Opiskelijan kirjelmä johti opettajan irtisanomiseen – Samkin oikeudenkäynnit jatkuvat riitajutulla, jonka tausta on poikkeuksellinen

Hanna Leppänen
Opiskelijan kirjelmä johti opettajan irtisanomiseen – Samkin oikeudenkäynnit jatkuvat riitajutulla, jonka tausta on poikkeuksellinen

62-vuotias entinen yliopettaja, sittemmin lehtori, pitää irtisanomistaan laittomana ja vaatii kahden vuoden palkkaa vastaavaa korvausta, noin 132 000 euroa.

Harri AaltoPori

Opiskelijan kirjoittama jyrkkäsanainen kirjelmä käynnisti Satakunnan Ammattikorkeakoulu Oy:ssä (Samk) tapahtumat, jotka johtivat pitkäaikaisen opettajan irtisanomiseen ilman varoitusta keväällä 2016.

Työnantajan irtisanomisilmoituksen mukaan opettaja oli uhkaillut opiskelijoita, mikä johti luottamuspulaan opettajan ja opiskelijoiden sekä myös työnantajan ja opettajan välille. Samk arvioi jupakan myös vahingoittaneen ulkoista kuvaansa.

Tiedot ilmenevät Satakunnan käräjäoikeudessa vireillä olevan riitajutun haastehakemuksesta. 62-vuotias entinen yliopettaja, sittemmin lehtori, pitää irtisanomistaan laittomana ja vaatii kahden vuoden palkkaa vastaavaa korvausta, noin 132 000 euroa.

Käräjäoikeus aloittaa riitajutun käsittelyn valmisteluistunnolla myöhemmin lokakuussa.

Haastehakemuksen mukaan tapahtumat alkoivat, kun lehtori sai helmikuussa 2016 tietää, että Samkin opiskelijakunnan Sammakko ry:n silloinen hallituksen puheenjohtaja oli laatinut hänestä kirjelmän, jossa puututtiin erittäin kriittisesti kahden kurssin opetussisältöön ja niiden toteutustapaan.

Sammakko ry:stä kerrotaan Satakunnan Kansalle, että ex-puheenjohtaja laati kirjelmän yksityishenkilönä. Opiskelijakunta kuitenkin kertoo, että reklamaatio tehtiin Samkin menettelyohjeen mukaisesti, ja vahvistaa tukeneensa asiassa puheenjohtajaansa ja muita opiskelijoita. 

Lehtori järkyttyi kirjelmästä ja halusi kertomansa mukaan selvittää, vastasiko sen sisältö kurssin opiskelijoiden todellista mielipidettä. Hän kertoo sopineensa lähiesimiehensä kanssa, että opiskelijoille tehdään kysely asiasta.

Työnantajan mukaan opettaja painosti opiskelijoita perumaan reklamaation uhkaamalla tehdä kunnianloukkauksesta poliisille tutkintapyynnön.

Opettaja tekikin maaliskuussa 2016 tutkintapyynnön, joka koski hänen epäasiallista ja henkilökohtaisuuksiin mennyttä nimittelyään vuosikurssin WhatsApp-ryhmässä.

Pari päivää myöhemmin opettaja puhui vuosikurssin opiskelijoille vihanlietsonnasta somen keskusteluryhmissä. Hän halusi kertomansa mukaan herättää opiskelijoissa ajatuksia jouduttuaan itse asiattoman viestittelyn kohteeksi.

Mukana myöspalkkariitajutussa

Kanteen nostanut on yksi seitsemästä entisestä yliopettajasta, jotka jo aiemmin vaativat Samkilta jopa 820 000 euron korvauksia palkkariitajutussa.

Yliopettajat, sittemmin lehtorit, hävisivät juttunsa käräjäoikeudessa. Vaasan hovioikeus käsittelee heidän valituksiaan joulukuussa.

Entinen yliopettaja on varma, että palkkariitajuttu ja hänen siinä esittämänsä henkilökohtainen korvausvaatimuksensa noin 138 000 euroa, vaikuttivat osaltaan siihen, että Samk irtisanoi hänet ilman varoitusta.

Samk hävisi vastikään kalliisti toisen irtisanomisjutun ja tuomittiin maksamaan 170 000 euroa korvauksia kolmelle pitkäaikaiselle opettajalleen.


Kommentit (17)

 • Nimetön

  Tuokin vähän riippuu.

  SAMK:n suurin ongelma on kursseissa ollut laadunvalvonta männä vuosina. Opettajat tekevät tasan mitä lystäävät, kopioivat kurssinsa mistä löytävät ja vetävät parhaimmillaan neljä vuotta (!) samaa kurssia vaivautumatta vaihtamaan edes päivämääriä. Vaikea uskoa, ettei uutta tietoa ja lisättävää ole tullut monotonisiin tehtäviin tuhannen neljänsadan päivän aikana.
  Oma lukunsa ovat vielä nämä yrittäjäopettajat, jotka tekevät myöhään yöhön omia projektejaan (koulun tiloissa ja laitteilla) ja ilmaantuvat aamutunneille pahempina zombeina kuin koko yön ryypänneet opiskelijaplantut.

  Kun opiskelijoiden arviointi on päivittynyt ja verkoittunut tehokkaaksi, niin on myös aika pureutua opettajien hällävälisöintiin.

 • Nimetön

  Kuinkahan kauan opettajat jaksavat? Opiskelijat sen näkevät, että ”opetuksen laatu ja muu tyytyväisyys” otetaan aika rajusti opettajien selkänahasta. Korkeakouluopetus – jota voi valita SAMKissa myös englanninkielisenä – vaatii opettajilta paljon. Puhumattakaan kaikesta muusta opetuksen ohella tehtävästä työstä. Ei ihme, jos paletaan loppuun.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio