Nakkilalaisesta keinutuolista tehdään enää suuria kokoja – arvaat varmaan syyn

Kari-Pekka Kankeri oli marraskuussa luovuttamassa tasavallan presidentille Sauli Niinistölle tekemänsä nakkilalaisen keinutuolin.

Heikki Westergård
Nakkilalaisesta keinutuolista tehdään enää suuria kokoja – arvaat varmaan syyn

Kari-Pakka Kankerin keinutuoliverstaassa on myös miehen harrastetyönä tekemä asuntovaunu polkupyörälle. Käsityöläiselle kun ei riitä pelkkien keinutuolien teko.

Jukkapekka VarjonenNakkila

Kari-Pekka Kankeri oli marraskuussa luovuttamassa tasavallan presidentille Sauli Niinistölle aitoa nakkilalaista keinutuolia. Presidentille luovutettu keinutuoli on ollut Nakkilan kunnan perinne jo useiden presidenttien ajan.

Syy puusepän läsnäoloon oli ilmeinen, hän on keinutuolipitäjän ainoa keinutuolin tekijä. Kankerin mukaan luovutustilaisuus eteni ripeästi.

–Silloin olivat vaalikampanjat käynnissä, joten tilaisuudesta ei haluttu tehdä sen suurempaa numeroa. Niinistö tuntui ottavan keinutuolin ilahtuneena vastaan. Kun tiesi, kenelle se tulee, niin sen tekoon paneutui normaalia tarkemmin.

Nakkilassa on tehty keinutuoleja vuodesta 1850 lähtien. Alan muutokset ovat hitaita, vuosikymmenien mittaisia.

Kun 1800-luvulla työt tehtiin hartiavoimin kirveellä, ensimmäinen siirtyminen teolliseen aikakauteen tapahtui sotien jälkeen, kun verstaille tuli jyrsinkoneet.

Uusinta teknologiaa Kankerin keinutuoliverstaalla esittää pari vuotta sitten hankittu CNC-kone. Sen verran tekninen laite oli, että 1980-luvulla oppinsa saanut Kankeri kertoo tarvinneensa poikansa Artturin apua koneen ohjelmoinnissa.

Keinotuolipuuseppä laskeskelee, että työn pitäisi saada valmiiksi viidessäkymmenessä tunnissa.

Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, kuinka paljon nopeammaksi keinutuolin tekeminen tuli.

–Koneen huono puoli on, että mies on vastaavasti tullut laiskemmaksi.

CNC-koneesta huolimatta keinutuolin kokoaminen on pitkälti käsityötä. Esimerkiksi jyrsinkoneen palloterän jäljen hiominen sileäksi vaatii yhä silkkaa käsityötä ja puusepän perustyökaluja.

Keinutuolin yli 40 osaa hän kiinnittää toisiinsa perinteiseen tapaan puunauloilla ja -kiiloilla. Aikoinaan liimat olivat niin heikkotasoisia, ettei niitä siksi käytetty. Kankeri kertoo liimaavansa osat kiinni, joskin keinutuoli täytyy tehdä niin hyvin, että se pysyisi koossa ilman liimaakin.

Kari-Pekka Kankeri arvioi tehneensä 1989 alkaneen uransa aikana yli 500 keinutuolia. Kankerin uran ensimmäinen keinutuoli on yhä verstaalla pahvilaatikossa, sillä se kiersi edustamassa nakkilalaista keinutuoliperinnettä lukuisilla messuilla.

Pahvilaatikko on siitä mielenkiintoinen, että nykyiset keinutuolit eivät siihen enää mahdu.

Kun vielä takavuosina tehtiin pieniä, keskisuuria ja suuria keinutuoleja, tekee hän nykyään vain suuria.

Suuren keinutuolin leveys on 52 senttiä. Maallikko erottaa tuolin siitä, että selkänojassa on kuusi pinnaa viiden sijaan.

Kankeri ei kiistä oletusta, että suomalaisten elintason parantuessa myös meidän takamuksemme on leventynyt. Hän tosin ei sano asiakkaistaan niin suoraan.

–Pienistä keinutuolista luovuttiin jo ajat sitten. Sitten alkoivat keskisuuret olla liian pieniä. Eivät suuret keinutuolit ennenkään olleet harvinaisia, maatiloilla ne tunnettiin isäntien tuolina.

Heikki Westergård
Keinutuolien koko on vähitellen kasvanut takana olevasta viisipinnaisesta edessä olevaan kuusipinnaiseen.

Keinutuolien koko on vähitellen kasvanut takana olevasta viisipinnaisesta edessä olevaan kuusipinnaiseen.

Kankeri valmistaa keinutuolinsa suomalaisesta koivusta. Hän on tehnyt keinutuoleja myös muista puulajeista, mutta esimerkiksi mänty haalistuu auringossa keltaiseksi.

Ihan ongelmaton ei tosin nykyajan koivukaan ole. Nopeasti kasvanut puu on suorasyistä, kun puuseppä arvostaa vinoon kasvanutta, sitkeää puuta.

Nakkilalaisen keinutuolin hinta on 1200 euroa. Hinta rajaa osan asiakaskunnasta pois, joskin esimerkiksi design-tuolien ystävät tietävät, että käsityöllä on hintansa.

Kankerin tuotteilla on nykyään parin kuukauden jonotusaika.

Hän on yllätyksekseen huomannut, että nykyään asiakaskunnassa on myös nuoria pariskuntia.

–Nuoret rakentavat nykyään isompia taloja kuin aikaisemmin.

Asiakkaat myös ajoittain yllättävät konservatiivisuuteen taipuvan puusepän.

–Minulla kävi nainen, joka halusi kirkkaanpunaiseksi petsatun keinutuolin. Minä suhtauduin siihen epäilevästi, mutta sen valmistuttua oli todettava, että asiakas oli oikeassa.

Heikki Westergård
Keinutuolin tekemisessä on käsityöläisyys yhä kunniassaan.

Keinutuolin tekemisessä on käsityöläisyys yhä kunniassaan.

Stalinillakin oli nakkilalainen

Ensimmäisen Nakkilassa valmistetun keinutuolin teki 1850 Villilän kartanon torppari Kustaa Fagerlund.

Nakkilalaiseksi tunnettu keinutuoli tunnetaan siitä, että se ei keikahda keinuttaessa ympäri.

Nakkilalainen keinutuoli on lahjoitettu tasavallan presidenttien lisäksi useiden eri maiden päämiehille.

Suomi-Neuvostoliitto-seura tilasi 1948 nakkilalaiselta Niilo Laineelta keinutuolin generallissimus Josef Stalinin 70-vuotispäiväksi.

Kansanedustaja Kyllikki Pohjala toimitti puolestaan nakkilalaisen Frans Edwardin keinutuolit Yhdysvaltojen presidenteille Herbert Hooverille ja Franklin D. Rooseveltille.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    ”Muiden valmistajien keinutuolit siis keikahtavat?”

    Monet kokeilemani keikahtavat. Mutta ei Kankerin. Itsellä ollut yli 25 vuotta ja on edelleen kun uusi! Muovimatto alta on kyllä kulunut.

  • Nimetön

    ”Nakkilalaiseksi tunnettu keinutuoli tunnetaan siitä, että se ei keikahda keinuttaessa ympäri.”
    Muiden valmistajien keinutuolit siis keikahtavat?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio