Pomarkkulaisperhe saa kuopuksestaan tuhannen euron bonusrahan – "Palvelut silti tärkeämpiä"

Pohjois-Satakunnassa syntyneiden määrä vaihtelee rajustikin vuosittain. Vauvaraha on bonus, mutta muut seikat pitävät lapsiperheet kunnassa.

Heikki Westergård
Pomarkkulaisperhe saa kuopuksestaan tuhannen euron bonusrahan – "Palvelut silti tärkeämpiä"

Pomarkussa Maria Lehtosen ja Tommi Kalliomäen perheessä on kolme lasta. Kaksivuotias Heta Kalliomäki on innokas apulainen vielä nimeämättömän pikkuveljen hoidossa.

Tuuli Heervä

Harmi, ettei vauvalla ole kahta suuta, sillä sekä 4-vuotias Topi Kalliomäki että 2-vuotias Heta Kalliomäki haluavat molemmat laittaa tutin neliviikkoiselle pikkuveljelle.

Äiti Maria Lehtonen ja isä Tommi Kalliomäki toppuuttelevat hoivaajia hieman, mutta ovat silmin nähden onnellisia katraastaan, johon säännöllisin välein liittyvät Tommin 11-vuotias tytär Iida ja 12-vuotias poika Nooa.

Pomarkkulaisperhe saa nuorimmaisestaan nyt kunnan 150-vuotisjuhlavuonna tuhannen euron vauvarahan.

–Kuulimme siitä, kun lapsi oli jo tulossa. Se on mukava bonus, muttei vauvarahan takia lapsia hankita, toivottavasti ainakaan, sanoo Pomarkun yhteiskoulussa matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa opettava Maria Lehtonen.

Topin ollessa alle vuoden ikäinen perhe muutti Porista Maria-äidin synnyinkuntaan Pomarkkuun, lähelle hänen työpaikkaansa. Isä-Tommin työtunnit rekan ratissa kun on hankala sovittaa lasten päivähoidossa kuljettamiseen.

–Pomarkku on myös rauhallinen ja turvallinen paikka ja täältä löytyy tarvittavat palvelut, ennen muuta päiväkoti, koulut ja terveysasema, Maria Lehtonen ja Tommi Kalliomäki listaavat.

Ne ovat heidän mukaansa niitä tärkeitä seikkoja, joilla lapsiperheistä pidetään kiinni.

Heikki Westergård
Tommi Kalliomäki ja perheen uusin tulokas seuraavat tällä kertaa sivusta äiti Maria Lehtosen ja nelivuotiaan Topi Kalliomäen läheistä hetkeä.

Tommi Kalliomäki ja perheen uusin tulokas seuraavat tällä kertaa sivusta äiti Maria Lehtosen ja nelivuotiaan Topi Kalliomäen läheistä hetkeä.

Syntyneiden määrä on pienentynyt koko maassa kuutena peräkkäisenä vuonna.

Kuudessa seitsemästä pohjoisen Satakunnan kunnasta (Honkajoki, Jämijärvi, Karvia, Kankaanpää, Pomarkku, Siikainen, Merikarvia) syntyneiden määrä jäi viime vuonna alle kunnan 2010-luvun keskiarvon.

Vain Karviassa tuo keskiarvo ylittyi.

Pienissä kunnissa vuosittaiset vaihtelut ovat isoja. Esimerkiksi Jämijärvellä syntyi viime vuonna 10 lasta, mutta sitä edellisenä 25. Siikaisissa syntyneitä oli viime vuonna 5, vuotta aiemmin 13.

Luvut ovat jo sangen pieniä.

–Totta kai pieni syntyvyys puhuttaa päättäjiämme. Olemme miettineet jotain muistamista syntyneille, mutta ei syntyvyyttä nosteta vauvarahalla. Ei kuulosta hyvältäkään, jos joku ryhtyy tekemään lapsia vain sen toivossa, sanoo Siikaisten kunnanjohtaja Viveka Lanne.

–Haluamme sen sijaan järjestää päivähoidon ja koululaisten asiat erityisen hyvin ja varmistaa sitä kautta lapsiperheiden viihtymisen kunnassa, hän toteaa.

Heikki Westergård
Lehtosen-Kalliomäen perheessä riittää vauhtia. Topi Kalliomäki näyttää mallia. Tarkoitus on saada lapset liikkumaan eikä hyssytellä hiljaisiksi.

Lehtosen-Kalliomäen perheessä riittää vauhtia. Topi Kalliomäki näyttää mallia. Tarkoitus on saada lapset liikkumaan eikä hyssytellä hiljaisiksi.

Syntyvyys puhuttaa muuallakin pohjoisessa Satakunnassa.

–Keväinen peitonheilutustempauksemme oli keskustelusignaali syntyvyyden merkityksestä, sanoo Merikarvian sivistysjohtaja Jari Kosma.

Lapsiperheille tarjotut palvelut ovat kuitenkin se seikka, millä syntyvyyteen todella voidaan vaikuttaa, jos voidaan, kuuluu viesti Pohjois-Satakunnan kunnilta.

–Kaupungin on oltava vahva toimija elinkeinopolitiikassa ja houkuteltava siten asukkaita. Syntyvyys lähtee kasvuun samalla, kun väestönkehitys on muutenkin positiivinen, sanoo Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Lehtosen-Kalliomäen perheestä Pomarkusta lähtee muistutus alueen kunnille:

–Pikkukuntien edullisia asumiskustannuksia ja tarjolla olevia palveluita pitää muistaa markkinoida. Väki ei tule, jos ei tiedä tarjolla olevasta hyvästä!

Vauvaraha uusien tulokkaiden perheille: Honkajoki (500 euroa), Karvia (500 euroa), Pomarkku (1 000 euroa nyt kunnan 150-vuotisjuhlavuonna syntyville ja alkuun laitetuille lapsille), Merikarvia (500 euroa sekä 2018 kunnan 150-vuotisjuhlavuonna ensimmäinen vauva saa erityisen huomionosoituksen, joka on vielä salaisuus). Merikarvia maksaa myös kotihoidontuen kuntalisää 75 euroa/kk 3 ikävuoteen asti.

Honkajoki: keskimäärin 16 syntynyttä v. 2010-2016, v. 2016: 11, v. 2017: tähän mennessä 12.

Jämijärvi: keskiarvo 19, 2016: 10, 2017: arvio 12.

Karvia: keskiarvo 17, 2016: 20, 2017: arvio vähän yli 20.

Kankaanpää: keskiarvo 117, 2016: 109, 2017: tähän mennessä 66.

Pomarkku: keskiarvo 18, 2016: 17, 2017: arvio 20.

Siikainen: keskiarvo 11, 2016: 5, 2017: tietoa ei saatu.

Merikarvia: keskiarvo 28, 2016: 27, 2017: arvio runsaat 25.

Lähde: Tilastokeskus ja kunnat


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio