Pitsisestä karvamadosta povataan hittiä – Raumalaiselta matopajalta lähtee Tanhupallon tutuksi tekemiä luikeroita ympäri Suomea

Nuorten työpaja on valmistanut ja myynyt tähän mennessä jo yli 600 Tanhupallon tutuksi tekemää karvamatoa. Uusin karvamato-innovaatio on pitsi-karvamato, josta povataan Rauman Pitsiviikon hittituotetta.

Kari Mankonen
Pitsisestä karvamadosta povataan hittiä – Raumalaiselta matopajalta lähtee Tanhupallon tutuksi tekemiä luikeroita ympäri Suomea

Rauman nuorten työpajalla valmistuu päivittäin lukuisia karvamatoja. Työn touhussa karvamatomestari Julianna Ahovirta, joka on valmistanut jo yli sata karvamatoa sekä ensimmäistä karvamatoaan tekevä Ruusuhelmi Suominen.

Anne NikkaRauma

–Tuollainen karvamato olisi kiva.

Tästä 7-vuotiaan Vilho-pojan tokaisusta äidilleen kesken television Putous-lähetyksen, lähti helmikuussa Raumalla liikkeelle ilmiö, joka on valtaamassa koko Suomen. Vilhon äiti, Rauman kaupungin työvalmentaja Meriina Karén, tarttui poikansa heittoon ja päätti heti seuraavana maanantaina perustaa Raumalle nuorten työpajalle oman karvamatotehtaan.

Alkuun työpajalla oli tarkoitus valmistaa vain jokusia Putoushahmo Tanhupallon tutuksi tekemiä karvamatoja, mutta kun ilmiö päätyi Facebookiin, tilauksia alkoi sadella.

–Pajalla on valmistettu yli 600 karvamatoa ja niitä lähetetty muun muassa Ouluun, Turkuun, Oulaisiin, Harjavaltaan, Poriin ja Nokialle, Karén laskeskelee.

Myös raumalaiset ovat ahkerasti ostaneet karvamatoja ja nuorten työpajalla onkin vieraillut ahkerasti niin äidit lapsineen kuin isovanhemmatkin.

–Ennen pääsiäistä eräs pappa haki kymmenen karvamatoa kaikille lapsenlapsilleen. Karvamatoja myydään myös Rauman uimahallin kahviossa, pääkirjastossa ja perhekahvila Cafe Tassulassa, Karén kertoo.

Vaikka karvamatotehdas alkoi pelkästä vitsistä, nyt siitä on tullut totista työtä. Kymmenkunta työpajan nuorta valmistaa karvamatoja lähes kynnet verillä. Työpajan viralliseksi karvamatomestariksi nimetty Julianna Ahovirta, 21, on valmistanut tähän mennessä yli sata karvamatoa, mutta mestarin suurin into tekemiseen uhkaa jo pikkuhiljaa hiipua.

–Tykkäsin ensi alkuun tehdä karvamatoja, sillä niiden tekeminen oli kivaa ja rentouttavaa. Annoin alkuun jokaiselle karvamadolle nimenkin, mutta nyt en keksi enää edes nimiä, Ahovirta toteaa.

Karvamadon valmistaminen ei Ahovirran mukaan ole vaikeaa. Mato valmistuu lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista ja vaatii vain vähän ompelutyötä.

Kari Mankonen
Raumalainen pitsiversio karvamadosta. Pitsi-karvamadot tulevat myyntiin heinkäkuussa Rauman Pitsiviikolla.

Raumalainen pitsiversio karvamadosta. Pitsi-karvamadot tulevat myyntiin heinkäkuussa Rauman Pitsiviikolla.

Nuorten työpajalla on tällä hetkellä materiaalipula harmaasta tekoturkiksesta ja sen vuoksi työpajalla valmistetaan nyt värikkäitä karvamatoja Tanhupallon käyttämän harmaan sijaan. Nekin kuulemma viedään käsistä.

–Jos jonkun nurkista löytyy harmaata tekoturkista, tänne voi tuoda, Karén kehottaa.

Seuraava karvamadon kehitysvaihe on Karénin mukaan raumalainen pitsiversio karvamadosta, josta voi tulla niin paikallisten kuin turistienkin hittituote.

–Rauman Pitsiviikolle räätälöidään myyntiin pitsi-karvamadot, lupaa Karén.

Karvamatotehtaasta on ollut imagohyötyä myös nuorten työpajan muullekin toiminnalle.

–Puhelimet ovat soineet viime aikoina enemmän ja tuotekyselyjä tulee karvamatojen ansioista myös muistakin tuotteista, iloitsee nuorten työpajan esimies Päivi Puska.

Nuorten työpaja on Rauman kaupungin yksikkö, joka tarjoaa työttömille nuorille harjoittelu- ja työllistämistukipaikkoja. Työpajoilla kehitetään omia tuotteita, mutta valmistetaan myös asiakastilausten pohjalta muun muassa metallituotteita, kuten takkasettejä, savustusuuneja sekä erilaisia puu- ja sisustustuotteita.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hienoa Rauman Nuorten työpaja (y) Teillä siellä aina jotain uutta ja erilaista (y) Hyvä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio