Poliisi saa jatkuvasti "hulluja hälytyksiä" – Soittoja tulee jopa liian kalliista maitopurkista

Alma Media / Arkisto
Poliisi saa jatkuvasti "hulluja hälytyksiä" – Soittoja tulee jopa liian kalliista maitopurkista

Poliisit joutuvat toisinaan kiirehtimään hälytyspaikalle naurettavienkin ilmoitusten perässä.

Marianna Langenoja

Lounais-Suomen poliisi julkaisi lauantaina listan kiireellisistä tehtävistä, joita se sai alkuillan aikana. Lista herätti internetissä kummastusta ja hilpeyttä, koska se sisälsi uskomattomia hälytystehtäviä.

Esimerkiksi Nakkilasta ilmoitettiin, että mies sovittelee kättään pihasirkkeliin. Poriin hälytettiin poliisi, koska "vanhemmat partaukot" kiusaavat ilmoittajia läpsimällä. Poliisin lista löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lauantain alkuillan hälytyksiä yhteen koonnut komisario Joonas Tikka halusi listallaan osoittaa, millaisten ilmoitusten kanssa poliisi tekee jatkuvasti töitä.

–Tuollaisten perässä me juoksemme. Ne ovat ihan arkipäivää, Tikka kommentoi.

Hänen mukaansa ihmisten uusavuttomuus on selvästi viime vuosina lisääntynyt, minkä vuoksi hälytyksiä tulee naurettavista asioista.

Joskus hätäkeskus saattaa saada soiton vaikkapa liian kalliista maitopurkista. Maitoa ostanut asiakas kokee tulleensa huijatuksi ja haluaa poliisit paikalle.

Joskus hätäkeskukseen on soitettu siksikin, että saippuaa on mennyt silmään.

–Tällaiset tehtävät eivät tietenkään kuulu poliisille, eikä hätäkeskus niitä meille välitä.

Poliisit tunnistavat usein jo ennen hälytyspaikalle menoa, onko hälytys vakavasti otettava vai onko se vain ilmoittajan subjektiivinen näkemys tapahtuneesta.

Viime viikonloppuna tällaisia subjektiivisia tapauksia olivat vaikkapa "satojen mopojen kiihdytysajot", jotka osoittautuivat nuorisoporukan kokoontumiseksi ja "naapurin peräkärryllinen huumeita", joka ei pitänyt paikkaansa.

Tikan mukaan poliisit joskus naureskelevat hulluja ilmoituksia matkalla hälytyspaikalle. Tikka myöntää toisinaan tuntevansa sääliä ilmoittajaa kohtaan.

–On hyvin tyypillistä soittaa poliisille siitä, että mopoilija ajaa yöllä asuintalon lähistöllä. Yleensä ilmoittajat ovat muuttaneet maalle, koska haluavat rauhaa. Kesäyönä he sitten avaavat makuuhuoneen ikkunan ja mopon ääni kuuluu 10 kilometrinkin päästä.

Muita yleisiä tehtäviä ovat tapaukset, joissa ilmoittaja ei saa hetkeen yhteyttä läheiseensä.

–Ilmoittaja toivoo, että kävisimme katsomassa, onko läheisellä kaikki kunnossa. Joskus vastaamme, että mene itse.

Tikka kuitenkin huomauttaa, että hulluista hälytyksistä huolimatta poliisi menee hälytyspaikalle tarkastamaan tilanteen.

–Poliisin työ on asiakaspalveluammatti. Olemme ihmisiä varten, siksi veroja maksetaan, Tikka sanoo.

Hän kuitenkin kaipaa vanhanaikaisia yhteisöjä, joissa naapureista pidetään huolta ja joissa talonmies pitää jöötä taloyhtiön alueella. Nykyisin vaikkapa meluavien nuorisoryhmien kaitseminen on siirtynyt pitkälti poliisin tehtäväksi.

Tikka ei kuitenkaan halua puheillaan kieltää ihmisiä soittamasta hätäkeskukseen epävarmoissakaan tilanteissa.

–Jos joutuu sellaiseen konfliktiin toisen ihmisen kanssa, ettei siitä selviä omin avuin, on syytä soittaa poliisi paikalle. Myös silloin, kun turvallisuus on uhattuna, on rikoksen uhri tai muuten akuutissa hädässä, on viisasta ottaa yhteys hätäkeskukseen.


Kommentit (6)

 • Nimetön

  Niinpä. Kyllä meillä pitäisi saada ajaa aina lujaa ja mieluiten vähän kännissäkin. Olishan se hienoa, sais ajella miten tykkää. Turhaa on liikenteenvalvonta täällä meillä.

 • Nimetön

  Artikkeli käsitteli niiden poliisien työtä, jotka vastaavat hätäkeskuksen välittämien tehtävien hoitamista.

  Valvonta- ja hälytyspartioilla eli ”Järjestyspoliisilla” todellakin on paljon parempaa ja tärkeämpää tekemistä kuin mopo-poikien perässä ajelu tai nopeusvalvonta. He vastaavat yleisestä järjestyksestä ja juuri sinunkin turvallisuudestasi ja hoitavat hätäkeskukseen tulleista hätäpuheluista aiheutuneet tehtävät. Mikäli partio on hoitamassa mopojuttua, voi oikeasti kiireellistä apua tarvitseva henkilö joutua odottamaan poliisia tarpeettoman pitkään.

  Sakottaminen liikenneasioissa, mikä näissäkin kommenteissa tuli taas esille, on ensisijaisesti Liikennepoliisin päätehtävä. Kamerasakot taas automaattivalvontaa suorittavan poliisiyksikön tehtävä. Tutkintatyötä tekevien rikospoliisien tehtävä on suorittaa tarvittavat toimenpiteet (esitutkinta, kuulustelut ym.), jotta syyttäjä voi ajaa rikosasiaa oikeudessa…

  Ei hammaslääkärikään tee sydämensiirtoja, vaan siihen koulutuksen saanut kirurgi, vaikka molempia kutsutaankin yleisesti lääkäriksi…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio