Mitä kuuluu, paratriathlonisti Liisa Lilja?

Liisa Lilja
Mitä kuuluu, paratriathlonisti Liisa Lilja?

Paratriathlonisti Liisa Lilja treenaa syyskuun Rio de Janeiron paraolympialaisia varten.

Pihla LoulaPori

Liisa Lilja on Porista kotoisin oleva, 23-vuotias paratriathlonisti. Hän on tunnettu myös saavutuksistaan parauinnin puolella.

Juuri nyt Lilja treenaa syyskuun Rio de Janeiron paralympialaisia varten. Kalenteri on täynnä kilpailuja aina Rioon asti. Mitä kuuluu?

– Ihan hyvää kuuluu. Perjantaina olen lähdössä maailmancup-kisoihin Kaakkois-Espanjaan Águilasiin. Yleensä matkustan maailmancuppiin paria päivää ennen kisoja, ja sitten palaan takaisin Suomeen harjoittelemaan seuraavaa kilpailua varten. Tällä kertaa ehdin viettää viikon Suomessa, ja sitten lähden EM-kisoihin Portugaliin Lissaboniin.

Asut Helsingissä. Aiotko tulla lomailemaan tai treenaamaan Poriin?

– Oikeastaan olen viettänyt Helsingissä vain kolme viikkoa tänä vuonna, Espanjassa olen asunut 11 viikkoa. Suomen talvi ei ole kovin ihanteellinen lajin treenaamiseen. Pyöräilyä joutuu treenaamaan sisätiloissa trainerilla. Espanjassa harjoittelen enimmäkseen ulkona, kyllä pyörälläkin pitää päästä maastoon polkemaan.

– EM-kisojen jälkeen tulen viikoksi vanhempien luo Poriin. Kun ei ole talvi, Porissa on hyvä pyöräillä. Liikenne täällä on paljon hiljaisempaa kuin Helsingissä. Saattaa olla, että ehdin heinäkuussakin ennen MM-kisoja käväisemään kotikaupungissa. Vanhempien luona ehtii myös viettää aikaa vanhan perhekoiran kanssa.

Oletko ikävöinyt Poria?

– Olen muuttanut paljon. Porista lähdin alun perin Tampereen urheilulukioon, ja sieltä olen muuttanut Turun kautta Helsinkiin. Pääasiassa asun nykyisin maailmalla. Mutta kyllä Pori on aina se kotikaupunki.

Alun perin Liljan laji oli parauinti. Hänet valittiin maajoukkueeseen vuonna 2007. Joukkueen riveissä hän edusti Suomea Pohjoismaiden sekä Euroopan mestaruuskilpailuissa ja monissa muissa kansainvälisissä kisoissa. Vuonna 2014 Lilja sai sponsorisopimuksen avulla uudenlaisen juoksuproteesin, joka mahdollisti lajinvaihdon triathloniin.

Nopeasti lajinvaihdon jälkeen, jo vuonna 2015 Lilja saavutti SM-kultaa, EM-hopeaa, MM-kisoissa 4. sijan sekä maailmancupissa useita sijoituksia kolmen parhaan joukkoon.

Mikä sai sinut vaihtamaan triathloniin?

– Olisin tehdyt lajinvaihdon jo paljon aikaisemmin, jos vain olisin pystynyt. Olen kuin diesel, en oikein syty lyhyemmillä matkoilla. Juuri sen takia triathlon sopii minulle, se on pitkäkestoinen suoritus. Toisin kuin uinti.

Onko paikka Rion MM-kisoihin jo selvä?

– Tietenkään mikään ei ole selvää ennen kesäkuun julkistusta. Seuraavat EM-kisat ja maailmancup menevät vielä Rion ranking-listaukseen. Hyvällä mallilla tässä kuitenkin ollaan. Voisi sanoa, että paikka on varma, kunhan mitään katastrofia ei pääse käymään.

Olet saavuttanut paljon molempien lajien saralla. Mikä on tämänhetkinen tavoitteesi?

– Riossa olen paremmassa kunnossa kuin mitä olen ikinä ollut. Totta kai olisi hienoa saada MM-kisoista mitali, varsinkin kun viime vuonna se jäi niin pienestä kiinni.

Jännittääkö?

– Riossa kaikki on pelkkää positiivista. Siitä asti, kun kaksi vuotta sitten tein lajivalinnan, olen kilpaillut aikaa vastaan. Jo pelkkä kisoihin pääseminen on näin lyhyellä treenausajalla jonkinnäköinen voitto. Tiedän, että olen Riossa sellaisessa kunnossa, että saan olla itseeni tyytyväinen. Joten en aio ottaa itse suorituksesta mitään suurempia paineita.

Tiedätkö vielä mitä aiot tehdä Rion kisojen jälkeen?

– Kisojen jälkeen vietän pari viikkoa ylimenokautta, ellen sitten päätä lähteä minnekään kisoihin. Kun Rion kisat ovat ohi, en aio huokaista helpotuksesta ja jäädä löhöilemään. Rakastan treenaamista. Ensi kaudella haen taas hyviä sijoituksia maailmancupista.

Sinusta kirjoitetaan usein sankari- tai selviytyjätarinoita. Koetko sen roolin sopivan sinulle?

– En koe elämäni olleen selviytymistä. Olen aina ollut liikkeellä sellaisella asenteella, että mitä tahansa tulee eteen, siitä päästään yli. Asennetta ehkä on, mutta ei sankariutta.

Onko mielessä jotain, mitä haluaisit sanoa porilaisille?

– Sitä samaa, mitä Matti Matsonkin sanoi Olympiakomitean haastattelussa: Porilaisissa on hienoa se sellainen hulluus. Sitä ei kannata menettää. Kaikkeen mihin ryhdytään, ryhdytään täysillä. Se on joko sata tai ei mitään.

– Porilaiset eivät ehkä liikaa etukäteen puntaroi mitä tekevät. Ja se on juuri sellaista hyvää porilaista hulluutta. Kuitenkin jos haluaa menestyä, pitää aina ottaa pieni riski. Menestystarinoita ei synny kopioimalla muita.


Kommentit (3)

  • Jusa

    Hieno nuorinainen. Tsemppiä.

  • Outi Nordlund

    Oletpa upea tyyppi!! Lisää sinunlaisia ihmisiä, sinulla on sisua ja asennetta! Harvoin haluan kommentoida mitään, mutta nyt on tarvis! Terv. 7-kymppinen mumma

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös