Olivia kyllästyi veljensä Rasmuksen kanssa Luvian vähäiseen kahvilatarjontaan – nyt nuorten kesä kuluu itse tehtyjä juustokakkuja ja kalaleipiä myydessä: "Muu aika menee varmaan nukkumiseen"

Olivia ja Rasmus Pudas päättivät perustaa oman kesäkahvilan, koska haluavat Luvian keskustaa elävämmäksi.

Kari Mankonen
Olivia kyllästyi veljensä Rasmuksen kanssa Luvian vähäiseen kahvilatarjontaan – nyt nuorten kesä kuluu itse tehtyjä juustokakkuja ja kalaleipiä myydessä: "Muu aika menee varmaan nukkumiseen"

Rasmus ja Olivia Pudaksen oma kesäkahvila aukesi maanantaina. Sisarukset aikovat myydä itse tehtyjä herkkuja ainakin koulujen alkuun asti.

Milla NurmiEurajoki

–Ei mitään paikkaa, mihin istahtaa, ajattelivat Olivia ja Rasmus Pudas seisoessaan syksyllä Luvian liikekeskuksen pihassa. Paikallinen K-kauppiaskin oli samoilla linjoilla – jotain toimintaa alueelle olisi saatava. Ja siitä se ajatus sitten lähti.

Puolisen vuotta myöhemmin ajatus on jalostunut todellisuudeksi. Sisarusten oman kesäkahvilan avajaispäivään on tapaamishetkestämme kolme yötä. Pudasten olemuksesta hohkaakin, jos nyt ei joulumainen, vähintäänkin odottavainen innostus.

Luvian kesäkahvila

Eurajokilaiset sisarukset Olivia, 16, ja Rasmus, 18, Pudas päättivät kesätyöllistää itse itsensä.

Kaksikon oma kesäkahvila Luvian liikekeskuksen pihassa aukesi maanantaina 4. kesäkuuta.

Rasmus on kesäkuun töissä myös porilaisessa ravintolassa, Olivialle kesätyö on ensimmäinen.

Luvian kesäkahvila on avoinna koulujen alkuun asti arkisin kello 10–17 ja viikonloppuisin kello 11–17.

Pudakset ovat markkinoineet kahvilaansa tähän mennessä puskaradion kautta. Tekeillä on myös omat Facebook-sivut.

Keväällä Winnovasta kokiksi valmistunut 18-vuotias Rasmus on kerryttänyt työkokemusta jo porilaisessa ravintolassa. Kaksi vuotta nuoremman Olivian ansioluettelo alkaa kesäkahvilan emännöinnistä.

–Hain viime kesäksi paikkaa ruokakaupasta, mutta en saanut sitä, Eurajoen lukiossa opiskeleva nuori nainen kertoo.

Kuinka vaikeaa alaikäisen on saada kesätyö? Kaksikko miettii hetken.

–Kyllä sellaisen saa, kunhan hakee tarpeeksi.

–Mutta itse pitää nähdä vaivaa. Ei niitä kotiovelle tulla tarjoamaan, Olivia Pudas sanoo.

–Paitsi nyt, veli virnistää vieressä.

Duo on valmistellut huvimajatyylistä kahvilarakennusta kuukauden verran. Puuseppänä työskentelevä isä on henkisen tukemisen ohella auttanut rakentamisessa ja paperiasioissa. Tai pikemminkin siinä, ettei viimeksi mainittuja juuri ole ollut.

–Olemme olleet yhteydessä verottajaan, ja sieltä ilmoitettiin, että toiminnan ollessa tarpeeksi pientä se lasketaan harrastustoiminnaksi. Oli mieluisa yllätys, että tällaista kevennettyäkin byrokratiaa nykyään on, Janne Pudas naurahtaa.

Nuorten oma-aloitteinen aherrus on poikinut runsaasti positiivista palautetta, ja yrityksetkin ovat lähteneet yhteistyöhön kesäkahvilan kanssa. Pudakset saivat sähköjohtojen suojukset lahjoituksena, ja kaikki tuotehankinnat hoidetaan vieressä toimivan kauppiaan kautta.

Luvian kesäkahvilaksi nimetyssä keitaassa maksetaan siis käteisellä, mutta mitä sieltä voi ostaa?

Ainakin juustokakkua, pullan kaltaisia perinteisiä leivonnaisia sekä jäätelöä.

–Ja kalaleipiä, niistä luvialaiset tykkäävät, Rasmus lisää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kari Mankonen
Pudakset toivovat kesäkahvilansa muodostuvan syyksi pysähtyä. Ennen maanantain avajaisia nuorilla oli vielä edessään kiireinen viikonloppu järjestelyjen kimpussa. Rasmus Pudas uskoo kesätyöllistymisen olevan helpompaa ammattikoululaisille.

Pudakset toivovat kesäkahvilansa muodostuvan syyksi pysähtyä. Ennen maanantain avajaisia nuorilla oli vielä edessään kiireinen viikonloppu järjestelyjen kimpussa. Rasmus Pudas uskoo kesätyöllistymisen olevan helpompaa ammattikoululaisille.

Nuorten tavoite on, että tarjolla olisi aina itse tehtyjä ja tuoreita herkkuja. Päävastuu keittiössä on Rasmuksella, mutta siskollakin on lupa auttaa. Suunnitelma tuleekin pitämään sisarukset kiireisinä.

–Kesä-heinäkuuhun ei mahdu yhtään vapaapäivää. Kaikki muu aika menee varmaan nukkumiseen, vielä kesäkuun ravintolassakin paahtava Rasmus toteaa.

Kiireisyydestä huolimatta Rasmus Pudas pitää yrittäjyyttä tulevaisuuden vaihtoehtona.

–Tämä on nyt hyvä testi.

Pudakset näkevät itse itsensä työllistämisessä monia hyviä puolia. Rasmus odottaa saavansa palautetta leipomuksistaan, Olivia kasvattavansa kokemusta. Paitsi työntekoa, kahvilan pyörittäminen merkitsee myös yhteistä aikaa.

–Usein kuulee, että ihmiset ovat sellaisissa töissä, joissa eivät yhtään viihdy. Uskon, että tämä ei ole sellainen, Olivia sanoo.

Entä mitä yhdessä työskenteleminen tekee sisarussuhteelle?

–No, eihän me ainakaan kesäkuussa täällä hirveästi samaan aikaan olla. Eiköhän tästä selvitä, sisko ja veli nauravat.


Lue myös nämä


Kommentit (12)

  • Nimetön

    Siisti ja nätti paikka sekä taivaallisen hyvää juustokakkua!Kiitos!

  • Nimetön

    Hyvä juttu, toivon, ettei teille tule ketään kateelliseksi, kuten täällä Porin purjehdusvesillä! Kahvilathan perustetaan meitä varten!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio