Harri VallinNakkila

Nakkilan koskilla on näkynyt tänä keväänä tavallista enemmän kalamiehiä. Kalastajia on voinut olla tuiki tavallisena arkipäivänä yhtä paljon kuin heitä vielä viisi vuotta sitten oli viikonloppuisin.

Kalastusalueen isännöitsijänä toimivan Lohijoki Oy:n Kimmo Puosi kertoo, että syy kalastajien rynnistykseen on selvä.

–Täältä on tullut tänä keväänä tosi isoja taimenia. Tähän mennessä suurin painoi 8,2 kiloa, ja pääsy top5:een vaatii yli kuuden kilon kalan, mikä on hyvin harvinaista.

Erityisen kova vilske koskilla on todennäköisesti lauantaina, kun siellä järjestetään Nakkilan kosket -päivä. Puosi uskoo, että kesäinen sää saa kalastajat liikkeelle niin sankoin joukoin, että viime keväänä reilun 80 kalastajan voimin tehty kävijäennätys rikkoutuu.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään kalastuskilpailu, jossa on sarjat ranta- ja venekalastajille. Kilpailun voittaa se, joka nappaa joesta suurimman vonkaleen.

Hanna Laasanen
Kimmo Puosi kertoo, että jyrkillä rantatörmille rakennetaan uusia portaita. Nämä Arantilankoskelle rakennetut portaat valmistuivat tänä keväänä.

Kimmo Puosi kertoo, että jyrkillä rantatörmille rakennetaan uusia portaita. Nämä Arantilankoskelle rakennetut portaat valmistuivat tänä keväänä.

Kalastajia ei hemmotella Nakkilassa pelkästään komeilla saaliskaloilla. Koskien puitteisiin satsataan kevättalvella alkaneen kolmevuotisen hankkeen aikana kaikkiaan noin 100 000 euroa.

Puitteiden parantaminen aloitettiin alueen suosituimmasta kalapaikasta, Arantilankoskelta. Kosken rantatörmälle, joen eteläpuolelle, valmistui huhtikuussa kotalaavu ja rantaan johtavat rappuset. Lähiviikkoina kotalaavun viereen saadaan myös käymälä.

–Laavu on ollut jo kovassa käytössä ja siitä on tullut kalamiehiltä hyvää palautetta.

Ensi vuonna saadaan helpotusta myös Arantilankoskea ajoittain vaivanneeseen parkkipaikkapulaan, kun Siltatien varteen rakennetaan uusi parkkipaikka. Pysäköintiongelmia on ollut silloin, kun kosken partaalla olevassa juhlatalossa on tilaisuuksia, joiden vuoksi sen piha-alue on suljettu ulkopuolisilta.

Tänä kesänä puitteita rakennetaan myös alueen toiseksi suosituimmalle kalapaikalle, voimalaitoksen turbiinivirran partaalle, joen eteläpuolelle. Myös sinne tulee kotalaavu ja käymälä.

Töitä tehdään myös Ruskilankoskella. Siellä jo olevien kahden laavun laavun tulisijat uusitaan, ja koskelle kulkeva polku raivataan joen eteläpuolella.

–Polkuja raivataan vähän kaikilla kalapaikoilla.

Hanna Laasanen
Arantilankosken kotalaavu valmistui tänä keväänä. Voimalaitoksen läheisyyteen nousee samanlainen vielä tänä kesänä.

Arantilankosken kotalaavu valmistui tänä keväänä. Voimalaitoksen läheisyyteen nousee samanlainen vielä tänä kesänä.

Laavujen rakentaminen jatkuu kahtena tulevana vuonna. Sellaiset on määrä pystyttää Pämpinkoskelle ja Tyni-Kortteen virtapaikalle joen pohjoispuolelle.

–Laavut ovat kaikkien vapaassa käytössä. Toivottavasti ne saavat olla rauhassa ilkivallalta.

Rantatörmä on Tynin ja Kortteen alueella monin paikoin hyvin jyrkkä. Joen eteläpuolella on jo rantaan johtavat portaat, ja nyt sellaiset rakennetaan myös joen pohjoispuolelle.

–Portaiden tarkoitus on myös ohjata ihmisten liikkuminen samaan paikkaan, jolloin rannan luonto kärsii mahdollisimman vähän.

Tyni-Kortteella on jo yksi laavu, joka sijaitsee joen eteläpuoleisen rantatörmän päällä. Se siirretään alas jokirantaan.

–Siellä se palvelee kalastajia paremmin, Puosi sanoo.

Penttalan sorapohjaiselle veneenlaskupaikalle valetaan ensi vuonna betoniliuska, ja Tynille tehdään kokonaan uusi veneenlaskupaikka vuonna 2018 tai 2019.

Nakkilan kosket -päivä lauantaina 20. toukokuuta. Ilmoittautuminen ranta- ja venekalastuskilpailuihin alkaa kello 9 ja kilpailuaika on kello 10-14. Kilpailun aikana alueella saa kalastaa ilman Nakkilan koskien kalastuslupaa.

Nakkilan kosket

Kalastusalueella on seitsemän koski- ja virtapaikkaa. Ne ovat alavirran suunnalta tultaessa Ruskilankoski, Arantilankoski, Pämppi, Tyni, Korte, Kistu ja voimalaitoksen virtapaikka.

Alueen halutuimmat saaliskalat ovat meritaimen, lohi ja kirjolohi.

100 000

Koskien puitteita parannetaan kolmivuotisella hankkeella, jonka budjetti on 100 000 euroa. Se rahoitetaan Leader-tuella, Nakkilan kunnan ja yksityisten rahoittajien tuella sekä Nakkilan Kosket ry:n omalla rahoituksella.

Hankkeessa muun muassa rakennetaan laavuja, käymälöitä, veneenlaskupaikka ja parkkialue, pystytetään kylttejä ja opasteita, kunnostetaan tulisijoja, raivataan polkuja ja viedään kalapaikoille roskalaatikoita.


Kommentit (5)

  • Kestävää kalastusta?

    Meritaimeneen perustuva kalastusmatkailumarkkinointi ei ole kovin kestävällä pohjalla. Joessa syönnöksellä tai kutuvaelluksella oleva kala on tiheimmillään sekä helpoiten pyydettävissä ja kalastus kohdentuu vahvasti juuri niihin lajin yksilöihin jotka yrittävät alueella lisääntyä, esimerkiksi kaloille kunnostetussa Harjunpäänjoessa. Taimenen kohdalla pyydystä- ja päästä -kalastuskaan ei ole kovin järkevää lajin herkkyyden vuoksi.

  • Valistunut

    Miksi jokea mainostetaan uhanalaisen meritaimenen kalastuspaikkana? Luontoa arvostava kalastaja jättää tällaisten kalojen koukuttamisen tyystin ja panostaa sen sijaan esimerkiksi kuhan ja kirjolohen pyyntiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio