Porin asuntomessualueen 5000 euron talossa tuli helposti 5000 työtuntia täyteen

Juha Heino ei kadu päätöstään ostaa Karjarannan asuntomessualueella pitkään tyhjänä ja kylmänä ollut asuin- ja autovajarakennus.

Kari Mankonen
Porin asuntomessualueen 5000 euron talossa tuli helposti 5000 työtuntia täyteen

Shellin vanhan autovajan katolle nousee lasinen kesähuone sekä avoterassi.

Jukkapekka VarjonenPori

Mikä on Porin ensin kesän asuntomessujen eniten kiinnostusta herättävä rakennus? Kysymys ei ole vielä tietenkään mitenkään ajankohtainen, mutta jo nyt voi povata porilaisen Juha Heinon tiilitalo Bunkkeria yhdeksi messuyleisön suosikeista.

80-vuotiaassa tiilirakennuksessa on sellaista vanhan ajan patinaa ja charmia, jota naapuriin nouseviin uudisrakennuksiin ei saa rahallakaan.

Juha Heino voitti kesäkuussa 2016 tarjouskilpailun asuntomessualueella sijaitsevasta, suojellusta Shellin asuin- ja autovajarakennuksesta.

5000 euron ostosumma ei ollut suuri, mutta toisaalta rakennus oli ollut tyhjänä ja kylmänä jo reilusti yli vuosikymmenen. Kattokin oli vuotanut.

Juha Heinolla on pitkä kokemus vanhojen hirsirakennusten ja puutalojen kunnostamisesta. Nyt oli edessä ensimmäinen kivitaloremontti.

–Korjausrakentaminen tuo aina yllätyksiä, mutta suurin osa yllätyksistä on tähän asti ollut positiivisia, sanoo Heino ja kehuu entisaikojen laadukasta rakentamista.

Talon rakenne on nykymitoilla todella jykevä, kun betonia ja rautaa ei ole säästelty. Esimerkiksi kantava keskipalkki ja sivupalkit ovat niin vahvoja, että alakerran hyvin sokkeloinen huoneistoratkaisu lukuisine ovineen ja väliseinineen oli helppo poistaa avaramman pohjaratkaisun tieltä.

Heino huomauttaa, että talon yläkerta oli aikoinaan rakennettu Shellin johtajalle. Talon arvorakennushistoriasta kertoo muun muassa kiviportailla varustettu rappukäytävä ja keskuslämmitys.

–Haluan kunnioittaa vanhan ajan fiilistä esimerkiksi sillä, että vaikka talossa onkin lattialämmitys, tulee siihen myös haitaripatterit.

Kari Mankonen
Juha Heinon toiveena on saada korjattu rakennus näyttämään sellaiselta kodilta, miltä se olisi voinut aina näyttää. Toimistokäytössä olleeseen alakertaan tuli lisää tilaa ja avaruutta, kun tilasta poistettiin lukuisat väliseinät ja ovet.

Juha Heinon toiveena on saada korjattu rakennus näyttämään sellaiselta kodilta, miltä se olisi voinut aina näyttää. Toimistokäytössä olleeseen alakertaan tuli lisää tilaa ja avaruutta, kun tilasta poistettiin lukuisat väliseinät ja ovet.

Toki pitkään tyhjillään ollut rakennus on myös haastanut remontoijaa. Heinon mukaan esimerkiksi kaikki rappaukset oli uusittava ja ikkunoiden entisöimiseen meni enemmän aikaa kuin oletti. Työsarkaa on riittänyt, oli sitten kyse salaojien tekemisestä tai sokkelien kunnostamisesta.

Esimerkiksi muurauslastia on kulunut 5000 kiloa ja tasoitteita 2000 kiloa.

Ihan pelkkään perinteeseen nojaten Heino ei taloaan rakenna. Talon rakenteisiin on jo vedetty 2010-luvun vaatimuksen mukaiset kaapelit, autovajarakennuksen katolle tulee iso lasinen kesähuone sekä avoterassi.

Ratkaisun mahdollistavat autovajankin vahvat rakenteet, esimerkiksi kesähuoneen kohdalla katossa on kolme betonilaattaa.

Kari Mankonen
Kierreportaiden kohdalta näkee, kuinka paksu välikattokin on Shellin entisessä asuintalossa.

Kierreportaiden kohdalta näkee, kuinka paksu välikattokin on Shellin entisessä asuintalossa.

Heinon esitellessä viime vuoden kesänä aloittamaansa urakkaa, ei voi olla miettimättä, kuinka suuren työpanoksen 5000 euron rakennus on jo vaatinut.

Juha Heino naurahtaa ja kertoo tekevänsä töitä keskimäärin 70 tuntia viikossa. 5000 työtunnin raja on siis mennyt jo rikki.

–Onhan tämä melkoinen uhraus myös perheelle. Lapset ovat olleet auttamassa minua ja rakennustekniikkaa Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Oliver oli kesällä apulaisena.

Myös Heinon ystävät tulevat joskus oma-aloitteisesti auttamaan remontoijaa ihan vain ruokapalkalla, mutta usein Juha Heinon työpäivä on yksinäisen miehen puurtamista.

–Joskus täältä lähtiessäni olen miettinyt, että sainko tänään mitään aikaan? Silloin kannattaa katsoa asiaa hieman laajemmin, eli mitä on tullut tehtyä esimerkiksi kuukauden aikana. Silloin huomaa töiden etenemisen.

Vaikka tiilitalon remontti onkin ollut Juha Heinolle jo nyt melkoinen urakka, ei hän kadu taannoista päätöstään osallistua tarjouskisaan.

–Olen korjannut koko ikäni vanhoja kohteita. Minä vain innostun siitä ja rakennusperinnön vaalimisesta kerta toisensa jälkeen. Täälläkin opin koko ajan jotain uutta kivitaloista, sanoo Heino ja rientää levittämään laastia välikattoon tekemään reikäänsä.

Juha Heino oli taannoin löytänyt hienot kierreportaat ja varastoinut ne. Nyt tuli vihdoinkin tilaisuus saada portaat omaan kotiinsa.

Kari Mankonen
Juha Heinon taannoin löytämät vanhat kierreportaat pääsevät arvoiselleen paikalle.

Juha Heinon taannoin löytämät vanhat kierreportaat pääsevät arvoiselleen paikalle.

Bunkkeri

Porin asuntomessualueella Karjarannassa sijaitseva Shellin entinen asuin- ja autovajarakennus.

Juha Heino korjaa vuonna 1937 rakennetun talon asuin- ja liiketilakäyttöön.

Talotyyppi: tiilitalo, omakotitalo ja liiketila

Huoneistoala: 200 neliötä, autotalli 80 neliötä

Huoneiden lukumäärä: 4h + k, autotalli korjataan liiketilakäyttöön.

Kerrosluku: 3

Remontin pitää olla valmis kesäkuun alussa 2018.

Porin asuntomessut järjestetään Karjarannassa 6.7–5.8.2018.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    ”–Joskus täältä lähtiessäni olen miettinyt, että sainko tänään mitään aikaan? ”

    Älä Juha huoli, enemmistö ihmisistä voi todeta että ei saanut elämänsä aikana mitään aikaan.

  • Nimetön

    Arvostan todella paljon.
    Samoin kaikkia jotka itse rakentavat talonsa, en tarkoita talon teettäjiä tai pakettitalon ostajia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio