Porilaiselle kioskiyrittäjälle kovat syytteet – epäillään yli 500 000 euron veronkierrosta

Kari Mankonen/Arkisto
Porilaiselle kioskiyrittäjälle kovat syytteet – epäillään yli 500 000 euron veronkierrosta

Käräjäoikeus käsitteli syytteitä vahvistetussa kolmen käräjätuomarin kokoonpanossa.

Harri AaltoPori

Talousrikossyyttäjä vaatii 2 vuoden 6 kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta ja liiketoimintakieltoa Porissa kioskia pitäneelle yksityiselle elinkeinonharjoittajalle.

Porilaiselle miehelle (s. 1972) luettiin tiistaina Satakunnan käräjäoikeudessa syytteet törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta. Hänen epäillään kiertäneen yli 530 000 euron verot vuosina 2011–2014.

Samassa yhteydessä kioskin kirjanpitoa hoitaneen tilitoimiston omistajalle (s. 1961) luettiin syyte kirjanpitorikoksesta. Hänelle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta.

Kioskin kirjanpidosta vastasi toimistossa toinen henkilö. Syytteen mukaan toimistossa laiminlyötiin liiketapahtumien kirjaaminen, mutta kirjanpitoon merkittiin myös vääriä ja harhaanjohtavia tietoja.

Elinkeinonharjoittaja haettiin konkurssiin kesällä 2015. Myös kioskin kirjanpidosta vastanneen tilitoimiston toiminta on loppunut.

Kioskin liiketoiminnassa pyörivät kuusinumeroiset rahasummat, ilmenee verotarkastuskertomuksesta. Kirjanpidollinen liikevaihto oli vuosina 2011–2013 noin 450 000 euroa vuodessa.

Elinkeinonharjoittaja laiminlöi kuitenkin merkitä huomattavia myyntejä kirjanpitoon. Vuosittain pimeää myyntiä kertyi 227 000 eurosta noin 240 000 euroon. Vuodesta 2014 alkaen epäilty laiminlöi kokonaan kirjanpidon.

Myös palkat jäivät syyttäjän mukaan kirjaamatta. Kolmen vuoden aikana pimeän palkanmaksun määrät vuodessa olivat 44 000:sta 51 000 euroon.

Pimeä myynti ja palkanmaksu auttoivat epäiltyä huomattavan suureen veronkiertoon.

Syyttäjän mukaan elinkeinonharjoittaja vältti tuloveroa yli 335 000 euroa ja arvonlisäveroa 141 000 euroa. Ennakonpidätyksiä palkoista jäi määräämättä 57 700 euroa ja työnantajan sosiaaliturvamaksuja noin 3 000 euroa.

Käräjäoikeus käsitteli syytteitä vahvistetussa kolmen käräjätuomarin kokoonpanossa. Tuomio annetaan myöhemmin kansliapäätöksenä.


Kommentit (2)

  • kiinnostunut

    Paljonko / monellako maahantulijalla, samoin veroja jäänyt maksamatta, taikka starttirahalla keplottelua?

  • Nimetön

    Ei kai Porissa kovin montaa (nakki)kioskia liene? Melkoinen vilske on käynyt kioskin tiskillä, kun noin mittavat summat on kyseessä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio