osa ihmisistä tuntuu ajattelevan sitä kiinteänä osana matkakeskusta.

–Monet ilahtuvat, että voi kun teillä on mukava matkakeskus, kun täältä saa lounasta ja kahvia. Lippuja Kankaanpäähän, Vaasaan ja Tampereelle kysellään niin meiltä kuin Satakunnan ammattikorkeakoulun infopisteeltä, ravintolapäällikkö Inkilä kertoilee.

Lippuja ei matkakeskukselta saa, mutta linja-autoista niitä voi ostaa.

–Jossain vaiheessa sitä tulee huomautettua, että tämä on Samkin kampus ja toimimme täällä ravintolana.

Inkilä kertoo, että etenkin ulkomaiset turistit ovat ihastuneita rakennuksesta, katselevat seinillä olevia taideteoksia ja kuvaavat avaraa aulatilaa.

Täytyy täsmentää, että ravintolapäälliköstä tämä kaikki on hauskaa.

–Ei tämä missään nimessä ole ongelma. Kyllä me pidämme siitä, että ihmisiä liikkuu. Tietysti toivomme, että he käyttäisivät myös palveluitamme. Kampuksen ravintolat ovat avoimia kaikelle kansalle, eivät vain opiskelijoille.

Ravintolan lisäksi kampuksen matkakeskuksen puoleisen päädyn kaikelle kansalle avoimiin tiloihin kuuluu myös kampuksen kirjasto.

Kampuksen ja matkakeskuksen alueen pysäköinnistä on riittänyt myös puhetta.

–Pysäköintipaikkoja on vähän. Ihmiset eivät oikein ole löytäneet radan toisella puolella olevaa pysäköintialuetta, Samkin ylivahtimestari Harri Vihtilä kertoo.

Tiilimäen puoleiselta Ratapihantien parkkipaikalta on puolet vuokrattu sairaanhoitopiirin käyttöön, mutta Porin kaupungin liikenneinsinööri Sanna Välimäen mukaan koko alue saadaan lähiaikoina yleiseen käyttöön.

–Se tulee helpottamaan kokopäiväisen pysäköinnin tilannetta.

Välimäki panee matkakeskuksen alun huonon palautteen osittain keskeneräisyyden piikkiin. Penkit, infotaulut, valaistukset ja vihertyöt saatiin kaikkineen paikalleen vasta aivan viime vuoden lopulla.

Matkakeskuksen palvelut

Porin uusi matkakeskus otettiin käyttöön rautatieaseman vieressä lokakuun alussa vuosi sitten.

Matkakeskuksen osoite on Asema-aukio, Pori.

Pitkäaikainen pysäköintialue on Ratapihantiellä (kääntyy Tiilimäentieltä).

Saattopysäköinti on 30 minuuttia pysäköintikiekolla.

Alueella on polkupyörätelineitä ja taksitolppa.

Odotustilat, wc ja matkatavaroiden säilytys ovat rautatieasemalla, joka on avoinna ma–la kello 5–21 ja su kello 6.50–21.

Kahvila, ravintola ja ruokakauppa sijaitsevat Satakunnan ammattikorkeakoululla.

Lähde: visitpori.fi


Kommentit (28)

  • Nimetön

    Palvelee varmaan samkilaisia. Mutta työmatkalaiset esim. Rauma-Eurajoki-Pori jäävät kauaksi keskustasta ja sen työpaikoista. Matkakeskuksen avauksen jälkeen bussit jatkoivat vielä jonkin aikaa Kauppatorille. Miksi ei enää? Miksi kampuksesta tuli päätepysäkki, vaikka matkustajat halusivat jatkaa keskustaan. Citylinja lisää matkustusaikaa, kuluja, odotusaikaa ja vaivaa. Lähtevät bussit käyvät hakemassa Matkahuollosta tavaraa, mutta ei ota matkustajia samasta paikasta … Siirryin oman auton käyttöön, kuten moni muukin. Uusi Matkakeskus vähensi siten julkisen liikenteen käyttöä ja lisäsi osaltaan parkkipaikkojen tarvetta keskustassa entisestään. Voitaisiinko nyt piirtää parkkiruutuja vaikkapa vanhan linja-autoaseman alueelle, edes tilapäisesti?

  • Nimetön

    Erkoista jos samk on antanut visitporille luvan mainostaa heitä osana matkakeskusta. Silloin varmaan kaupunki maksaa samkille korvausta, vai mitä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio