Päivystävälle eläinlääkärille soittavaa koiranomistajaa odottaa yllätys – vastaanoton sijainti selviää vasta puhelimessa

Pieneläinten eläinlääkärivastaanoton päivystykseen soittava voi joutua päivästä riippuen ajamaan Harjavaltaa, Eurajoelle, Ulvilaan tai Poriin.

Joonas Salli
Päivystävälle eläinlääkärille soittavaa koiranomistajaa odottaa yllätys – vastaanoton sijainti selviää vasta puhelimessa

Eläinlääkäri Heli Haukiojan klinikka sijaitsee Friitalan vanhalla nahkatehtaalla Ulvilassa.

Tomi TuomiPori

Kaupungin virkamiehen asianomaiselle lautakunnalle osoittama irtisanoutumiskirje aiheuttaa harvoin kaupunkilaisissa minkäänlaisia tunteita. Kun yli 5 000:n kaupungin työntekijän joukosta poistuu yksi eläinlääkäri, tilanne on toinen.

Varsinkin, jos kyseinen eläinlääkäri on vastannut vuosien ajan virka-aikojen ulkopuolisesta kiireellisen hoidon tarpeessa olevien pieneläinten päivystyksestä lähes yksin.

Kaupungineläinlääkäri Berndt Aminoffin erokirje aiheutti Porin ja lähialueiden lemmikkien omistajissa suuren huolen ja huhumylly sosiaalisessa mediassa lähti välittömästi liikkeelle. Pääseekö oma rakas koira enää lainkaan hoitoon, jos sairaus iskee karvaturriin yöaikaan tai viikonloppuna?

Yksiselitteinen vastaus kysymykseen on kyllä. Vaikeampi olisi vastata kysymykseen: minne?

–Ympärivuorokautinen päivystys on lakisääteinen velvollisuus. Siitä ei tingitä, eläinlääkintäyksikön päällikkö, eläinlääkäri Elina Sipilä vakuuttaa.

Virastoaikojen ulkopuolinen päivystys on henkilöitynyt vahvasti Porin Maantiekadun pieneläinklinikalla päivystäneeseen kaupungineläinlääkäri Aminoffiin.

–Ymmärrän kyllä lemmikkien omistajien huolen. Aminoff on kuitenkin jo ylittänyt eläkeiän ja tämä on hänen oma päätöksensä. Päivystystoiminta on järjestetty uusiksi ja selvittelemme kokoajan parhaita tapoja toteuttaa päivystys tulevaisuudessa, ympäristö- ja lupapalveluiden toimialan johtaja Ulla-Kristiina Vainio sanoo.

Päivystystoiminnan uudelleenjärjestely aiheuttaa toimintaan muutoksia, jotka saattavat hämmentää tuttuun marssijärjestykseen tottuneita lemmikkien omistajia. Nyt päivystysnumeroon soittavalle asiakkaalle kerrotaan päiväkohtainen toimipiste, jossa lemmikille tarjotaan hoitoa.

–Päivystys voi olla Harjavallassa, Ulvilassa, Eurajoella tai Porissa Maantiekadulla, eli kaikissa yhteistoiminta-alueen toimipisteissä. Etukäteen ei voi yksilöidä, että päivystys olisi tietyssä paikassa tiettynä päivänä, eläinlääkäri Sipilä sanoo.

Varmuuden hoitopaikasta saa vasta päivystysnumeroon soittamalla.

–Nyt joudutaan käyttämään lyhytaikaisia sijaisia, sillä pitkäaikaisia ei ole saatu heti, Sipilä perustelee nykytilannetta.

Aminoffin virkaa ei aiota täyttää.

Vainio muistuttaa, että tämänhetkisten suunnitelmien mukaan eläinlääkintäyksikön toiminta siirtyisi maakunnalliseksi palveluksi vuonna 2020.

–Nyt on käynnissä parin vuoden siirtymäkausi, jonka aikana on hyvä suunnitella koko toimintaa uudelleen. On todennäköistä, että palvelun laatu taataan nyt useamman henkilön työpanoksella. Kaikista muutoksista tiedotetaan aktiivisesti, jotta lemmikkien omistajat tietäisivät, miten toimia, toimialajohtaja Vainio sanoo.

Pieneläinten päivystys

Pieneläimiä vastaanotetaan eläinlääkärille yhteistoiminta-alueella neljässä toimipisteessä.

Päivystysvastaanotto toimii samoissa toimipisteissä, kuitenkin yhdessä toimipisteessä kerrallaan.

Toimipisteet sijaitsevat Porissa Maantiekadulla, Weener-tiellä Eurajoella, Friitalantiellä Ulvilassa ja Myllykadulla Harjavallassa.

Virastoaikojen ulkopuolella pieneläimen hoidontarpeesta tulee olla yhteydessä päivystysnumeroon 0600 301 301, josta kerrotaan päivystysvastaanoton sijainti.

Päivystysaika on arkisin kello 16.15–8.00 sekä viikonloppuisin ja arkipyhien ajan.

Kiireellisen hoidon tarpeessa katsotaan olevan sellaisen eläimen, jolle voi aiheutua pysyvää haittaa siitä, että sen tutkiminen tai sairauden hoito tapahtuu vasta seuraavana arkipäivänä.


Kommentit (21)

  • Nimetön

    Kuka mahtaa hoitaa silmätarkit jatkossa, oliko Aminoff edelleen satakunnan ainoa?

  • Nimetön

    Kiitos Aminoff! Ansaittuja eläkepäiviä! Pori menettää todella paljon! Paras, kokenein ja asiantuntevin eläinlääkäri koko Satakunnan alueella. Toivottavasti räksyttäjät ovat nyt tyytyväisiä..

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio