Pori Energian siirtohintoihin korotus – tämän verran korotus rokottaa kukkaroasi

Hanna Leppänen
Pori Energian siirtohintoihin korotus – tämän verran korotus rokottaa kukkaroasi

Maakaapelointi parantaa sähkön toimitusvarmuutta ja estää sähkökatkoksia.

Ville Hammarberg

Sähköverkkoyhtiö Pori Energia Sähköverkot Oy nostaa siirtohintojaan elokuun alusta lähtien. Korotuksen vaikutus asiakkaan verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 4,4 prosenttia.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuosikulutukseltaan 5 000 kWh:n rivi- tai omakotitalon sähkönsiirto maksaa vuodessa noin 17 euroa enemmän. Vuosikulutukseltaan 20 000 kWh omakotitalon laskuun tulee vuodessa noin 43 euroa lisää. Kerrostaloasukkaalle, jonka asunnon vuosikulutus on 2 000 kWh, kolahtaa noin 8,3 euroa isompi vuosilasku vuodessa.

Edellisen kerran siirtohintoja on muutettu vuosina 2013 ja 2014, jolloin niitä laskettiin, sen jälkeen siirtohintoihin ei ole tehty muutoksia. Nyt hinnankorotus tehdään verkkotoiminnan kustannusten nousun takia.

Pori Energia Sähköverkot Oy on investoinut noin 10 miljoonaa euroa vuosittain sähköverkkoon. Maakaapelointi eli sähköverkkojen rakentaminen maan alle parantaa toimintavarmuutta. Yli puolet sähkökatkoista aiheutuu myrskyjen, ukkosten ja lumentulon yhteydessä sähkölinjoille sattuneista vaurioista.

Sähköverkkoa yhtiöllä on noin 3 200 kilometriä. viime vuonna pienjänniteverkosta oli maakaapeloitu 71 prosenttia ja keskijännniteverkosta 52 prosenttia. Sähköverkkojen on täytettävä sähkömarkkinalain vaatima toimitusvarmuusvelvoite vuoden 2028 loppuun mennessä. Asemakaava-alueella sähkökatko saa kestää enintään 6 tuntia ja muualla enintään 36 tuntia.


Kommentit (5)

  • evp.

    No jo on olematon korotus, Carunan on sanottu nostavan siirtohintaa 15% joka vuosi tästä eteenpäin, enkä yhtään ihmettele, kun katselee tien sivuja mihin sitä kaapelia järsitään, kilometrikaupalla jollekin kesämökille, aivan älytöntä.

  • Gurttu

    Tuleeko sähkökin jollekulle jo myöhässä?
    Ihan kuin Postin takkuilussa ei olisi tarpeeksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio