Päätän itse kuka pahan jalkani jumppaa – Satakuntaan 3,5 miljoonaa valinnanvapauskokeiluun

Vanhukset ja vammaiset saavat hankkeessa ikioman budjetin palveluiden hankintaan, mutta käteen ei killinkejä heru.

Markku Ruottinen
Päätän itse kuka pahan jalkani jumppaa – Satakuntaan 3,5 miljoonaa valinnanvapauskokeiluun

Jalka on ihan hirveän pahana ja apua pitäisi saada! Satakunnan uudessa kokeilussa on mahdollisuus soittaa fysioterapeutti listalla olevalta alan yritykseltä tai käyttää entiseen tapaan kunnan palveluja.

Ville Hammarberg

Satakunta on päässyt mukaan valinnanvapautta koskevaan pilottihankkeeseen, jossa kohteena ovat sosiaali- ja terveyspalveluihin tukea saavat vanhukset, vammaiset ja kehitysvammaiset.

3,5 miljoonalla helpotetaan kohdehenkilöiden elämää, mutta omalle pankkitililleen he eivät saa rahoja. Pilotti- eli kokeiluhankkeessa palveluita käyttävälle asiakkaalle rakennetaan oma henkilökohtainen budjetti. Asiakas tietää oman tukisummansa ja hän saa päättää itse mistä hankkii palvelunsa.

Palveluita voi ostaa rekisteröityneeltä palveluntuottajalta, joita on valmis lista. Valinnanvapauteen kuuluu ilman muuta myös se, että asiakas voi käyttää julkisia palveluita.

Käytännön esimerkkinä voi olla vaikkapa kipeä jalka, johon kokeilun piirissä oleva 78-vuotias asiakas tarvitsisi kuntoutusta. Tuttuun tapaan kuntoutusta voi varata oman kotikunnan terveyspalveluista, mutta nyt vaihtoehtona on soittaa listalla olevaan kuntoutusyritykseen, jonka fysioterapeutti tulee kotiin. Kuntoutuksen jälkeen omaa kukkaroa ei tarvitse kaivella, vaan yrityksen fysioterapeutti laskuttaa suoraan kokeilulle, jolla on valmiina 78-vuotiaan henkilökohtaiselle "palvelutilille" varattu raha.

Maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilän mukaan vielä ei ole määritelty ketkä tulevat Satakunnassa valinnanvapauskokeilun asiakkaiksi.

–Tämä henkilökohtaisen budjetin pilotiksi nimetty hanke saattaa käynnistyä jo tämän vuoden aikana, kertoo Aro-Heinilä.

"Henkilökohtaisen budjetin pilotti" ei ole ainoa kokeiluhanke, johon Satakunta on hakenut. Myöhemmin tänä vuonna päätetään myös sote- ja asiakaspalvelusetelipiloteista.

Valinnanvapauspilotteja rahoitetaan tässä vaiheessa 100 miljoonalla eurolla. Rahoitus on myönnetty Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Uudenmaan maakuntiin.

Valinnanvapauspilottien lisäksi käynnissä on valinnanvapauskokeiluja, jotka tunnetaan myös palvelusetelikokeilun nimellä.


Kommentit (3)

  • 3,5 miljoonaa euroa

    ”Asiakas (vanhus, vammainen tai kehitysvammainen) tietää oman tukisummansa ja hän saa päättää itse mistä hankkii palvelunsa.” Kuvassa olevia jalkoja ei jumppari yksin korjaa. Huteja tulee ja rahaa palaa, kun asiakkaat tilaavat palvelua olettamaansa vaivaan. Ja tosiaan kun budjetoitu raha on käytetty, se on siinä.

  • Ei budjetoitu

    Ei se budjetti saa rajoittaa hoitoa. Eihän kukaan tiedä etukäteen hoidontarpeitaan.
    Ei niitä rahoja voi ylihoitoon käyttää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio