Omaishoidolle suunnattu ravitsemustutkimus muutti ruokapöydän sisällön – Tainan ja Tapion keittiössä syödään nyt terveellisesti

Osallistuminen ravitsemustutkimukseen lisäsi Tapio ja Taina Korkkasen ruokapöytään proteiinilähteitä.

Hanna Laasanen
Omaishoidolle suunnattu ravitsemustutkimus muutti ruokapöydän sisällön – Tainan ja Tapion keittiössä syödään nyt terveellisesti

Tapio Korkkanen toimii Taina-vaimon omaishoitajana. Ateriat suunnitellaan terveellisiksi ja myös proteiinipitoisiksi, sillä proteiininsaanti ehkäisee lihaskatoa ja ylläpitää toiminta- ja vastustuskykyä.

Ville HammarbergPori

Kauniissa ja valoisassa asunnossa jo aamut alkavat terveellisesti. Taina Korkkanen kattaa itselleen ja Tapio Korkkaselle pöytään aamiaisen, johon kuuluvat niin kahvit tuoremehut kuin leikkeleetkin.

–Aamiainen on hyvä tarjoilla esteettisesti kauniina, muistuttaa Taina Korkkanen.

Päivällä Korkkaset nauttivat välipalaa. Varsinainen päivän pääateria syödään neljän aikoihin. Ateriaan kuuluu pääruoan lisäkkeenä hedelmiä ja vihanneksia. Korkkasten mukaan ravintoympyrän noudattaminen tuo hyvinvointia ja vireyttä. Myös liikkuminen on tärkeää, sillä Taina Korkkanen sairastaa MS-tautia Tapion toimiessa omaishoitajana.

–Liike on lääke.

Jotain ruokapöydässä on kuitenkin viimeisen vuoden aikana muuttunut. Tarjolla on aiempaa enemmän proteiinilähteitä, kuten raejuustoa, rahkaa, jogurttia ja kinkkuleikettä. Syynä tähän muutokseen on ravitsemustutkimus, johon Tapio lupasi osallistua omaishoitajien terveystarkastuksen yhteydessä. Tutkimuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota omaishoitajien ja hoidettavien proteiininsaantiin.

–Saimme ohjausta ja osallistuin myös Marttojen ruoanlaittokurssille. Se oli hieno homma. Toki kursseilta on paljon unohtunut, vaikka minä kotona "präkäänkin" ruokaa, kertoo Tapio Korkkanen.

Präkäämisen voi suoraan unohtaa, sillä Korkkasilla on hyppysissään myös gourmet-keittiö. Keittiössä on valmistettu esimerkiksi Wellingtonin pihviä, jossa naudan sisäfilee on kääritty voitaikinaan täytteen kera. Toki herkku oli keittiön harvinaisuuksia.

Korkkaset ovat tyyppiesimerkki siitä, miten ikäihmiset voivat syödä hyvin ja terveellisesti. Heidän ruokavalionsa tarvitsi vain pientä fiksausta proteiinilähteissä. Kaikilla ei ole sama tilanne, sillä vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan omaishoitajilla ja heidän hoidettavillaan havaittiin proteiininsaannissa selviä puutteita. Noin 80 prosenttia omaishoitajista ja 90 prosenttia hoidettavista sai liian vähän proteiinia tutkimuksen alussa. Riittävä proteiininsaanti ehkäisee lihaskatoa ja ylläpitää toiminta- ja vastustuskykyä.

Porin perusturvakeskuksessa toteutetussa ravitsemustutkimuksessa tutkittiin 65 vuotta täyttäneiden omaishoitajien sekä heidän yli 50-vuotiaiden hoidettaviensa ravitsemusta ja hyvinvointia. Tutkimustuloksen perusteella ikääntyneet omaishoitajat ja heidän hoidettavansa hyötyisivät ravitsemusohjauksesta proteiininsaannissaan.

–Proteiininsaannin ongelmat johtuivat monesta tekijästä. Ikääntyneillä proteiininsaannin suositukset ovat suuremmat kuin työikäisillä, koska hyväksikäyttö on heikentynyt. Kuitenkin samaan aikaan ruokailutottumukset ovat muuttuneet. Liikkuminen saattaa olla ikääntyessä vähäisempää ja syöminen jää sen takia vähemmälle. "Linnun annokset" eivät riitä kattamaan proteiinitarvetta. Jokin hyvä proteiinilähde olisi hyvä olla jokaisella aterialla. Lisäksi pitäisi varmistaa riittävä energiansaanti, jotta proteiinista on hyötyä, kertoo tutkimusta toteuttanut projektityöntekijä Susanna Kunvik.

Tutkimusryhmän ruokatottumuksiin ryhdyttiinkin kiinnittämään huomiota ravitsemusohjauksella.

–Yhdessä tutkittavien kanssa pohdittiin, mikä olisi heidän tapansa saada lisäproteiinia ruokailutottumuksista. Kiinnitimme huomiota välipalojen merkitykseen proteiininsaannissa. Niin ikään keskustelimme proteiinipitoisten ruokatuotteiden käytöstä. Päivittäiseen ruokailuun saatettiin lisätä esimerkiksi raejuustoa, rahkaa, maitoa, kokolihaleikkeleitä tai kananmunia.

–Tutkittavilla oli mahdollisuus osallistua pienryhmätyöskentelyyn. Yhteistyössä Marttojen kanssa järjestimme omaishoitajille mahdollisuuden osallistua ruoanlaittokursseille. Varsinkin omaishoitajina toimivat miehet pitivät ruoanlaittokursseista.

Ohjaus toikin positiivisia vaikutuksia tutkittavien proteiininsaantiin. Omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa ruokatottumukset ovat pitkälti omaishoitajien harteilla, koska he vastaavat ruoanlaitosta. Omaishoitajan ravitsemustietämys vaikuttaa myös hoidettavan ravitsemukseen. Hankkeen avulla uusien omaishoitajien valmennuksiin onkin lisätty ravitsemusosuus, jossa käydään läpi muun muassa riittävän proteiinin saannin tärkeyttä. Lisäksi omaishoitajien ravitsemustilaa kartoitetaan hyvinvointi- ja terveystarkastuksissa.

Tutkimuksen kävi loppuun 69 omaishoitajaa ja 48 hoidettavaa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Olisi se hienoa, kun jokainen omaishoitaja pääsisi terveystarkastukseen.
    Maaseudun omaishoitajat unohdettu kokonaan!
    Ei vapaita, ei terveystarkastuksia, palveluseteleita ym. mitä kaupunkilaisilla on.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio