Satakunnan KansaHarjavalta

Opetusalan ammattijärjestö (OAJ) toivoo, että Harjavallan kaupungin saama huomautus sisäilmaongelman hoidosta otetaan vakavasti muissakin Suomen kunnissa.

Aluehallintoviraston mukaan Harjavallassa ei reagoitu riittävän nopeasti ja laajasti keskustan alakoulun sisäilmaongelmiin.

– Tämä on ensimmäinen avin huomautus, jossa kunnan teknisen toimen vastuu ja rooli kiinteistön omistajan edustajana nousee selkeästi esiin. Huomautus on hyvin selkeä toimintaohje kiinteistöjen omistajille Suomessa, sillä vakavia sisäilmaongelmia on toki paljon muuallakin, sanoo OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio. OAJ pitää avin huomautusta on siinä mielessä poikkeuksellisena, että virasto korostaa nyt ensi kertaa rakennuksen omistajan vastuuta huolehtia teknisen toimen viranhaltijoiden tietotaidosta ja osaamisesta sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi.

Avi moitti Harjavaltaa muun muassa siitä, että laajoja kuntotutkimuksia ja sisäilmaselvityksiä lykättiin viisi vuotta. Niiden sijaan tehtiin suppeampia tutkimuksia. Länsikallion mukaan virhe on tyypillinen Suomessa.

– Olemme nähneet todella usein, kuinka tällaiset suppeat tutkimukset ja niiden perusteella tehdyt korjaukset ovat silkkaa rahantuhlausta. Niiden sijaan pätevien ammattilaisten olisi ryhdyttävä laaja-alaisiin kuntotutkimuksiin heti, kun ongelma tunnistetaan, Länsikallio sanoo.

Harjavallassa ongelmat havaittiin jo 2001. Vuonna 2006 tehtiin ensimmäinen terveystarkastajan tarkastus, jota seurasi suppeita tutkimuksia ja korjauksia. Kattavamman kuntotutkimuksen suunnittelu alkoi vasta vuonna 2015.

OAJ:n mukaan yli kolmasosalla opetus- ja kasvatusalan työpaikoista on todettu terveydelle haitallinen sisäilmaongelma 12 edellisen kuukauden aikana.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Voi herranen aika on opettaja ihmisellä js kh n pj lla Juha Vasamalla otsaa esittää lentokoneen ostoa, kun samaan aikaan koulut pitäis korjata ja kaduilla kävelee 14.000 työtöntä.
    Nyt tiedän ketä en ainakaan äänestä.

  • P.J!

    Ilmainen neuvo,niin H-vallan,kuin porinkin rakennusten kunnossapitäjille! Se on jo selvää,että rakennusvaiheessa on monen rakennuksen kohdalla tehty pahoja virheitä!Se ”hengittämättömyys”on varmast pahin!Toinen on se,että lisätään poistojen tehoja,kun pitäisi ylipaineistaa!MUTTA ottakaa avuksi 2-3 vanhemman kaartin ammattilaista ja antakaa heille mahdollisuus olla ongelmakohteissa pari-kolme päivää,niin eiköhän ne yksinkertaisimmat sisäilmaongelmat siitä ala ratketa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös