"Yli kolmen sanan lauseiden muodostaminen on ehdottomasti eduksi" – kesätyöntekijät löytyivät hupaisan Facebook -ilmoituksen avulla

Konepaja Satateräs sai Facebook-ilmoituksen avulla toistakymmentä työhakemusta.

Kristiina Dyer
"Yli kolmen sanan lauseiden muodostaminen on ehdottomasti eduksi" – kesätyöntekijät löytyivät hupaisan Facebook -ilmoituksen avulla

Janne Viitanen ja Miro Tengström saivat tehtäväkseen terassin maalauksen.

Kristiina DyerSiikainen

Siikaislaisesta Satateräksestä tuli hetkeksi koko valtakunnan julkkis, kun yrityksen toimitusjohtaja Juha Paukkunen keksi laittaa yrityksen kesätyöpaikkailmoituksen Facebookiin. Uutinen hauskasta ilmoituksesta levisi kulovalkean lailla.

Muun muassa nämä olivat ilmoituksessa esitetyt vaatimukset kesätyöntekijöille: "Osaat katsoa ihmisiä silmiin, osaat sanoa aamulla huomenta, osaat muulloinkin tervehtiä muita työntekijöitä, asiakkaita ja vierailijoita. Yli kolmen sanan lauseiden muodostaminen on ehdottomasti eduksi. Teknisten piirustusten lukutaitoa ei edellytetä, mutta kellon ajan tunteminen on välttämätöntä."

Ilmoituksen kruunasi kaksi viimeistä lausetta: "Jos kiinnostuksesi heräsi, niin tule käymään tehtaallamme ja ota yhteyttä toimitusjohtajaamme, hän on se kalju lihava äijä toimistossa, Sinuun verrattuna ihan ikäloppu. Ps. älä lähetä Isääsi tai Äitiäsi, jos he eivät ole hakemassa työpaikkaa itselleen."

–Ihmettelin, kun meille ei ollut tullut yhtään kesätyöpaikkahakemusta. Meinasin laittaa ilmoituksen kaupan seinälle, mutta sitten tulin ajatelleeksi, että nuorethan ovat nykyään Facebookissa, Paukkunen kertoo.

Sieltä nuoria tosiaan löytyi. Yhteydenottoja tuli toistakymmentä, kun aikaisempina kesinä kyselijöitä oli tullut yhden käden sormilla laskettava määrä. Hakijoiden joukosta Paukkunen plokkasi tehtaalle töihin 16-vuotiaat Miro Sengströmin ja Janne Viitasen.

He ovat nyt olleet tehtaalla töissä parisen viikkoa.

–Olemme maalanneet terassia, siivonneet paikkoja, leikanneet nurmikkoa ja purkaneet yhtä nosturia, pojat luettelevat.

Miro Sengströmille Satateräs on ennestään hyvinkin tuttu paikka, sillä hänen isänsä ja kummisetänsä työskentelevät tehtaassa. Jopa hänen isoisänsä on ollut tehtaassa töissä.

–Tiesin, että täällä työnteko on ihan hauskaa ja rentoa. Täällä saa tehdä rauhassa työtä, hän kuvailee.

Aamuisin heidän työpäivänsä alkaa jo kello seitsemän.

–Kun herää puoli seitsemältä, niin ehtii juuri ajoissa töihin.

Millaisia vinkkejä annatte muille nuorille, jotka haluavat saada kesätöitä?

–Pitää ottaa lippis pois päästä, puhua kunnolla ja käyttäytyä asiallisesti, Sengström vinkkaa.

–Pitää olla kiinnostunut työpaikasta ja tulla sovittuun aikaan paikalle, Viitanen lisää.

Molemmat pojat saivat peruskoulunsa suoritettua loppuun tänä keväänä. Ensi keväänä molemmat suuntaavat Merikarvian lukioon. Entä millaiset ovat tulevaisuuden suunnitelmat?

–Tuskin jään tänne loppuiäkseni töihin. Johonkin johtajan hommiin varmaan menen, mutta mille alalle, sitä en vielä osaa sanoa, Miro Sengström tuumaa.

–En minäkään aio aikuisena tehdä tällaista ruumiillista työtä, Janne Viitanen arvelee.

Työsopimuksen pojat ovat solmineet alustavasti puoleksitoista kuukaudeksi.

–Täytyy vähän lomaakin pitää, että jaksaa sitten lukiossa opiskella kunnolla, pojat suunnittelevat.

Lomallaan he aikovat uida ja ajella mopoilla. Mukavilta ja tavallisilta nuorilta pojat vaikuttavat. Toimitusjohtaja Paukkunen korostaa sitä, ettei hänellä ole huonoja kokemuksia nuorista.

–Joku onkin kysynyt, ovatko nuoret aikaisempina kesinä käyttäytyneet huonosti, kun tein sellaisen ilmoituksen. Tähän minun täytyy vastata, että meillä on täällä aina ollut hyviä ja fiksuja nuoria töissä. Kirjoitukseni viittaa pikemminkin yleisesti sukupolvien väliseen eroon. Tänä päivänä käyttäytymismallit ovat erilaiset kuin omassa nuoruudessani, hän toteaa.


Kommentit (2)

  • sepänsälli

    Valitettavasti vaan todettava 43v työkokemuksen jälkeen, että tuon ilmoituksen sanoma koskee aivan yhtä hyvin aikuisia työntekijöitä eikä pelkästään nykynuoria, oli kyseessä sitten mies tai nainen.
    Tervehtiminen on vaikeaa, päivisin harvemmin kuulee muutakuin ”facebookissa luki” tai meen kaljalle viikonloppuna, tunti menee helposti yhteensä päivän aikana tupakalla ja kännykkää näprätessä.
    Miten sitten voitaisiin vaatia nuorilta sen enempää, onneksi monet nykynuoret on paljon fiksumpia, kuin vanhempansa, ilävää mutta totta.

  • Koneinsinööri

    Juu, johtajan hommia. Tahtoo olla kaikissa firmoissa, jotta kiinteän kustannuksen pomoja kyllä on, mutta ei osaavia tekijöitä. Ei ihme, jos Suomessa tekeminen on kallista, jos esim. insinöörin tuntikustannukseen lisätään 20 euroa, jolla maksetaan konsernin keskijohdon ja ylemmän johdon kustannuksia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio