Molskis! Keskustan uimahallissa käy päivittäin noin 50 nuorta ilmaiseksi – nuorisopassi lisännyt uimahallin kävijämääriä

Nuoret käyttävät noin tuhat ilmaista uintikertaa kuukaudessa. "Tähän laitettava raha tulee muualla takaisin", sanoo nuorisotyön esimies.

Heikki Westergård
Molskis! Keskustan uimahallissa käy päivittäin noin 50 nuorta ilmaiseksi – nuorisopassi lisännyt uimahallin kävijämääriä

Än, yy, tee, NYT! Janica Ruusulaakso ja Julia Oravalahti hyppivät mielellään keskustan uimahallin hyppytornista.

Eeva Järvenpää

Uimalasit silmille ja viuh vaan, notkeat nuoret ovat pinnan alla.

Väinölän koulun kuudesluokkalaiset Julia Oravalahti ja Janica Ruusulaakso heittävät voltteja Porin keskustan uimahallin altaassa. Koulu on loppunut tänään kahdelta.

–Tulimme pyörillä tänne. Käymme uimassa joka viikko vähintään kerran. Parasta on hyppiminen, sukeltaminen ja temppujen tekeminen, tytöt kertovat.

Oravalahti ja Ruusulaakso pääsevät uimaan kerran viikossa ilmaiseksi. Sen mahdollistaa Porin nuorisopassi. Eivätkä tytöt ole ainoita vesipetoja, sillä Porin ICT-yksikön päällikkö Heikki Haaparanta kertoo, että viimeisen kahden ja puolen kuukauden aikana on käytetty jo yli 2800 nuorisopassin uintikertaa. Haaparannan mukaan lukeman ovat saaneet aikaan noin 800 eri oppilasta.

Käyttäjämääriä selittää se, että nuorisopassi muutettiin vuosi sitten syksyllä mobiilisovellukseksi. Mobiiliappi ei mene hukkaan kuten vanha paperinen versio ja etuja kyetään päivittämään passiin lukuvuoden aikana kätevämmin kuin aikaisemmin.

Lisäksi tämän lukuvuoden alussa uintietuus ulotettiin koskemaan myös kuudesluokkalaisia. Se on näkynyt käyttäjämäärien kasvuna. Keskustan uimahallin kahvilayrittäjä Anne Kaarto kertoo, että päivittäin nuorisopassilla uimaan halajaa noin 50 käyttäjää.

–Omien havaintojeni mukaan vähän vanhemmille yläkouluikäisille iskee ehkä jossakin kohtaa sellainen vaihe, ettei vapaa-ajan uimaharrastus enää niin houkuttele. Mutta vähän nuoremmat käyvät mielellään. Se on todella ilahduttavaa, nuoret käyttäytyvät hyvin ja tuovat sellaista iloista menoa tänne uimahalliinkin, kertoo Kaarto.

Myös nuorisotyön esimiesAnne Leppänen on käyttäjälukuihin tyytyväinen. Hänen mielestään nuorisopassin houkuttelevuutta lisää juuri pakottomuus: appia ei ole pakko ladata eikä mihinkään tarvitse sitoutua.

–Vaikka kävisi uimassa tällä viikolla mutta ensi viikolla ei ehtisikään käymään, niin se ei haittaa mitään, Leppänen sanoo.

Vanhan totuuden mukaan ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan. Leppänen myöntää, että nuorisopassin ylläpito toki maksaa kaupungille rahaa, mutta hän ei osaa sanoa tarkkoja lukuja passin kustannuksista. Hänen mielestään hyödyt ovat kuitenkin kuluja suurempia.

–Tätä kautta voi löytyä vaikka joku uusi harrastus tai uusia kavereita tai mitä ikinä, että kyllähän se raha minkä tähän laittaa tulee takaisin muissa kohdissa.

Nuorisopassi-sovellus on paikallisen ohjelmistoyrityksen Dyme Solutions Oy:n sekä Porin Kaupungin ICT-osaston kanssa yhdessä tuottama. Dymestä sovellusta on ollut tuottamassa neljän hengen kehitystiimi, jonka yksi jäsen on yrityksen toimitusjohtaja Kai Vainio. Vainion mukaan tilastoissa on selvästi havaittavissa, että toisissa kouluissa nuorisopassi on ahkerammassa käytössä kuin toisissa. Pitäisikö passin paikallisuutta lisätä vai mikä neuvoksi?

–Meidän pitää lisätä tiedotusta. Passin lataaminen on täysin vapaaehtoista, mutta ei saa käydä niin, että toiset tietävät sen olemassaolosta ja toiset taas eivät. Paikallisten tapahtumien lisääminen on ongelmallista siinä mielessä, että monet aktiviteetit vaativat tietyn paikan: keilaamassa voi käydä vain keilaradalla ja uimassa vain altaassa. Siksi Nuorisopassi sisältää ilmaisia linja-autokyytejä, jotta esimerkiksi uimahalliin meno ei jäisi kiinni siitä, ettei pääse kulkemaan. Sekin lisää tasa-arvoa, Leppänen kertoo.

Ruusulaakso ja Oravalahti ovat iloisia uintimahdollisuudestaan. Heillä riittäisi ideoita myös etuuden kehittämiseen.

–Pääsy Urheilutalolle olisi kiva. Siellä voisi opetella tekemään näitä temppuja myös kuivalla maalla, ei vain uima-altaassa, tytöt nauravat.

Porin nuorisopassi

Nuorisopassien tavoitteena on lisätä nuorten keskuudessa harrastamista, liikkumista ja kulttuurituntemusta. Passeilla voi osallistua ilmaiseksi erilaisiin vapaa-ajan toimintoihin ja harrastuksiin.

Osa käyttökohteista liittyy suoraan kaupungin itse tuottamiin palveluihin, osa taas on toteutettu eri yhteistyökumppaneiden kanssa.

Nuorisopassi on älypuhelimeen ladattava ilmainen mobiilisovellus.

Sähköinen passi voidaan asentaa Android-, iOS- ja Windows-puhelimiin. Siihen kirjaudutaan Wilmasta saatavalla tunnuksella.

Nuorisopassia käytettiin kaupungissa ensimmäisen kerran 2012 syksyllä. Tuolloin passi oli suunnattu vain 7-luokkalaisille. Vuoden 2014 syksystä lähtien passia ovat voineet käyttää kaikki yläkoululaiset.

Vuoden 2016 syksyllä passi muuttui mobiilisovellukseksi.

Seiskaluokkalaisten passi on nimeltään Tiäksää, kahdeksasluokkalaisilla on käytössään Ekstiä-passi ja yhdeksäsluokkalaisilla Kaistiät-passi.

Tämän lukuvuoden uutuutena etujen käyttöä on ulotettu myös kuudesluokkaisille uintien osalta.

Aktiivisia sovelluksen käyttäjiä on noin 1700 kappaletta.

Sovelluksen tarjoamia etuja on käytetty kuluvana lukuvuonna tähän mennessä 3600 kertaa.

Suosituimpia palveluja ovat olleet maksuttomat sisäänpääsyt Finnkinon näytöksiin, kuntosalille, linja-autoliput sekä pääsy nuorten OMG!-bileisiin.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Nuorisopassi on tosi hieno juttu!

  • Marko

    Kevyt kateus on aina paikallaan, kommenteissa sen huomaa. Hienoa että muksut saa uida.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio