Olkiluoto 3:n sähköntuotanto käyntiin syyskuussa 2019, aikatauluun neljän kuukauden tarkennus

Kari Suni
Olkiluoto 3:n sähköntuotanto käyntiin syyskuussa 2019, aikatauluun neljän kuukauden tarkennus

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan tuotannon käynnistyminen lykkääntyy jälleen. Nyt tavoite on syyskuussa 2019.

Kari SuniEurajoki

Teollisuuden Voima Oyj on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta uuden päivitetyn aikataulun Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönotosta ja sähköntuotannon käynnistämisestä.

Areva-Siemensin päivitetyn aikataulun mukaan voimalaitoksen säännöllinen sähköntuotanto alkaa syyskuussa 2019.

TVO toteaa tiedotteessaan, että laitostoimittajan mukaan polttoaine asennetaan reaktoriin tammikuussa 2019, laitosyksikkö liitetään ensimmäistä kertaa valtakunnan verkkoon toukokuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa syyskuussa 2019.

Käyttöönotto-ohjelman mukaisesti laitosyksikkö tuottaa 2–4 terawattituntia sähköä vaihtelevin tehoin aikana, joka alkaa verkkoon liittämisestä ja päättyy säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen.

Edellisen aikataulun mukaan säännöllisen sähköntuotannon oli määrä alkaa vuoden 2019 toukokuussa. Alkuperäinen suunnitelma oli, että laitos olisi tuotantokäytössä keväällä 2009.

OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönottotestit kestävät kokonaisuudessaan suunniteltua pidempään. Kuumakokeet valmistuivat 50 päivää aikataulusta jäljessä.

Tehtyjen käyttöönottotestien havaintojen perusteella OL3:lla toteutetaan seuraavien kuukausien aikana myös laaja muutospaketti, jolla päivitetään laitosyksikön sähkö- ja automaatiojärjestelmiä.

Tehtävien muutostöiden jälkeen tarvittavat osat käyttöönottokokeista toistetaan ja käyttöönotto jatkuu.

Lisäksi kuumakokeita viivästyttänyt paineistimen ja primääripiirin yhdyslinjan putken värinä korjataan ennen polttoaineen latausta.

–Olemme saaneet kuumakokeet nyt päätökseen ja jatkovaiheiden aikataulu on täsmennetty. Käyttöönotto tehdään kokonaisuudessaan huolellisesti, ilman kompromisseja. Meille valmistuu moderni ja turvallinen laitos, jonka käyttöönotto vahvistaa osaamistamme käyttövaihetta varten, OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo yhtiön tiedotteessa.

Juttua korjattu: Otsikkoon täsmennys aikataulusta.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Ei milloinkaan ja tuskin vielä silloinkaan.

  • Nimetön

    Vai syyskuussa 2019 ja lehmät lentää mutta kuka maksaa ne sadat miljoonat eurot jotka on tullut TVO:lle maksamaan kun ydinvoimalan valmistuminen viivästyy yli 10 vuodella? Laskun maksaa sähkönkuluttajat sähkölaskuissaan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio