Miksi turvapaikanhakijat ilmoittelevat kadonneista passeistaan lehdissä – mies Irakista kertoo vastauksen

Kari Mankonen
Miksi turvapaikanhakijat ilmoittelevat kadonneista passeistaan lehdissä – mies Irakista kertoo vastauksen
Harri AaltoRauma

Sanomalehtien Kadonneita-osastolle on ilmaantunut englanninkielisiä pikkuilmoituksia ulkomaalaisten kadottamista passeista. Ilmoitusten sisältö herättää kysymyksiä.

Esimerkiksi Raumalla ilmestyvässä Länsi-Suomi -lehdessä on julkaistu ilmoituksia, joissa nimistä päätellen Irakin kansalaiset kertovat kadottaneensa passinsa muualla Euroopassa ennen Suomeen saapumistaan.

Yhdessä ilmoituksessa passin kerrotaan kadonneen elokuussa 2015 Unkarissa, toisen ilmoituksen mukaan passi katosi kesällä 2015 Turkissa. Ilmoituksissa kerrotaan, että passien katoamisista on ilmoitettu poliisille vasta nyt tammi-helmikuussa.

Ilmoituksissa ei tunnu olevan mitään järkeä. On erittäin epätodennäköistä, että pikkuilmoitus Raumalla ilmestyvässä pienessä lehdessä johtaisi runsaasti yli vuosi aiemmin tuhansien kilometrin päässä Suomesta kadonneen passin löytymiseen.

Kadonneita passejaan perään kuuluttavat esimerkkitapauksissamme irakilaiset turvapaikanhakijat, jotka on sijoitettu Suomen Punaisen Ristin Rauman vastaanottokeskukseen.

– Olemme täällä vastaanottokeskuksessa itsekin ihmetelleet näitä lehti-ilmoituksia. Irakilaiset kuitenkin kertovat, että ilmoittelu liittyy heidän valtiolliseen kulttuuriinsa ja byrokratiaansa, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Mari Kousa-Kuusisto.

Ilmoittelu liittyy uuden passin anomiseen Irakin suurlähetystöstä. Kousa-Kuusisto varmistaa asian vielä Varustajavahen vastaanottokeskukseen sijoitetulta turvapaikanhakijalta, joka on jättänyt toisen tässä kerrotuista ilmoituksista. Näin turvapaikanhakija kertoo:

– Irakin lain mukaan kadonneesta passista pitää ilmoittaa julkisesti paikallisessa lehdessä, jotta voi hakea uutta passia. Suurlähetystö ei myönnä uutta passia ilman tätä julkista ilmoitusta passin katoamisesta.

Suomessa olevat Irakin kansalaiset joutuvat hakemaan passia Irakin Tukholman suurlähetystöstä, sillä maan Helsingin suurlähetystö ei tiettävästi tällä haavaa hoida passiasioita.

Tässä kerrottujen esimerkkitapausten taustoista ei ole vahvistettua tietoa. Passinhakuprosessin aloittaminen viittaa kuitenkin siihen, että irakilaiset ovat vapaaehtoisesti poistumassa Suomesta mahdollisesti saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen tai jonkin muun syyn takia.

Ilman uutta passia vapaaehtoinen palaaminen kotimaahan ei irakilaisilta onnistu.

Pimeä passikauppa kukoistaa Euroopassa

Suuren turvapaikanhakijavyöryn vuonna 2015 Suomeen tulleet ulkomaalaiset kertoivat mediahaastatteluissa ihmissalakuljettajien ottaneen heidän passinsa.

Paperittomana matkustaminen läpi Euroopan onnistui vielä tuolloin. Tilanne kuitenkin muuttui, kun passitarkastukset palautettiin EU:n sisärajoille.

Rajavalvonnan kiristykset ovat synnyttäneet Eurooppaan erittäin laajat pimeän passikaupan markkinat. Eurooppaan laittomasti tulleet joutuvat hankimaan pimeän passin Etelä-Euroopassa voidakseen jatkaa matkaansa.

Pimeästi hankitut passit maksavat moninkertaisesti enemmän kuin virallista tietä saadut passit. Viranomaisten mukaan hintahaarukka ulottuu useista sadoista euroista jopa muutamaan tuhanteen euroon.

Asiasta kertoi Keskisuomalainen viime viikonloppuna. Lehden haastatteleman Rajavartiolaitoksen edustajan mukaan myös Suomeen tulevilla ”paperittomilla” on nykyisin usein joko väärennetty tai toiselle henkilölle kuuluva EU-maan passi tai muu henkilöllisyystodistus.

– Passikauppiaat välittävät eteenpäin väärennettyjä tai toisille kuuluvia passeja. Ne ovat pääsääntöisesti varastettuja tai hävinneiksi ilmoitettuja, Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Kari Kettunen kertoi lehtihaastattelussa.


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Pitäisi kysyä Sipilältä tai Soinilta, jos he tietäisivät mistä on oikein kysymys.

  • Nimetön

    Ruotsissa kansalaisuuden saaneista maahanmuutajista 60 000 on ”hukannut” Ruotsin passinsa vuoden 2015 aikana…….jollekin oli annettu 4 passia vuoden aikana ”hukattujen” tilalle…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio