Mielipide: Satakuntalaisten harmina liikkumattomuus, päihteet ja ylipaino

Mielipide, Mari Kaunistola

Hyvinvointi ei jakaannu tasaisesti. Toiset voivat paremmin kuin koskaan, toisilla taas vaikeudet kasaantuvat ja muodostavat elämään isoja möykkyjä.

Sata-soten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä (hyte) teki nykytilan kartoituksen tämän hetken hyvinvoinnin tilasta Satakunnassa. Lähteinä on käytetty eri tutkimuksia, hyvinvointikertomuksia ja ammattilaisten näkemyksiä.

Tulokset kertovat, että 45 prosenttia työikäisistä miehistä käyttää liikaa alkoholia ja aikuisväestön tupakoinnissa olemme Satakunnassa maakuntien vertailussa 6. viimeisellä sijalla. Myös ylipaino rassaa: yli 20 prosenttia nuorista sekä työikäisistä ovat lihavia ja sijoitumme 4. viimeiselle sijalle.

Tapaturmat, kaatumiset ja vammat nousevat maakuntalaisten harmiksi reilusti yli maan keskiarvon. Myös ”hyte-johtaminen” nähtiin ongelmana, sen ei koeta olevan johdon näpeissä ja tehtävä jää usein ammattilaisten yksin tekemiseksi.

Satakuntalaisten elintapamuutoksen tukemiselle on siis selvästi tarvetta. Jokaisen omilla valinnoilla on toki suuri merkitys siihen, mihin suuntaan elintavat kehittyvät. Tapoja opitaan jo nuorena, mutta niihin voidaan vaikuttaa neuvonnan ja kohdennetun tuen avulla läpi elämän.

Tulevan sote- ja maakuntauudistuksen ydin on se, miten onnistumme siirtämään painopistettä korjaavasta työstä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen. Siten voidaan vaikuttaa terveys- ja hyvinvointieroihin.

Arjen ammattilaisia meiltä löytyy iso joukko sotesta, samoin kuin muiden hallintokuntien toimijoista aina vapaa-ajasta kulttuuriin sekä järjestöihin ja vapaaehtoisiin. Vuoropuhelu, kuntalaisten osallistaminen ja tahto hyvinvoinnin edistämisessä vaikuttavat onnistumiseen.

Hyvinvointia, sivistystä, elinvoimaa ja turvallisuutta koskevia päätöksiä tehdään tulevaisuudessakin kunnissa. Kuntapäättäjien rooli on myös keskeinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Päätökset ovat aina valintoja ja työtä on vielä tehtävänä.

ylikonstaapeli, filosofian maisteri

Porin perusturvalautakunnan

ja hyte-työryhmän puheenjohtaja (kok.),

ehdokkaana kevään kuntavaaleissa


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Kansanvalistusta raittiusliikkeen hengessä! Satasoten ongelmat eivät katoa sanahelinällä suuntaamalla huomio ykkös- tai kakkosluokan kansalaisiin.

  • Nimetön

    Satakuntalaisten elintapamuutoksen tukemiselle on siis selvästi tarvetta. Jokaisen omilla valinnoilla on toki suuri merkitys siihen, mihin suuntaan elintavat kehittyvät. Tapoja opitaan jo nuorena, mutta niihin voidaan vaikuttaa neuvonnan ja kohdennetun tuen avulla läpi elämän.

    Aikuisia ihmisiä ei tarvitse kohdella kuin lapsia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös