Porin delegaatio tapaa torstaina myös valtiovarainministeri Orpon – Kiuru vertaa Venatorin lopettamista Terrafamen pitkäaikaisiin ongelmiin

Hanna Laasanen/Arkisto
Porin delegaatio tapaa torstaina myös valtiovarainministeri Orpon – Kiuru vertaa Venatorin lopettamista Terrafamen pitkäaikaisiin ongelmiin

Krista Kiuru vertaa Venatorin tehtaan sulkemista Terrafamen pitkään kestäneisiin ongelmiin. Arkistokuva.

Harri VallinPori

Porin kaupungin edustajat keskustelevat Venatorin pigmenttitehtaan lopettamiseen liittyvistä toimista torstaina paitsi elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.), myös valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa, kertoo Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru (sd.). Hän kertoo saaneensa Orpolta vahvistuksen tapaamisen järjestymisestä keskiviikkoiltana.

Ministeritapaamisissa on Kiurun mukaan mukana myös ministeriöiden virkamieskuntaa. Porin kaupungin edustajina ovat ainakin Kiuru, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja elinkeinopäällikkö Janne Vartia.

–Lähden torstaina siitä, ettemme voi hyväksyä valtavien ympäristövastuiden jäämistä vain porilaisten harteille. Ne vastuut on tehtävä Venatorille selväksi heti alkuunsa. On käsittämätöntä, miten yhtiö kuvittelee vain ottavansa hatkat ja jättävänsä jälkien siivoamisen meille porilaisille, Kiuru sanoo.

Sitä, millaisia juridisia velvoitteita Venatorilla voisi ympäristövastuiden suhteen olla, Kiuru ei halua lähteä tässä vaiheessa spekuloimaan.

–Emme voi tyytyä siihen, että Yyterin edustalle jää valtava aavetehdas.

Kiuru kertoo tavanneensa Orpon ja Lintilän keskiviikkona iltapäivällä, pian Venatorin ilmoituksen jälkeen.

–Yhteinen tilannearviomme oli, että meidän pitää miettiä, miten valtiovalta voi olla tässä mukana.

Valtiovallan keinovalikoimaan voisi Kiurun mukaan kuulua äkillisen rakennemuutoksen tuki, jonka kriteerit ovat kuitenkin hyvin tiukat.

–Ei tehtaan sulkeminen mielestäni ole kovin kaukana Terrafamen pitkään kestäneestä vaikeasta tilanteesta.

Myös mahdollisuus EU:n globalisaatiorahaston käyttöön tulee Kiurun mukaan selvittää.

Venatorin ilmoitus tehtaan lopettamisesta oli Kiurun mukaan "syvä järkytys kaikille porilaisille".

–Olimme luottaneet siihen, että yritys kantaa yhteiskuntavastuunsa, itsekin nuorena kesätöissä Porin pigmenttitehtaalla ollut Kiuru sanoo.

Vaikka Satakunnan talouskehitys on ollut viime aikoina vahvaa, Kiuru sanoo olevansa huolissaan tehtaan työntekijöiden työllistymisestä uudelleen.

–Tietojeni mukaan jopa 96 prosenttia satakunnan kemianteollisuuden työpaikoista on sillä tehtaalla.

Uusia työpaikkoja pitää siis löytyä paljon muiltakin aloilta.


Lue myös nämä


Kommentit (14)

  • Nimetön

    Miten tapaaminen sujui?

  • Nimetön

    Jaahas ja just, Kiuru aloitti poliittisen peli ja pyrkii ottamaan tilanteesta täyden hyödyn irti. Pistäkää nyt hyvänen aika oikeat ihmiset töihin, eikä jotain rivipoliitikkoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio