Porilainen toimitusjohtaja hassasi 100 000 euroa taideväärennöksiin – Suomen rikoshistorian suurimman väärennösvyyhdin tekijöille tiukat tuomiot

POLIISI
Porilainen toimitusjohtaja hassasi 100 000 euroa taideväärennöksiin – Suomen rikoshistorian suurimman väärennösvyyhdin tekijöille tiukat tuomiot

Laajassa väärennösvyyhdissä myytiin muun muassa väärennettyjä Fernand Légerin tauluja.

Heikki Hakolehto, Riikka NymanPori, Tampere

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut kuusi henkilöä eripituisiin vankeusrangaistuksiin Suomen rikoshistorian suurimmassa ja laajimmassa taideväärennösvyyhdissä.

Keskusrikospoliisi tutki harvinaisen mittavaksi paisunutta juttua useiden vuosien ajan.

Rikoksen uhriksi joutui lukuisten muiden yritysten ja yksityishenkilöiden ohella useita varakkaita porilaisia sekä Länsi-Suomen Osuuspankki. Osuuspankin kokoelmiin myytiin noormarkkulaislähtöisen Ilkka Lammin tekemäksi väitetty taulu 24 000 euron hinnalla.

Porilainen toimitusjohtaja erehtyi ostamaan rikollisilta väärennetyt, Akseli Gallen-Kallelan ja Reidar Särestöniemen tekemäksi väitetyt taulut. Taulujen ostohinta oli yhteensä 100 000 euroa. Koska toista väärennöstä käytettiin asuntokaupan osittaisena maksuvälineenä, aiheutui rikoksesta vahinkoa myös porilaiselle rakennusliikkeelle ja sen omistajapariskunnalle.

Toinen porilaismies puolestaan erehtyi ostamaan kahdeksan väärennettyä taulua 24 500 eurolla.

Pisin tuomio annettiin helsinkiläiselle Kari Tapio Kantolalle (s. 1951), jonka käräjäoikeus tuomitsi viideksi vuodeksi vankeuteen 28:sta törkeästä petoksesta, petoksesta sekä törkeästä väärennyksestä. Kantola oli koko rikosvyyhdin keskushenkilö, joka vastaanotti tauluja niitä maalanneelta lempääläläismieheltä ja toimitti taulut eteenpäin.

Pitkän vankeusrangaistuksen sai myös nokialainen Juha Tapani Kaistinen (s. 1965), joka tuomittiin kahdestatoista törkeästä ja yhdestä tavallisesta petoksesta sekä kahdeksasta väärennyksestä kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Tamperelainen Vesa Antero Gummerus (s. 1956) tuomittiin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen viidestä törkeästä petoksesta ja väärennyksestä. Tamperelainen Pentti Johannes Koivumäki (s. 1953) puolestaan sai kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä petoksesta.

Lisäksi oikeus tuomitsi vuonna 1955 syntyneen tamperelaisnaisen törkeästä rahanpesusta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Naisen pankkitilille oli siirretty 221 000 euroa rikoksella saatuja varoja.

Myös vuonna 1940 syntynyt tamperelaismies sai kahdesta törkeästä petoksesta 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Sen sijaan vuonna 1949 syntyneen jämsäläismiehen, muun muassa vaalirahoitukseen liittynyttä taulukauppaa tehneen taidegalleristin syyte törkeästä petoksesta hylättiin kokonaan.

Rikosperusteisia vahingonkorvauksia tuomitut velvoitettiin maksamaan yhdessä ja erikseen yhteensä yli 1,2 miljoonaa euroa.

Jutussa todistajana kuultu, viime vuonna lähes kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tuomittu lempääläläismies kertoi maalanneensa noin 80 taulua, jotka hän luovutti Kari Kantolalle. Taulut myytiin sen jälkeen eteenpäin aitoina arvoteoksina. Väärennöksiä tehtailtiin lukemattomista eri arvomaalauksista.

Kaiken kaikkiaan väärennettyjä tauluja oli myyty yli kymmenen vuoden ajanjaksolla 115 kappaletta. Niiden yhteenlaskettu myyntihinta on ollut yli 1,3 miljoonaa euroa. Kallein yksittäinen taulu oli Akseli Gallen-Kallelan nimiin signeerattu Imatrankoski, josta yksityishenkilö maksoi 135 000 euroa.

Rikosvyyhdin oikeuskäsittely on jaettu kahteen osaan: Helsingin haaraan ja niin sanottuun Sisä-Suomen haaraan. Helsingin haaran käsittely on kesken Helsingin käräjäoikeudessa, joka tiettävästi antaa tuomionsa myöhemmin tänä vuonna.

Koko vyyhdin osalta Kansallisgalleriaan toimitettiin aitoustutkimuksiin yli 200 väärennetyksi epäiltyä maalausta. Sisä-Suomen haaran 115 taulua todettiin tutkimuksissa väärennöksiksi. Lisäksi yhden taulun osalta lopputulos on ollut epävarma.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio