Harri AaltoPori

Poliisi on alkanut sakottaa niin sanottuja paperittomia maahantulijoita laittomasta maassaolosta. Kyse on paljolti ilman passia maahan tulleista turvapaikanhakijoista, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Poliisin tietoon ovat nyt tulleet ensimmäiset tapaukset, joissa valitustie on kuljettu loppuun, eikä kielteinen päätös ole muuttunut. Maassa oleskelu on tällöin muuttunut laittomaksi.

Poliisi kävi viime viikolla myös niiden paperittomien luona, jotka Porin Teljän seurakunta on majoittanut Väinölän kirkolle entiseen talonmiehen asuntoon.

Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala ja SPR:n Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén vahvistavat lehden saaman tiedon poliisin vierailusta oikeaksi. Tapausta selvittäneen Ilénin mukaan tapaus liittyi poliisin tehostettuun ulkomaalaisvalvontaan, jota tehtiin muuallakin Porissa, muun muassa Puuvillassa.

Poliisin tietojärjestelmästä ei toistaiseksi löydy kirjausta paperittomille määrätyistä sakoista. Poliisinkin mukaan ulkomaalaisvalvontaa sinänsä tehtiin Porissaviime viikolla tehty.

– Paperittomat ovat nyt hyvin ahdistuneita ja peloissaan. Heillä on seinä vastassa joka puolella, Paula Ilén sanoo.

Ulkomaalaisvalvonnasta Lounais-Suomen poliisissa vastaava komisario Marko Heikkilä Turusta vahvistaa, että poliisi on jo kirjoittanut sakot ensimmäisille paperittomille laittomasta massaolosta. Poliisin tiedossa on kuusi tapausta muun muassa Turun seudulta.

– Kysymys on ulkomaalaisrikkomuksesta, jos maassa on edelleen sen jälkeen, kun oleskeluoikeus on päättynyt. Poliisi tekee sakolla tiettäväksi, että henkilö on laittomasti maassa, komisario Heikkilä sanoo.

Ulkomaalaisrikkomuksesta määrätään tyypillisesti 20 päiväsakkoa, mikä ilman tuloja oleville tietää 120 euron sakkoja. Heikkilän mukaan poliisi voi vain kirjoittaa sakot ja kehottaa poistumaan maasta, ei muuta.

– Tilanne ei ole kenenkään kannalta hyvä. Esimerkiksi Irak ei suostu ottamaan vastaan paperittomia, hän sanoo.

Oikeusministeriö asetti tämän vuoden tammikuussa työryhmän selvittämään ulkomaalaisrikkomusten tutkinnan tehostamista. Kysymys on tehtäväannon mukaan muun muassa ”pakkokeinoista, joita ei nykyisin ole käytettävissä”.

Ulkomaalaisrikkomuksesta voidaan voimassa olevan lain mukaan määrätä vain sakkorangaistus. Työryhmän tehtäviin kuuluu myös selvittä, onko rangaistusasteikkoa syytä muuttaa.


Kommentit (70)

 • Nimetön

  Siis kuinka sakottaa voi jos ei ole edes henkilöllisyyttä .. eli ???

 • Nimetön

  ”Hassu reaktio siitä kun kirkko toimii kuten sen pitääkin eli auttaa hädänalaisia…”

  Tämä on yksi näkemys.

  Toinen on maahanmuuttoviranomaisten ja oikeusasteiden. Puhumattakaan siitä, mitä sisäministeriön eilen julkaiseman tutkimuksen mukaan suuri(n) osa suomalaisista näyttää olevan asiasta mieltä.

  Viranomaisten päätösten valossa kirkko näyttää suojelevan lainrikkojia.

  Jos viranomaiset tavoittelevat minua veronkiertorikoksesta, kokisin todennäköisesti olevani hädänalainen. Olisiko silloin asiallista, jos kirkko auttaisi minua seuraamusten välttämisessä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös