Mielipide: Urheilutalon laajennustyö lohkaisisi aimo osan naapurikoulun pihasta ja liikuntamahdollisuuksista

Kari Mankonen , Arkisto
Mielipide: Urheilutalon laajennustyö lohkaisisi aimo osan naapurikoulun pihasta ja liikuntamahdollisuuksista

Kuninkaanhaan koulun oppilaat vaativat jo vuonna 2015 remonttirahaa, jolla alkuperäisessä remonttisuunnitelmassa ollut lähiliikuntapaikka koulun pihalle voitaisiin toteuttaa.

Elina Lund, vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja, Riikka Kononen, Kunnon koulu, työryhmän puolesta

Kuninkaanhaan koulu on arvostettu opinahjo, jonka painopistealueita ovat koululaisen hyvinvointi ja liikunta. Ulkoilma, osallisuus ja yhdessä tekeminen luovat yhteisöllisyyttä ja me-henkeä. Koulun remontti sisäilman ja työskentelyn laadun parantamiseksi valmistui 2015.

Saimme vanhasta koulusta raikkaan ja viihtyisän, jossa oppilaiden on hyvä opiskella. Remontin jälkeen oli suunnitelmissa pihan kunnostaminen liikuntapainotteiselle koululle sopivaksi.

Uimahallin rakentaminen vei pihasta suuren alueen, mutta jäljellä oleva alue oli riittävä luoda toimintoja pihapeleille ja ulkoilulle. Tämä suunnitelma kariutui rahojen puutteessa ja vaikutti siltä, että lapset saisivat viihtyä paljaalla pihalla. Aktiiviset opettajat, oppilaat ja vanhempainyhdistys eivät antaneet periksi, vaan löysivät keinoja saada piha kuntoon.

Yksi keskeisimmistä opetussuunnitelman tavoitteista on tehdä koululaisista entistä aktiivisempia toimijoita. Koulun pihaa alettiin työstämään oppilaiden suunnitelmien pohjalta kohti liikkuvampaa koulua. Pihalle saatiin lahjoituksena jalkapallomaalit, tehtiin lentopallokenttä ja parkour-rata, istutettiin lahjoitettuja istutuksia sekä saatiin isoja kiviä ja renkaita penkeiksi.

Muutama viikko sitten saatiin kotien kautta myös 60 kuutiota pihamaata koulun puutarhaa varten. Sitä aletaan työstää yhdessä oppilaiden ja kotien kanssa. Näin oppituntien tueksi tulee myös käytäntöä.

Kuninkaanhaan 480 oppilasta mahtuvat sisälle hyvän suunnittelun avulla, mutta tilaa tarvitaan myös ulkona. Koulun alueen tulee olla turvallinen, valvottavissa ja mahdollistaa koululaiselle tärkeän ja luonnollisen liikkumisen. Ahtaassa pihassa ei voi harrastaa pallopelejä turvallisesti, kuten on todettu muissa Porin keskustan kouluissa.

10. toukokuuta oli Satakunnan Kansassa ilmoitus Porin kaupungin kaavamuutoksesta, jossa suunnitellun urheilutalon laajennusosa tulisi Kuninkaanhaan koulun puolelle vieden ison osan suunnitellusta pallopelikentästä.

Miten urheilutaloa voidaan suunniteltavan laajentuvaksi koulun pihaan? Koulumme jaksaa odottaa kaupungin lupaamaa aidattua kenttää ja muita suunnitelmia, mutta pihan pieneneminen tekee oppituntien toiminnallisuuden, osallisuuden lisäämisen sekä välituntiliikunnan mahdottomaksi.

Koulun vieressä olevat uimahalli ja urheilutalo tukevat liikunnallisen koulun toimintaa ja olemme urheilutalon kehittämisen kannalla, mutta toivomme, että tässä nähdään myös koulun tilanne.

Nykyinen opetussuunnitelma lähtee siitä, että oppitunneilla liikutaan, opetusta toiminnallistetaan. Valtakunnan ykköshankkeisiin kuuluu myös liikkuva koulu -hanke, jonka tavoitteena on tunti liikettä koulupäivä aikana eli emme voi luopua piha-alueesta.

Kaavoitus tulisi suunnitella uudelleen ja löytää puuttuva maa-alue urheilutalon toiselta puolen, jossa on kaistale puistoa tai urheilutalon etupihalta. Kaavoitukseen vaikuttaa myös Herttuan koulun tilanne, joka tulisi päättää ennen lisärakentamista.

On otettava aikalisä ja miettiä vaihtoehtoja, jotta Kuninkaanhaankoulu saisi vihdoin rauhan käyttää voimia koulutyön kehittämiseen ja olemaan liikuntaa ja hyvinvointia tukeva koulu.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Järki käteen

    Kannattaa käydä siellä urheilutalossa. Hieman enemmän liikkujia per päivä kuin siinä koulun pihalla. Vain Porissa joku voi haluta suojella sorakentänkin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio