Moottoripyöräjengi Cannonballin tunnukset palasivat Ulvilan kerhon seinille – "On sellainen käsitys, että hajaannus on haitannut jengin toimintaa"

Joonas Salli
Moottoripyöräjengi Cannonballin tunnukset palasivat Ulvilan kerhon seinille – "On sellainen käsitys, että hajaannus on haitannut jengin toimintaa"

Cannonball MC tunnukset ovat palanneet Ulvilaan.

Tomi TuomiUlvila

Moottoripyöräjengi Cannonball näyttäisi selvinneen kesällä kärsimästään hajaannuksesta verraten vähin vahingoin. Kesällä osa jengin jäsenistä poltti liivinsä ja osa alaosastoista otti kerhotilojensa seinustoilta alas jengin tunnukset.

Näin tapahtui kesällä myös Ulvilassa, jossa Cannonball MC Midwestin kerhotalon julkisivulta poistettiin moottoripyöräjengin näkyvimmät tunnukset, mukaan lukien valotaulu.

Nyt tunnukset ovat palanneet ainakin joihinkin ympäri Suomea sijaitsevien kerhotalojen seinustoille. Näin on tapahtunut myös Ulvilassa.

Satakunnan Kansa yritti tuloksetta tavoittaa Ulvilan paikallisosaston jäseniä kommentoimaan kerhon hajaannusta heinäkuussa ja nyt nähtyä uutta järjestäytymistä keskiviikkona.

Lounais-Suomen poliisilaitoksella ei ollut keskiviikkona tietoa kerhojen uudelleenjärjestymisestä.

–Meillä ei ole yksityiskohtaista tietoa kerhon hajaannuksen tai uudelleen järjestäytymisen vaikutuksista jäsenistöön tai alaosastojen asemaan, rikoskomisario Toni Sjöblom sanoo.

Keskusrikospoliisi tutkii järjestäytynyttä rikollisuutta, myös moottoripyöräjengejä valtakunnallisena ilmiönä. Poliisilaitokset seuraavat omien alueidensa kerhojen toimintaa.

–Poliisilaitokset vastaavat turvallisuudesta alueillaan, joten mekin seuraamme Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa toimivien jengien toimintaa, erityistutkintasektorin johtaja rikosylikomisario Teijo Ristola sanoo.

Cannonball on poliisin mukaan järjestäytynyt rikollisryhmä, ja lukuisia sen jäseniä on tuomittu törkeistä rikoksista.

Viimeisin rikosepäily tuli julkisuuteen keskiviikkona, kun poliisi kertoi Cannonball Finlandin viime vuoden joulukuussa järjestämän hyväntekeväisyystapahtuman olevan tutkinnan kohteena. Kerhon jäsenet jakoivat ilmaiseksi joulukinkkuja Helsingin Myllypurossa. Poliisin mukaan kinkkujen toimittajan lasku jäi maksamatta.

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii asiaa törkeänä petoksena ja törkeä petoksen yrityksenä. Poliisi otti keskiviikkona aamupäivällä kiinni tuotteiden tilaamiseen ja jakamiseen liittyneitä henkilöitä ja suoritti kotietsintöjä.

Rikosylikomisario Ristola sanoo, että moottoripyöräjengien liikkeistä tipahtelee poliisille tietoa harvakseltaan.

–Jengit eivät toimi virallisten yhdistysten alla, eivätkä pidä pöytäkirjoja. Nämä porukat eivät juuri tiedota toiminnastaan, vaan pyrkivät pikemminkin salaamaan sen.

Jonkinlainen kokonaiskuva poliisilla moottoripyöräjengin kesän kuohunnasta kuitenkin on.

–Poliisin käsitys on, että hajaannus on haitannut jengin toimintaa. Olisi ollut toivottavaa, että järjestö olisi hävinnyt kokonaan, mutta nyt merkit näyttäisivät vahvasti siltä, että toiminta jatkuu, Ristola päättää.

Cannonball jatkaa Ulvilassa

Cannonball MC perustettiin Helsingissä vuonna 1991. Se oli aluksi MC Finlandin, myöhemmin Hells Angelsin kannattajakerho.

Cannonball MC on ollut Suomessa vaikuttavista kolmesta suuresta moottoripyöräjengistä ainoa puhtaasti kotimainen kerho. CMC:n liiveissä tunnuksina ovat liekehtivä tykinkuula ja Suomen sotalippu. Bandidos MC:n ja Hells Angelsin juuret ovat Yhdysvalloissa.

Heinäkuussa uutisoitiin Cannonballin hajoamisesta. Useat alaosastot poistivat jengin tunnukset kerhotilojensa julkisivuilta. Sosiaalisessa mediassa julkaistiin video, jossa kaksi jengin täysjäsentä poltti liivinsä.

Syyskuussa eri puolilta Suomea uutisoitiin alaosastojen toimintojen käynnistymisestä uudelleen.

Cannonballilla on ollut Suomessa 10 osastoa. Ulvilassa toimiva Cannonball MC Midwest vietti helmikuussa perustamisensa kuusivuotisjuhlia.

Cannonball MC:llä on ollut Lounais-Suomen poliisin alueella toinenkin alaosasto Turussa. Siellä CMC sai vastikään käyttöönsä uudet kerhotilat.


Kommentit (2)

  • Eriävä mielipide

    ”Olisi ollut toivottavaa, että järjestö olisi hävinnyt kokonaan.

    Parempihan se on että ovat avoimesti esillä, viranomaisen on helpompi seurata ja saada seuraamiseen vaadittavat luvat?

  • Nimetön

    Mistä näitä mopedipoikia oikein sikiää? Yhteiskunnasta syrjäytyminen pitäisi yrittää ehkäistä ennalta ja jo hyvin nuoresta alkaen. Muuten tuloksena on aikuisia jotka elävät viinan ja huumeiden maailmassa pikkurikoksia tehden.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio