kolumnit

Palkkoja on korjattava tai suomalaisen koulun menestystarina on pian lopussa

Palkkoja on korjattava tai suomalaisen koulun menestystarina on pian lopussa
Lauri Kemppinen

Media on jo vuosien ajan luonut mielikuvaa siitä, kuinka ikävä ammatti opetustyö nykyään on. Myös opetusalan ammattijärjestö OAJ on joutunut laulamaan samaa virttä nostaessaan esiin työhön liittyviä epäkohtia ja ongelmia.

Uutisoinnin perusteella jokainen tietää ainakin sen, että oppilaat ja vanhemmat määräävät nykyisin, mitä koulussa saa tai ei saa tehdä. Ja sekin tiedetään, että haastavilla oppilailla on vielä haastavampia vanhempia.

Moni opettajanuraa harkitseva nuori osaa kertoa opetustyöstä edellä kuvatun kaltaisena kärsimystarinana, vaikka hänellä ei olisikaan vielä omaa opettajankokemusta. Onko niin, että nykyajan kutsumusopettaja on uskottavampi kyynisenä inhorealistina kuin idealistina? Ajatellaanko, että toiveikas ja valoisa opettajanalku tulee kuitenkin pettymään ja lopulta murtumaan, kun arki ei vastaakaan odotuksia? Pessimisti ei pety, ei edes nähdessään ensimmäisen palkkalaskelmansa.

Ihminen tulee sellaiseksi mitä opettaa. Tulemme tarinoidemme kaltaiseksi, koska jäsennämme asioita ja havaintojamme samalla, kun kerromme niistä. Se, joka kertoo pelkistä vaikeuksista, uhkakuvista ja tappioista, näkee niitä myös tulevaisuudessa. Siksi ei ole samantekevää, mitä itselleen kertoo.

Opetustyön pulmat eivät poistu sillä, että opettajat koettavat sinnikkäästi olla puhumatta niistä. Toisaalta rankoilla kouluarjen kuvauksilla ei myöskään näytä olevan vaikutusta työoloihin, vaan uusia vastuita ja velvollisuuksia tulee lisää koko ajan. Kutsumusopettaja on taitava ratkoessaan kasvatushaasteita, mutta voimaton oman etunsa valvojana.

Opettajankoulutuksen hakijamäärät ovat laskeneet jo vuosia peräkkäin. Syynä tähän ei liene kielteinen julkisuus. Suosio laskee, koska palkkataso ei ole enää suhteessa koulutustasoon ja ammatin vaativuuteen nähden.

Opettajien, erityisesti lastentarhanopettajien palkkataso on korjattava, tai suomalaisen koulujärjestelmän menestystarina on pian lopussa. Jos ette usko, niin kysykää ruotsalaisilta. Siellä heikkenivät ensin työolot ja palkkaus, sitten katosi koulutuksen suosio ja lopulta romahti koulutuksen laatu.

Nyt heidän on vaikea saada hyviä opettajia edes rahalla.

Kirjoittaja on dosentti ja yliopistonlehtori Turun yliopiston Rauman OKL:ssä.


Kommentit (18)

 • Nimetön

  Yliopiston käyneen lastentarhanopettajan palkka on 2300€/kk. Lähihoitaja/lastenhoitajan 2000€.
  Ei lääkärin ja sairaanhoitajankaan palkassa ole näin järjetöntä väliä.
  Koulunkäynninavustaja saa ~2000€/kk, luokanopettaja 3500€/kk.

  Varhaiskasvatuksella vaikutus koko koulutursuraan ja syrjäytymiseen.

 • Hyvällä tasolla

  Eikö se palkka ole jo nyt 3000-4000 €/kk paikkeilla ympäri vuoden (12kk)? Ja kolmen kuukauden palkallinen vapaakin taitaa olla?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio