Asta MatikainenPori

Suomessa on tilaa maahanmuuttajille. Sitä mieltä tuntui olevan valtaosa niin panelisteista kuin yleisöstäkin sunnuntai-iltana Teljän kirkossa järjestetyssä keskustelussa. Tosin suurin osa yleisökysymyksistä jäi ajanpuutteen takia kuulematta.

Kaikkia maahanmuuttoa koskevia ongelmia ei ratkaistu puolentoista tunnin aikana, mutta keskustelun vetäjän, tunnin varoitusajalla tehtävään joutuneen Kokemäen kaupunginjohtajan Reijo Siltalan esittämiin asiakysymyksiin panelistit joutuivat vastaamaan. Kuka vastasi lyhyesti ja napakan selkeästi, kuka asiasta eksyen ja politiikan poluille harhautuen.

– Järjestimme vastaavan tilaisuuden puolitoista vuotta sitten. Toivomme nimenomaan arvokeskustelua maahanmuuttajien tilanteesta. Ihmisten mielipiteet ovat selvästi kärjistyneet puolessatoista vuodessa, Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala totesi ennen tilaisuuden alkua.

Teljän seurakunta on toiminut aktiivisesti turvapaikanhakijoiden parissa.

Keskustelijoiksi oli pyydetty eri puolueiden edustajia, jotta seurakuntalaisten mielipiteistä saataisiin mahdollisimman laaja näkemys. Mukana olivat kansanedustajat Laura Huhtasaari (ps.), Timo Kalli (kesk.), Krista Kiuru (sd.) ja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) sekä Porin kaupunginvaltuutettu Kaarina Rann e (vihr.) ja piispan erityisavustaja Mari Leppänen Turun arkkihiippakunnasta.

Yleisö yltyi yllättäen aplodeihin, ilmiselvänä vastareaktiona eturivissä istuneelle ja Huhtasaarelle aina äänekkäästi taputtaneelle miehelle. Lämpimimmät ja suurimmat aplodit sai kuitenkin illassa Leppänen, joka parhaiten hallitsi lyhyen ja selkeän ilmaisun.

Selkeään kysymykseen selkeä vastaus! Se ei onnistunut kaikilta. Esimerkiksi Huhtasaari ja Ranne onnistuivat sotkemaan mukaan Trumpinkin. Kiuru puolestaan ehti haukkua nykyisen hallituksen pariin otteeseen ja kertomaan, mitä hän oli saanut aikaiseksi edellisessä hallituksessa.

Jyrkimmin maahanmuuttopolitiikkaan suhtautui odotetusti Huhtasaari, joka korosti kansallisten intressien puolustamista. Hän myös haluaa suosia kristittyjä turvapaikanhakijoita. Kaikki muut panelistit olivat sitä mieltä, ettei uskonto voi olla mikään valintaperuste. Onhan Suomessa uskonnonvapaus.

– Turvapaikanhakijat pitää viedä ensin leireille, ja jokainen maa tekee poliittisen päätöksen siitä, ottaako se heitä vastaan vai ei, Huhtasaari linjasi kantanaan. Se on hänen mielestään turvallinen tapa.

Kalli muistutti, että Suomi on velvollinen noudattamaan muun muassa YK:n sääntöjä.

– Me voimme ottaa maahanmuuttajia ja tarjota heille samat mahdollisuudet kuin kaikille muillekin. Ei kuitenkaan kateta pöytää valmiiksi, mutta ei rakenneta raja-aitojakaan, Kalli totesi.

Kotouttamisen tärkeyttä korostanut Kiuru kysyi myös, mikä on kansakunnan sietokyky näissä asioissa. Hän muistutti siitä, että onnistuneella kotouttamisella saadaan paremmat tulokset kuin sulkemalla ulkopuolelle. Jakamatonta ihmisarvoa on kunnioitettava.

– Hädänalaisia autetaan, se on lähtökohta. On myös pidettävä huoli turvapaikanhakijoiden käsittelyprosessin oikeudenmukaisuudesta ja kotouttamisesta. Vastakkainasettelua ei saa syntyä, Laitinen-Pesola muistutti.

Ranne puolestaan halusi taata maahanmuuttajille hyvän kodin ja mahdollisuuden työhön. Hän totesi paperittomien aseman olevan yhteinen haaste kaikille.

Euroopan unionin asema nousi esiin useissa puheenvuoroissa, sillä yhteinen mielipide oli, ettei Suomi yksin pysty ratkaisemaan turvapaikanhakijoiden asiaa. Suomi on Laitinen-Pesolan mielestä selviytynyt kohtuullisesti ja paremmin kuin moni muu Euroopan maa. Hän kaipasi monen muun tavoin EU:n yhtenäistä linjaa.

Tasaista vastuunjakoa kaipasi myös Ranne. Huhtasaari moitti Suomen turvapaikkapolitiikkaa Pohjoismaiden löysimmäksi.

Loppupuheenvuorossaan Leppänen toivoi Suomen kasvattavan pakolaiskiintiöitään ja helpottavan perheiden yhdistämistä. Hän myös toivoi arvostusta suomalaiselle rauhantyölle.

Juttua oikaistu 20.3. kello 18.36: Laura Huhtasaari arvioi Suomen turvapaikkapolitiikan Pohjoismaiden löysimmäksi, ei Euroopan löysimmäksi, kuten jutussa aiemmin virheellisesti todettiin.


Kommentit (25)

 • mikä nimi

  On se nyt ihme, että Suomi on päävastuussa toiseltapulem maailmaa parempaa elintasoa tai jopa
  kertakaikkista ”elättämistä” hakemaan lähtevistä ihmisistä.Mutta heidän kotimaillaan heistä ei ole minkäänlaista vastuuta.
  Ottakaa nyt huomioon, että siellä on satoja miljoonia joille kyllä kelpaa Suomen elintaso jonka suomalaiset sukupolvien aikana on luoneet. Ei tämä elintaso suomeenkaan ole taivaalta tipahtanut.

  Sitäpaitsi,ei siitä elintasosta läheskään kaikki suomelaiset pääse nauttimaan,eikä Suomella kyllä heitä kohtaan ole suurtakaan vatuuta.

 • Nimetön

  Yksi keskustelijoista oli eniten vastuussa tästä onnettomasta tilalanteesta. Hän on hallituksessa olevan puolueen kansanedustaja, jonka pitäisi ymmärtää, ettei ihmisiä saa kohdella kuin eläimiä. Myöskään Suomen pakolaispolitiikan löysyydestä syyttely on epäoikeudenmukaista, niitä kohtaan, jotka edes jotain oikeasti tekevät.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös