Miksi siilit eivät enää tule pihaterassille tuhisemaan? Asiantuntijalla on asiasta teoria

Heidi Ojanen
Miksi siilit eivät enää tule pihaterassille tuhisemaan? Asiantuntijalla on asiasta teoria

Kotiin niin kuin olis jo, tai tulee kettu ja pissaa päälle! Siiliemo kuljettaa poikastaan parempaan turvaan Ahlaisten kirkonmäeltä kesällä 2015.

Pirkko Aalto

Omakotitaloalueilla ihmetellään suuresti, mihin siilit ovat kadonneet. Kun piikkipallot vielä viime kesänä taapersivat terasseille iltaa istumaan, nyt niitä ei näy edes pihaa ylittämässä.

Sakari Halme Satakunnan eläinsuojeluyhdistyksestä, onko asia tuttu?

–Kyllä on, ja se on nimenomaan tämän vuoden ilmiö. Olen saanut paljon soittoja ihmisiltä. Viiden, kuuden siilin laumoja on hävinnyt paikoista, joissa siileille on tehty pesiä, ja joissa ne ovat aikaisemmin olleet ruokinnassa. Havaintoja on tullut pitkin Satakuntaa.

Mihin siilit sitten ovat kadonneet?

–Tämä perustuu nyt omiin havaintoihini. Ketut ja supithan ovat nykyään ihan ihmisten nurkissa. Kettu on inhottava elukka siilille. Kun kettu nostaa jalkaa, kerällä oleva siili oikaisee ittensä, koska ketun pissa ilmeisesti kirvelee. Siilin mahassa ei ole piikkejä, ja kettu iskee siihen.

–Toinen asia, mitä olen miettinyt, ovat hiiren ja rotan myrkyt. Siili on myös lihansyöjä. Jos löydän kuolleena siilin, jota ei ole raadeltu, lähetän sen Eviraan siitä paikasta.

Oletko löytänyt raadeltuja siilejä?

–Lumen aikana olen siilin jälkiä seurannut. Kaikki siilien raadot ovat olleet sellaisia, että mahasta niitä on alettu syödä. Ja ketun pissahan siellä haisee.

Mitä pitää tehdä, että siili viihtyisi pihapiirissä? Ihan viimeisen päälle pihaa ei vissiin kannata parturoida?

–Ei niin. Talvipesä on nyt pop, on ollut aina. Siili hommaa talvipesän valmiiksi jo kesällä.

Jos pesän haluaa nikkaroida, millaista puun pitää olla?

–Puhdasta puuta, kyllästeitä ei kannata käyttää. Pesässä pitää olla seinät, katto ja jonkinmoinen eteinen. Tiivistä pohjaa ei kannata tehdä, sillä siilillä voi joskus lirahtaa.

Millainen pohja on paras?

–Esimerkiksi haravointijäte, jossa on heinää ja lehtiä. Tosin siili saattaa kantaa ihmisen laittamat heinät ulos ja tuoda omat kamat tilalle. Siili on vähän niin kuin ihminen, se saattaa viihtyä samassa pesässä sukupolvesta toiseen.

Onko vielä jotain, mitä haluaisit siilien ystäville sanoa?

–Myrkkyasiaa korostaisin, että ihmiset miettisivät vähän tarkemmin. Myrkkypussissa lukee, että raadot pitää korjata pois. Mutta millä sitä vanhasta talosta kaikki raadot löytää? Ei millään.

Tietoa siileistä: Siili kiikarissa Siiliyhdistys


Kommentit (6)

  • Liisa

    Harmaalinnassa siilejä monen vuoden jälkeen. 2-5 siiliä käynyt päivittäin syömässä meidän pihassa.

  • Urakoitsija

    Asiantuntematon lausunto: Punkit ovat lisääntyneet ja tappavat siilejä urakalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio